Knežević za Pobjedu: Svaki napad na DF prouzrokovaće našu kontraofanzivu

Knežević za Pobjedu: Svaki napad na DF prouzrokovaće našu kontraofanzivu

1. DF je najavio mogućnost organizovanja protesta najesen. Vjerujete li da, nakon brojnih pokušaja takvog djelovanja, oni mogu biti uspješni?
Posljednja aktivnost SDT-a da nakon njegove diskusije u Skupštini, pokrene postupak protiv Nebojše Medojevića, osim što predstavlja brutalno gaženje Ustava, istovremeno je i najava novog obračuna sa poslanicima DF- a zbog saopštenog stava u Parlamentu ili javnosti. Pošto je doživio klasični politički nokaut u raspravi sa poslanicima DF-a, Milivoje Katnić nakon buđenja iz kome ponovo kreće u obračun sa liderima DF- a i to po jasnim instrukcijama Mila Đukanovića i Duška Markovića. Zbog toga se u Predsjedništvu DF- a ali i organima konstituenata ovog saveza intenzivno razmišlja i o organizovanju novih protesta na jesen kao jednog od odgovora na najnoviji napad kriminalizovanih djelova pravosuđa i režima. Ako neko misli da može, gazeći Ustav, ućutkati poslanike i lidere DF-a da građanima saopštavaju istinu, i na taj način uvesti opštu cenzuru kao jedini obrazac ponašanja, onda se mora pripremiti na dugu političku borbu sa našim savezom u kojoj nećemo ni za pedalj odstupiti. I prošli protesti su pokazali da postoji narodna energija koja ne pristaje na pokoravanje i galopirajući fašizam koji ulazi u sve pore crnogorskih institucija. Da nije bilo opozicione izdaje i ulaska u vladu Mila Đukanovića danas bi imali demokratsku vladu posvećenu interesima crnogorskih građana.
2. Hoćete li pozvati ostale opozicione partije da vas podrže u tome i očekujete li tu podršku, ako su vaši raniji slični pozivi bili uzaludni?
Svako ko istinski želi da učestvuje u demokratskim akcijama protiv režima dobro je došao i nije mu potrebna nikakva posebna pozivnica.
3. Potpredsjednik Ure Nedjeljko Rudović podnio je ostavku na partijske funkcije jer, kako je obrazložio, nije želio da učestvuje u politici kojoj je „prevashodni cilj da nanese štetu opoziciji“. Kako komentarišete takve ocjene?
Stav Nedjeljka Rudovića predstavlja samo potvrdu da je koalicija Za 21.vijek isključivo formirana kako bi nanijela štetu ostalim opozicionim subjektima, tako da danas imamo poražavajuće činjenice: DPS je sa najmanjim procentom izlaznosti osvojio najveći broj odborničkih mandata od svog formiranja, dok se opozicija posvađana i razjedinjena jasno diferencirala na patriotsku koju predvodi DF i soroševsku podijeljenu na nekoliko suprostavljenih tzv. građanskih strančica koje se utrkuju za naklonost američke ambasadorke. Ako je ikad i postojala “građanska” opozicija, nakon završenih lokalnih izbora i najnovijih dešavanja u Uri, mogu da primijetim da je od nje ostao samo opušak koji je Aleksa Bečić ugasio nogom. Ako pažljivo pogledate hronologiju odnosa unutar građanske opozicije lako ćete doći do zaključka da ko god je imao kontakt sa Demokratama prošao je gore nego da je pojeo kilogram novičoka za doručak. Prvo je SNP odstranjen iz “građanskog” bloka, zatim Ujedinjena Crna Gora, onda SDP i Demos, da bi Nedjeljko Rudović svojim priznanjem ustvari održao političko opelo Uri i građanskoj opoziciji. I tako su se oni kojima je bio primaran cilj da unište DF, uništili međusobno da bi im i braća Karamazovi pozavidjeli na trilerskoj završnici.
4. Da li je ikad, po Vašem mišljenju, postojala „građanska opozicija“, kako su se predstavljali Demokrate, Ura, SDP, Demos i SNP?
