Knežević za Standard: Opozicija ne može pobijediti Đukanovića ako se ne ujedini, ali do toga neće doći

Knežević za Standard: Opozicija ne može pobijediti Đukanovića ako se ne ujedini, ali do toga neće doći

Lider Demokratske narodne partije i član predsjedništva DF-a Milan Knežević kazao je u intervuu za Standard, da opozicija nema šanse da pobijedi lidera DPS-a Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima ukoliko ne izađu sa zajedničkim kandidatom. Knežević, međutim, ističe da će se opozicija teško ujediniti oko zajedničkog kandidata.

“Jasno je da nijedna opoziciona partija, niti njen lider ne može pobijediti DPS i Mila Đukanovića, koji će se, iako se evidentno kruni podrška njegovih dosadašnjih partnera, sigurno kandidovati na predstojećim predsjedničkim izborima. Zato smo više puta inicirali ujedinjenje oko jednog zajedničkog predsjedničkog kandidata koji bi bio nestranačka ličnost, uvjereni da je model koji smo predložili jedini garant sigurne pobjede na predsjedničkim izborima u martu sledeće godine. Dosadašnje ponašanje kolega iz opozicije jasno signalizira da će se takav vid opozicionog nastupa teško desiti”, rekao je Knežević.

On kaže da razlog zbog kojeg ostatak opozicije ne želi dogovor sa njima “leži u učestalim brifinzima koje lideri građanske opozicije imaju sa američkim i drugim zapadnim ambasadama, a posle kojih uvijek uslijedi nova paljba uvreda po čelnicima DF-a”.

On u intervuu za Standard govori i o razlozima zbog kojih se DF vratio u Skupštinu, odnosu prema “građanskoj opoziciji”, djelovanju stranih ambasada, predstojećim izborima u Podgorici, sudskom procesu koji se void protiv njega…

Standard: Opozicija je, čini se, bojkotom parlamenta po prvi put od predsjedničkih izbora 2013. godine postigla neku vrstu zajedništva. Da li je stoga, povratak DF-a u parlament kontraproduktivan i da li samo „koristi DPS-u“ kako su poručili iz takozvane građanske opozicije?

KNEŽEVIĆ: Nakon prošlogodišnje krađe parlamentarnih izbora i skaradno izrežiranog “državnog udara” koju je izveo vojnik Milivoje Katnić, znajući da će oktobar 2016. biti poslednji dan vladavine odnarođenog DPS-a, očekivali smo i iskreno se zalagali za objedinjeno djelovanje svih opozicionih subjekata. Odluka o bojkotu je trebalo da bude samo polazna osnova za  definisanje zajedničkih aktivnosti cjelokupne opozicije u cilju stvaranja uslova za konačnu smjenu vlasti. Zato smo uputili na desetine javnih i privatnih poziva opozicionim liderima na razgovor i dogovor, ali, kao što je poznato javnosti, svaki od njih je naišao na potpuno ignorisanje opozicionih kolega. Za sve to vrijeme mi smo proglašavani antidržavnim elementom, i bili izloženi najbrutalnijim vidovima policijskih, tužilačkih i sudskih progona, a naše političko djelovanje je potpuno onemogućeno medijskom izolacijom. Kolege iz tzv. građanske opozicije su i na ove očigledne brutalnosti svih zarobljenih institucija ostale potpuno nijeme. Nakon izgubljenih godinu dana ostali smo na istim startnim pozicijama, bez ikakve ideje o vanparlamentarnim načinima djelovanja kao alternative bojkotu. Zbog toga smo, uz podršku članova, na Predsjedništvu DF-a donijeli odluku da se vratimo u Parlament, kako bismo u direktnom, necenzurisanom prenosu mogli da  saopštavamo istinu i bavimo se najvažnijim temama od značaja za građane.

