Predsjednik Demokratske narodne partije i član Predsjedništva Demokratskog fronta Milan Knežević ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da vječnost države Crne Gore traje više od hiljadu godina.

“A što se tiče vječnosti Crne Gore, ona nije otpočela 21. maja da bih je ja konstatovao, već skoro hiljadu godinu ranije, i to na području Zete, gdje imam privilegiju da živim”, kazao je Knežević.

Predsjednik DNP-a je dodao da ne želi licitirati sa datumom protesta navodeći da će odrediti građani Crne Gore.

Knežević je prokomentarisao i izjavu premijera Đukanovića da su protivnici nezavisnosti planirali likvidaciju mitropolita Amfilohija.

“Đukanovićev posljednji nastup na premijerskom satu neodoljivo je podsjećao na stanje transa u koji pred ponoć pada Zmaj od Šipova. Gotovo je besmisleno istovarati tovar besmislica i kontradiktornosti koje je tog dana premijer saopštio. Zato postoje najmanje dva moguća tumačenja ove Đukanovićeve tvrdnje. Prvo, ako je, kako tvrdi, imao informacije da se priprema atentat na vladiku Amfilohija od strane protivnika crnogorske nezavisnosti, a vladika Amfilohije ni dan-danas o tome nije bio obaviješten, onda se nameće logičan zaključak da je u stvari Đukanović skrivajući tu informaciju punih devet godina, imao najveći interes da vladika bude ubijen. I drugo, pošto je nakon devet godina od 21. maja 2006, naš vladika, Bogu hvala, živ i zdrav, onda je ova Đukanovićeva tvrdnja nalik onoj o otvaranju 40.000 radnih mjesta”, ocijenio je Knežević.

Dodaje da je lideru SDP-a Ranku Krivokapiću nuđeno mjesto premijera.

“Što se tiče Ranka Krivokapića i njegove političke sudbine, mi u DNP-u smatramo da je on ispucao gotovo sve moguće bonuse za saradnju, jer kakav god bio ishod SDP-ovog Kongresa, Ranko će uvijek biti Ranko. Nažalost, jedno vrijeme je na opozicionoj sceni bio trend “flertovati” sa Rankom Krivokapićem, koji je, metaforički rečeno, danju koketirao sa opozicijom, da bi se noću vraćao u Đukanovićevu koalicionu postelju”, kazao je Knežević.

Dodaje da su u određenim djelovima DF-a postojale tendencije da se Ranko Krivokapić pokuša predstaviti kao ključni faktor demokratskih promjena.

“Taj iluzionistički koncept nam je oduzeo mnogo vremena i usporio nas u realizaciji konkretnih političkih aktivnosti. A kod Krivokapića je stvorio privid da nas može kontrolisati organizujući beskonačne sastanke i okrugle stolove gdje su se dijelile sve moguće funkcije, izuzev premijerske, koja je bila rezervisana za njega. Naravno, mi u DNP-u nikom ne sporimo da sa Krivokapićem, kao predsjednikom ili bivšim predsjednikom SDP-a ostvaruje stratešku saradnju, ali što se nas tiče, dovoljno smo se, bez naše krivice i želje, spuštali na njegovo uže, i zato više nijesmo spremni na riječ ni za Ranka, niti za bilo kog drugog preuzimati trajne naloge”, istakao je Knežević.

Izvor: Pobjeda