Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević ocijenio je u razgovoru za Pobjedu da trojka SDP, Demos i gP URA i nakon izbora planira da participira u Vladi premijera Mila Đukanovića i da zbog toga ništa ne čini da spriječi izborne zloupotrebe.

Knežević je nagovijestio da će zbog te jasne namjere dijela opozicije, Front izaći na parlamentarne izbore koji su planirani za oktobar.

Ne smijemo dozvoliti da bivša opozicija sa DPS-om još jednom prevari opozicione birače i građane koji žele promjene. Imali su priliku da nam se pridruže 24. oktobra, imali su priliku da ne uđu u Vladu Mila Đukanovića, ali toliko propuštenih prilika nijesu slučajnost, već jasna namjera da pokušaju i poslije izbora ostati sa Đukanovićem. Zato je naša obaveza da spriječimo i Đukanovića i bivšu opoziciju da još jednom bace suzavac na narod rekao je Knežević za Pobjedu.

Dosadašnji učinak bivše opozicije u Vladi Mila Đukanovića predstavlja, smatra Knežević, i direktno saučesništvo u pokušaju DPS-a da pokrade još jedne parlamentarne izbore.

“Od pompezne najave ulaska po dubini i širini beskompromisnih opozicionih eksperata do čemerne cifre od četrdeset dvoje dobrovoljaca iz prvih porodičnih redova, stranačkih žiranata, medijskih zelenaša, prvih i potonjih simpatija, drugova i drugarica iz djetinjstva čiji će jedini ekspertizam biti da pokušaju ostati kod Đukanovića i poslije izbora. Naravno, jedni su prvih mjesec dana potrošili u pokušajima da pogode zgradu u kojoj im se nalaze kancelarije, drugi da upale kompjuter jer nijesu navikli na šifre, a treći na izradu vizit karti u čijem zaglavlju piše „Vlada Crne Gore“ nadajući se kakvoj ženidbi ili udadbi”, rekao je on.

Iako su od strane “trojke“”gromoglasno najavljivani čvrsti dokazi o izbornim zloupotrebama, od toga za sada nema ništa. Knežević objašnjava da je ostalo da delegiraju još 158 svojih eksperata po dubini i širini, “ali izgleda da ni u porodicama više nemaju zainteresovanih”.

“Ipak, najgore od svega je što se Đukanović sa saradnicima otvoreno sprda njihovoj gramzivosti, neznanju i nesposobnosti da ga zaustave u još jednoj krađi izbora čega su i oni sami svjesni”, dodao je on.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, na čijem čelu se nalazi Goran Danilović, nije potvrdilo tvrdnje DF-a o 80 hiljada “fantoma” u biračkom spisku. Na pitanje da li je to ipak dokaz da su tvrdnje opozicije bile neutemeljene, Kneževićodgovara da su lokalni izbori u Tivtu realizovani kroz falsifikatorsku elektronsku identifikaciju birača pokazali da svako za dva eura može napraviti identifikacioni dokument i imati pravo glasa na bilo kojem biračkom mjestu u Crnoj Gori.

“Državljani Crne Gore koji se nalaze u biračkom spisku, a žive van naše države, i od referenduma nijesu koristili biračko pravo, predstavljaju idealan paravan za realizaciju štancovanih ličnih dokumenata. Posebno će u mjestima gdje opozicija nema članove svojih odbora izlaznost biti kao u Sjevernoj Koreji sa zaokruženim glasačkim listićima za vođu”, naglasio je on.

MUP nije potvrdio ni tvrdnje DF-a o navodno pripremljenim 20 miliona eura za izborne svrhe…

“Pošto je Raško Konjević nedavno izašao sa podatkom da 60 tajkunsko državnih firmi na ime poreza duguje 120 miliona eura državi, MUP ima jednostavan zadatak. Potrebno je samo da pohapsi većinu vlasnika i direktora tih firmi pošto oni predstavljaju glavnu finansijsku polugu DPS-a u svim izbornim ciklusima. Nakon izbora ove tajkunske firme dobijaju sve najvažnije višemilionske poslove u državi, i pritom bivaju izuzete plaćanja poreza državi. Dakle, pošto je ministar finansija iznio dokaze, ja očekujem reakciju dijela Vlade. Ako ništa drugo, makar da zbog sopstvene nemoći napuste Vladu Mila Đukanovića”, objašnjava Knežević.

On je objasnio da DF neće da uđe u komisiju MUP-a za praćenje izbornog procesa jer ne žele na bilo koji način da pomažu Milu Đukanoviću u pripremi, kako je rekao, još jedne izborne krađe.

“Nikakve komisije, radne grupe i upravni odbori ne mogu zaustaviti razrađen sistem izbornih zloupotreba, samo mogu legalizovati i našminkati iluziju procesa. U stvari, riječ je mlakoj buri u čaši vode”, naveo je Knežević.