Što se tiče teze takozvane građanske opozicije da naš povratak u Parlament koristi DPS-u, koliko je ona zlonamjerna i neistinita najbolje pokazuju poslanici DF-a, koji svojim djelovanjem u predstavničkom tijelu razobličuju sve kriminalne radnje i monstruozne naume vladajuće koalicije. Takođe, kao odgovor na takve tvrdnje kolega moram podsjetiti na činjenicu da upravo DF nikad nije pristao da sarađuje sa DPS-om, pa ni onda kad su upravo pripadnici tzv. građanske opozicije ulaskom u Vladu izbornog povjerenja spasili posrnulog Mila Đukanovića, kojem je prema svim parametrima slijedio apsolutni krah. Zato, umjesto spinovanja javnosti i saučesništva u pokušajima satanizacije DF-a, mislim da je vrijeme da se novonastale opozicione partije i bivša vladajuća jasno odrede da li se zalažu za smjenu ove nakaradne vlasti, ili su se okupili oko zajedničke građanske ideje da budu vječita  konstruktivna opozicija DPS-u. Ovo naročito imajući u vidu da je jedna od njih  18 godina bila član Vlade za vrijeme čijeg mandata je Crna Gora u ogromnoj mjeri opljačkana i opustošena.

Standard: Postoji li šansa da opozicija izađe sa jedinstvenim kandidatom na predsjedničkim izborima? Ako ne sa zajedničkim kandidatom, da li očekujete da će u drugom krugu opozicija biti složna oko podrške jednom kandidatu?

KNEŽEVIĆ: Kao što je poznato čitavoj crnogorskoj javnosti DF je uložio sve političke kapacitete kako bi se realizovalo zajedničko djelovanje opozicije na svim nivoima. Jasno je da nijedna opoziciona partija niti njen lider ne može pobijediti DPS i Mila Đukanovića, koji će se, iako se evidentno kruni podrška njegovih dosadašnjih partnera, sigurno kandidovati na predstojećim predsjedničkim izborima. Zato smo više puta inicirali ujedinjenje oko jednog zajedničkog predsjedničkog kandidata koji bi bio nestranačka ličnost, uvjereni da je model koji smo predložili jedini garant sigurne pobjede na predsjedničkim izborima u martu sledeće godine. Dosadašnje ponašanje kolega iz opozicije jasno signalizira da će se takav vid opozicionog nastupa teško desiti. Mi i dalje ostajemo otvoreni za saradnju, jer prioritet koji smo postavili u našem programu jeste smjena ove kriminalne vlasti i konačno oslobođenje Crne Gore iz okova kriminala i korupcije na svim nivoima. Ukoliko se tako nešto ne dogodi, svakako ćemo se prema ovom pitanju odrediti u skladu sa svojim programom, političkim trenutkom i interesima birača koje predstavljamo.

Standard: Čini se da sa ostatkom opozicije DF jednostavno ne može da nađe zajednički jezik. Posebno se mimoilazite oko pitanja NATO-a i odnosa prema Rusiji. Da li je zbog tih stvari saradnja nemoguća i da li se to nekako može prevazići?

KNEŽEVIĆ: Nije normalno da neviđeni teror koji se sprovodi nad liderima i članovima DF-a već godinu dana ne podstiče kolege iz opozicije da bar jednom rečenicom osude takvo monstruozno postupanje okovanih pravosudnih i policijskih institucija prema najjačem opozicionom subjektu. Nije logično da svaku inicijativu koju uputi DF takozvana građanska opozicija ignoriše ili odbaci, počev od organizovanja zajedničkih protesta, djelovanja u pravcu stvaranja uslova za prve slobodne izbore, istupanja sa zajedničkim kandidatom na predsjedničkim izborima i, na koncu, razgovora o opozicionim aktivnostima po principu bijelog papira. Izgleda da ne postoji pitanje oko kojeg je moguće okupiti sve opozicione subjekte u Crnoj Gori i s pravom se građani pitaju zašto je to tako. Odgovor možda leži u učestalim brifinzima koje lideri građanske opozicije imaju sa američkim i drugim zapadnim ambasadama, a posle kojih uvijek uslijedi nova paljba uvreda po čelnicima DF-a. Ne može se drugačije objasniti takva odioznost prema nama, nego da se radi o instrukcijama i diktatima zapadnih ambasada, u čemu prednjači ambasadorka SAD-a koja, suprotno svim diplomatskim postulatima, iskazuje otvorenu mržnju prema nama kao liderima DF i prema 80 hiljada građana koji podržavaju politiku.

