„Izgleda da režim želi da nas spriječi da posjećujemo Rusiju, stvarajući time atmosferu gvozdene zavjese pred onima koji misle drugačije. Nemam namjeru da se povinujem tome i neću prestati da promovišem najbolje moguće odnose koji su ostvarivi među Crnom Gorom i Rusijom„, kazao je za Los Anđeles tajms Milan Knežević, predsjednik DNP-a i član Predsjedništva DF-a.
Članak američkog lista se inače bavi temom ulaska Crne gore u NATO, ističući rasprostranjene optužbe na račun lidera DPS-a i bivšeg premijera Mila Đukanovića da je koristio zvanični položaj za ostvarivanje lične koristi.
Kako se navodi u tekstu, kritički nastojeni mediji su stalno na meti tužbi zbog izvještaja o vezama vlasti i organizovanog kriminala.
“NATO principi su iluzorni, što dokazuje i samo pristupanje Crne Gore ovoj alijansi. Ovo ističem zbog činjenice da NATO propagira vladavinu prava i visok nivo demokratije, ali Crna Gora ne posjeduje nijedno od to dvoje“, kazao je za američki list Gojko Raičević, urednik portala IN4S i predsjednik Unije za neutralnost. On je dodao da su u Crnoj Gori svježa sjećanja na bombardovanje 1999. godine, kada je NATO uništavao naše gradove i ubijao civile.
LAT: Đukanovića jedino zanima lično bogaćenje
List „Los Anđeles tajms podsjeća da je Đukanović vodio Crnu Goru, što kao premijer, što kao predsjednik države, još od raspada Jugoslavije prije skoro tri decenije do prošle godine, kada se formalno povukao sa mjesta premijera.

Italijanski tužioci su ga povezivali sa poslovima krijumčarenja cigareta vrijednim više milijardi dolara. To su optužbe koje Đukanović nije demantovao, ali je, umjesto toga, govorio da je bilo neophodno spasiti zemlju u periodu blokade i sankcija piše u tekstu.
Ističe se da su protiv kritičara Mila Đukanovića pokrenute užasne kampanje, uključujući i groteskne navode o angažovanjima u bestijalnostima, a novinari se rutinski tuže zbog pisanja o povezanosti vlasti sa organizovanim kriminalom.
U tekstu se dalje navodi da je službena Moskva već zabranila uvoz crnogorskih vina i pozvala ruske građane da se drže podalje od Crne Gore zbog njenog članstva u NATO-u, iako je ta destinacija ranije bila popularna među ruskim turistima i poslovnim ljudima, koji, prema određenim podacima, stoje iza oko 30 odsto direktnih stranih investicija.
Iako NATO ima malo toga da izgubi, Crna Gora se može pokazati kao komplikovan saveznik. Ona pati od raširene korupcije, od moćnih bandi organizovanog kriminala, zloupotrebe ljudskih prava i izigravanja demokratskih standarda. Malene oružane snage Crne Gore, koje imaju oko 2.000 vojnika i naoružane su sa uglavnom zastarjelim oružjem, vjerovatno ne mogu da doprinesu mnogo vojnoj aliuansi u smislu borbene moći – ocijenjeno je u tekstu koji potpisuje Glen Džonson.
Čitaocima „Los Anđeles tajmsa“ je predočeno da je Crna Gora i dalje duboko podijeljena oko toga da li je pokušaj „državnog udara na dan izbora u oktobru prošle godine bio stvaran ili je insceniran da bi Đukanovićeva stranka osvojila više glasova. Prema ocjeni autora članka, da je Đukanović izgubio te izbore, Crna Gora bi vjerovatno obustavila napore koje je preduzimala da se učlani u NATO.
Istraživanja pokazuju da se 40 odsto građana protivi ulasnu u taj vojni savez, a 40 odsto to podržava. Približno jedna trećina građana Crne Gore opisuju NATO kao prijetnju, piše u članku.