DF u ovom trenutku ima mnogo ozbiljnijih i važnijih tema nego što je eventualno predlaganje kandidata za potpredsjednika Skupštine ili predsjednika nekog odbora. Ipak, želim saopštiti lično mišljenje povodom stava DPS-a da poslanici DF-a protiv kojih se vodi sudski postupak ne mogu biti kandidati za bilo koju funkciju u Skupštini. Lično nisam zainteresovan ni za jednu funkciju koja pripada DF- u shodno procentualnoj zastupljenosti u Parlamentu, ali nikako neću prihvatiti da nam krivično političku podobnost određuju poslanici DPS-a od kojih značajan broj njih zaslužuje višegodišnje robije. Tako dolazimo do jednog kosmičkog paradoksa, da oni koji su odavno trebalo da budu u zatvoru zbog milionskih pronevjera i štete koju su nanijeli ovoj državi određuju moralno političku podobnost onima koji se bore protiv sprege mafije i režima. Pristati na takvu vrstu ucjenjivanja značilo bi prihvatiti izopačeni sistem vrijednosti nastao na organizovanom kriminalu i korupciji kao jedinom standardu i pravilu ponašanja.
5. Koga vidite kao opozicionog kandidata za potpredsjednika Skupštine? Jeste li razgovarali u DF-u o tome?
DF u ovom trenutku ima mnogo važnijih tema, nego što je eventualno predlaganje kandidata za potpredsjednika Skupštine ili predsjednika nekog odbora. Ipak želim saopštiti lično mišljenje povodom stava DPS-a da poslanici DF-a protiv kojih se vodi sudski postupak ne mogu biti kandidati za bilo koju funkciju u Skupštini. Lično nijesam zainteresovan ni za jednu funkciju koja pripada DF-u shodno procentualnoj zastupljenosti u parlamentu, ali nikako neću prihvatiti da nam krivično političku podobnost određuju poslanici DPS-a od kojih značajan broj zaslužuje višegodišnje robije. Tako dolazimo do jednog kosmičkog paradoksa, da oni koji su odavno trebali da budu u zatvoru zbog milionskih pronevjera i štete koju su nanijeli ovoj državi, određuju moralno političku podobnost onima koji se bore protiv mafije i režima. Pristati na takvu vrstu ucjenjivanja značilo bi prihvatiti izopačeni sistem vrijednosti nastao na organizovanom kriminalu i korupciji kao jedinom standardu i pravilu ponašanja
6. DF se vratio u parlament početkom godine. Mislite li da je bojkot od starta bio pogrešan potez?
DF je gotovo dvije godine predmet institucionalne hajke, medijske satanizacije i izolacije, koja se neminovno morala odraziti i na naš rezultat na lokalnim izborima. Pošto je izostalo akciono jedinstvo opozicije naš povratak u Parlament bio je jedini moguć potez kako bi gradjanima, u direktnom televizijskom prenosu saopštavali istinu na sve važne društveno političke teme.
7. Kazali ste da se zalažete da se redovno radno tijelo Skupštine bavi reformom izbornog zakonodavstva, umjesto ad hok, kako to predlaže Ura. Hoćete li i kada zvanično podnijeti takvu inicijativu u parlamentu?
Nakon novih najava krivičnog gonjenja Nebojše Medojevića zbog njegovih diskusija ponovo je ugrožen rad Paralamenta u punom kapacitetu. Lično sam mišljenja, ako se nastavi ovaj neprimjereni progon lidera i funkcionera DF- a, i to zbog saopštenog stava koji nam Ustav garantuje, da ne bi trebalo da učestvujemo u radu bilo kakve parlamentarne ili ad hoc radne grupe koja bi se bavila izmjenama izbornog zakonodavstva. Ako neko misli da nas institucionalno teroriše na dnevnom nivou, a da sa druge strane dobije konstruktivnost i mirno prihvatanje uloge vječite žrtve, onda je u grdnoj zabludi. Nedavno sam saopštio u Skupštini da će svaki novi napad na DF prouzrokovati našu kontraofanzivu, a to znači da ćemo koristiti sva raspoloživa demokratska sredstva za odbranu naših ljudskih i političkih uvjerenja.