Predsjednik Demokratske narodne partije i član Predsjedništva Demokratskog Fronta, a u svojstvu člana Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, Milan Knežević, uputio je predsjedniku Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, Generalnom sekretaru i predsjedniku komiteta za izbor sudija Evropskog suda za ljudska prava predstavku/zahtjev /apel u vezi kandidature osoba iz Crne Gore za sudije Evropskog Suda za ljudska prava. Kako se gospodin Knežević trenutno nalazi nevin u zatvoru, na izdržavanju zatvorske kazne koja mu je izrečena u politički montiranom procesu, on se navedenim adresama obratio putem advokata Miroja Jovanovića, saopšteno je iz Demokratskog fronta.

„Gospodin Knežević je još jedanput navedene adrese upoznao sa razlozima boravka u zatvoru, naglašavajući posebno ulogu u tom procesu predsjednika Višeg suda Borisa Savića, a u isto vrijeme je izrazio žaljenje što nije u mogućnosti da učestvuje na proljećnom zasijedanju Parlamentarne Skupštine, imajući u vidu teme koje će se raspravljati.

Naime, na dnevnom redu biće pitanje borbe protiv organizovanog kriminala kroz konfiskaciju nelegalno stečene imovine, finansiranje terorističke grupe ISIL, kao i pitanja uređivačkog integriteta i statusa novinara. Za DF i gospodina Kneževića ovo su posebno važne teme zbog činjenice da brojni visoki funkcioneri države Crne Gore umiješani u slučajeve visoke korupcije, a koji slučajevi se ne procesuiraju, a posebno zbog činjenice da su u Crnoj Gori novinari bili i ostali meta šikaniranja, fizičkih napada, i to, dokazano od strane pripadnika bezbjednosnih snaga pod kontrolom zvaničnih institucija Crne Gore“, navodi se u saopštenju i ističe:

„Razlog obraćanja primaocima od strane gospodina Kneževića jeste procedura koja je u toku za izbor sudije Evropskog suda za ljudska prava, na predlog države Crne Gore. Jedan od kandidata koga je komisija predložila je i Boris Savić, predsjednik Višeg suda u Podgorici. U predstavci su argumentovano iznesena saznanja i informacije, kako o pristrasnosti članova Komisije koji su predložili Savića, tako i dodatna dokumentovanost da Boris Savić ne ispunjava propisane uslove za izbor“.

Pažin i Medenica diskvalifikovali sebe kao predlagače kandidata za ESLJP

„Članovi Komisije, ministar pravde Zoran Pažin, kao i Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, neskriveno su u javnim nastupima komentarisali sudski postupak na štetu gospodina Kneževića i ostalih nevino optuženih, i time se potpuno delegitimisali kao potencijalni predlagači kandidata za ESLJP. Opšte poznato je da su te iste postupke javno komentarisali Predsjednik DPS-a koji je i najavio ‘obračun’ sa gospodinom Kneževićem i drugim liderima, kroz sudske postupke, a aktuelni Predsjednik Vlade, pored toga što u kontinuitetu javno komentariše sudske procese, je i u više navrata javno najavljivao potvrđivanje optužnice za predmete koji su tada bili u fazi ispitivanja optužnice“, ističu iz DF-a.

Oni podsjećaju i da je kandidat za sudiju ESLJP Boris Savić, odbio zahtjev Kneževića za odlaganje izvršenja kazne zatvora, čime je onemogućio da on aktivno učestvuje kao predsjednik jedne parlamentarne stranke u kampanji za Predsjednika Crne Gore i u kampanji za lokalne izbore.

„Time je kandidat Savić direktno pružio pomoć u ove dvije političke kampanje Predsjedniku DPS-a i vladajućoj partiji, jer je Milan Knežević jedna od ključnih političkih ličnosti u izbornim kampanjama DF-a i opozicije.

Boris Savić bio je aktivni učesnik u brojnim procesima koji se vode pred Višim sudom u Podgorici. Posebno se ističe njegova uloga u aktivnosti nezakonite i maliciozne promjene identiteta svjedoka u postupku tzv. ‘državni udar’, a koja se osoba nalazi na crvenoj interpolovoj potjernici. Podsjećamo javnost, radi se o osobi čije je pravo ime i prezime Saša Sinđelić, a predsjednik Višeg suda mu je odredio status svjedoka-saradnika pod imenom Aleksandar Sinđelić rešenjem Kvs. Br. 146/16, a sa ciljem da se ovo lice zaštiti od zatvorske kazne od 21 godine zatvora u Republici Hrvatskoj zbog krivičnog djela teško ubistvo. U zamjenu za ovu uslugu svjedok-saradnik je preuzeo na sebe ulogu lažnog svjedočenja za pravljenje konstrukcije i režije tzv. ‘državnog udara’“, ističe se u saopštenju DF-a.

 

U predstavci se navodi da Boris Savić ne ispunjava uslove propisane u članu 21. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, jer je očigledno da je na osnovu činjenica u predstavci pokazano da on nema visoko-moralni ugled niti potrebne kvalifikacije, te da je aktivno učestvovao u pravosudno-političkom progonu lidera opozicije, među kojima je i Knežević.

„Advokat Miroje Jovanović, a po zahtjevu Milana Kneževića, predložio je da delegacija Komiteta PSSE za izbor sudija ESLJP posjeti Kneževića u zatvoru, kako bi u neposrednom razgovoru sa članovima tog tijela on dao dodatna pojašnjenja, informacije i zapažanja o predmetnoj stvari“, navodi se u saopštenju.

IN4S