Demokratski front pozvao je juče Socijalističku narodnu partiju i njenog predsjednika Srđana Milića da preispitaju mogućnost predizborne koalicije sa Građanskim pokretom URA. Član Predsjedništva DF-a i predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević je kazao u izjavi za Pobjedu da bi potencijalnom koalicijom sa GP URA bila povećana mogućnost da dio opozicije napravi postizborni savez sa Demokratskom partijom socijalista.

“Bez namjere da utičem na ishod razgovora o mogućoj koaliciji Demos – SNP – URA  – Bošnjačka demokratska zajednica, smatram da je SNP-u mjesto bilo sa Demokratskim frontom, a ne sa Žarkom Rakčevićem, osvjedočenim političkim srbomrscem i multimilionerom, koji će ovaj eventualni koalicioni aranžman iskoristiti kao mogućnost postizbornih dogovora sa Milom Đukanovićem”, kazao je Knežević za Pobjedu.

Glavni odbor SNP-a, na sjednici zakazanoj za srijedu, će odlučiti o načinu nastupa na izborima, a u igri je, pored gotovo izvjesne koalicije sa Demosom i trojni savez sa GP URA.

Iako nije želio da komentariše potencijalnu raspodjelu mandata, Knežević je podsjetio da je prilikom osnivanja DF-a Srđanu Miliću ponuđena čak polovina mjesta na poslaničkoj listi, s tim što bi broj zagarantovanih mandata bio još veći.

“Pošto je najava moguće koalicije SNP-Demos GP URA – BDZ još uvijek na nivou medijskih spekulacija, mogu samo da se prisjetim 2012. i mog nastojanja, tada kao funkcionera SNP-a, da ova partija bude jedan od osnivača DF-a, i da na poslaničkoj listi dobije 40 mjesta, s tim što bi broj zagarantovanih poslaničkih mandata bio veći od ukupnog broja mandata koje su u tom trenutku imali Nova i PZP”, kazao je Knežević.

Lider DNP-a je podsjetio da je napustio SNP nakon što nije prihvaćen taj predlog.

“Pretpostavljam da se crnogorska javnost sjeća da je taj prijedlog odbijen na Glavnom odboru stranke i da sam tada sa, dijelom članova GO, napustio SNP i pristupio DF-u”, dodao je Knežević.

Prema njegovim riječima, svako ima pravo da donosi političke odluke za koje smatra da su u interesu njegovog političkog subjekta.

“Ali ponavljam: SNP-u je bilo mjesto sa DF-om prije nego sa Žarkom Rakčevićem. Takođe znam da Crna Gora više ne može ni jedan dan da čeka, jer Crna Gora mora da radi, zato je i izbor jasan: mi ili on”, zaključio je Knežević.

Izvor: Cdm