Knežević: Rusija podržava vojnu neutralnost Crne Gore; optužbe protiv lidera DF-a smišljen politički proces (VIDEO)

Knežević: Rusija podržava vojnu neutralnost Crne Gore; optužbe protiv lidera DF-a smišljen politički proces (VIDEO)

Poslanik Demokratskog fronta u Crnoj Gori i lider Demokratske narodne partije je dao intervju urednici News Front — Srbija Oksani Sazonovoj. Tema razgovora su bila aktuelna dešavanja u Podgorici gdje, prema riječima Kneževića, juče za malo nije došlo do građanskih sukoba. Takođe, bilo je riječi o pripremama za referendum po pitanju eventualnog učlanjenja Crne Gore u NATO i posjeti lidera Demokratskog Fronta Ruskoj Federaciji.

https://youtu.be/O1GwvUsWI-Q

Jučerašnja dešavanja u Skupštini Crne Gore predstavljaju kulminaciju svega onog što je režim Mila Đukanovića planirao i inscenirao u formi tzv. državnog udara 16. oktobra kada je Demokratki front i Rusiju optužio da stoji iza sprečavanja plana ulaska Crne Gore u NATO, kaže Milan Knežević. Lideri DF-a se nalaze pod strašnom medijskom i institucionalnom satanizacijom svih ovih mjeseci. Mi smo direktno optuženi bez ijednog dokaza da stojimo iza planiranja krvoprolića u noći izbora.

«Jučerašnji dan u Crnoj Gori je protekao u jednoj vrlo uzavreloj atmosferi, a Crna Gora je sa nalazila na ivici građanskih sukoba… A svakom u Crnoj Gori je jasno da se radi o smišljenom političkom procesu».

Naš savez je, uprkos dešavanjama 16. oktobra, osvojio 22% glasova građana Crne Gore koji se zalažu za ukidanje sankcija Rusiji, povlačenje odluke o priznavanju tzv. države Kosovo i Metohija i, što je najvažnije za nas u Crnoj Gori, organizovanje referenduma da li građani žele da naše zemlja postane članica NATO-a. To jest, za sve ono što ne odgovara Đukanovićevom režimu i mentorima iz NATO saveza.

Milan Knežević je potvrdio da, iako je Tužilaštvo odustalo od njegovog hapšenja, on i poslanik Andrija Mandić nisu oslobođeni optužbi. Ponovio je da ni on ni kolega Mandić ni bilo ko iz DF-a nemaju nikakve veze sa tzv. državnim udarom.

Upitan o referendumu po pitanju ulaska Crne Gore u NATO, kaže da je opozicija spremna da pozove kolege iz vlasti da zajedno organiziju glasanje ukoliko dođe do ratifikacije Protokola u svih 28 članica NATO saveza.

«Ukoliko oni to budu odbili, spremni smo sami da organizujemo taj referendum. Samo što bi taj referendum bio narodni i konsultativan i vjerovatno ne bi bio obavezujući za vlast. Ali, međunarodna zajednica, uključujući i Rusiju i SAD, bi vidjela da građani Crne Gore žele da njihova zemlja ostane vojno neutralna».

Milan Knežević je, kao i drugi predstavnici Demokratskog Fronta, nedavno posjetio Rusku Federaciju, obišavši Moskvu i Čečensku Republiku.

«Naša posjeta Čečeniji je imala i političko-ekonomski karakter. Kolega Mandić i ja smo zajedno sa delegacijom opštine Plav, gdje je većinsko stanovništvo muslimansko, razmatrali mogućnosti međusobne saradnje sa Čečenijom… Ono što je takođe važno jeste da se u Crnoj Gori formira slika da su protiv učlanjenja Crne Gore u NATO samo Srbi. Međutim, dolazak gospodina Šahmanovića najbolje govori da su i Muslimani u Crnoj Gori protiv učlanjenja u ovaj savez«.

Pozivajući se na izjave visokih funkcionera Ruske Federacije, naš sagovornik kaže da je čvrsto uvjeren da Rusija podržava vojnu neutralnost Crne Gore, da je Rusija zainteresovana za mir i stabilnost na Balkanu i da neće da se miješa u unutrašnje stvari države Crne Gore.

Izvor: News Front