DF ima jasnu politiku prema svim pitanjima. Mi u svom političkom djelovanju nastupamo samostalno, bez ikakvih naređenja bilo koga spolja.  Protivili smo se i protivimo se nasilnom uguravanju  Crne Gore u NATO vojnu alijansu suprotno želji većinskog dijela građana Crne Gore, protivimo se uvođenju sankcija Rusiji, najvećem crnogorskom donatoru i zemlji koja nikad nije imala nepriateljski stav prema narodu i državi Crnoj Gori. Od tih stavova nemamo namjeru da odustajemo jer smo uvjereni da su u oni u skladu sa interesima svih crnogorskih građana. Zato još jednom podvlačim – spremni smo na principijelne razgovore o saradnji sa kolegama iz opozicije, ali isto tako nećemo dozvoliti da nam se drže lekcije i izdaju naređenja koja su suprotna osnovnim vrijednostima utemeljenim našim programom i definisanim pravcima djelovanja, ma od koga dolazila.

Standard: U posljednjih pola godine gotovo svaki dan imate neko suđenje. Kako uspijevate da zapamtite kad treba da dođete na sve te sudske procese koji se vode protiv Vas?

KNEŽEVIĆ: Pokušaj saučesnika organizacije koju predvode Milo Đukanović i Duško Marković da lidere DF-a predstave kao neprijatelje države Crne Gore i onemoguće nam političko djelovanje, evidentno nije urodio plodom. Skoro svakodnevne predstave sudskih pokornika  čiji metodi se mogu porediti sa onim koje su svojevremeno nacisti sprovodili, samo je proizvela gnušanje i podozrenje čitave crnogorske javnosti. Građani Crne Gore konačno su dobili priliku da vide kako višegodišnji održavaoci DPS mašinerije u liku Milivoja Katnića, Suzane Mugoše, Borisa Savića i ostale družine nezajažljivo ruše sve zakone i urušavaju pravni poredak, kako bi po svaku cijenu  odbranili bestijalne poduhvate mafijaškog režima Mila Đukanovića i Duška Markovića. Razobličavanje i konačni poraz onih koji su crnogorskim građanima ukrali decenije života, a od ove osiromašene zemlje načinili utočište za mafijaše i ubice, čini mi se kao dovoljan motiv da izdržim sve udarce koje mi svih ovih godina zadaju najveći neprijatelji vrijednosti na kojima se temelji tradicionalno crnogorsko biće,  u koje duboko vjerujem. Zato me nikakvi sudski procesi ne mogu omesti u naumu da budem važan činilac promjena koje neminovno slijede, i za koje se toliko dugo borim zajedno sa svim časnim građanima.

Standard: Kako gledate na sudski proces koji se vodi protiv Vas u slučaju “državni udar” i kakvu presudu očekujete?

KNEŽEVIĆ: Svima u Crnoj Gori je jasno da su nalogodavci hajke protiv mene i kolega iz DF-a, bivši i sadašnji premijer bez legitimiteta, upregnuli sve pravosudne instance koje drže pod svojom kontrolom, sa ciljem da progon i satanizacija DF-a budu uobličeni kroz sudske odluke.  Opskurni fenomen da nosioci pravosudnih funkcija bespogovorno izvršavaju naređenja Zorana Pažina, Duška Markovića i Mila Đukanovića poslednjih godinu dana, naočigled svih građana, definitivno je doveo do metastaze čitave sudske grane vlasti. Zato, na vrhuncu samouniženja, ti pojedinci u togama i njihovi partneri, svesno gazeći zakone i zloupotrebljavajući svoje pozicije, članovima DF-a i našim porodicama štancuju krivične i prekršajne prijave, donose sramne sudske presude, svakodnevno vršeći isleđivanja i iživljavanja. Sve je to dokaz da se kriminalni poredak koje je vaspostavila postojeća režimska garnitura nepovratno urušava, čega su i sami svjesni. Naravno da ni mene ni kolege ovakvi pokušaji neće pokolebati da nastavimo političku i pravnu borbu. Šta god da su nam namijenile vođe klanova u liku Duška Markovića, Mila Đukanovića, Zorana Pažina i njihovih izvođača radova, mi imamo  snagu, sposobnosti, kondiciju i sve kapacitete da se suprotstavimo toj bestijalnoj kriminalnoj skupini. To je naša sveta dužnost nakon svih ovih decenija borbe za oslobođenje Crne Gore i njenih napaćenih građana.

Standard:  Na nedavno održanim loklnim izborima u četiri opštine u Crnoj Gori DPS je ponovo pobijedio. Kako objašnjavate da i posle 27 godina na vlasti ljudi i dalje glasaju tu stranku ako je takva kako Vi kažete?

KNEŽEVIĆ: DPS decenijama sprovodi ucjene, podmićivanje, teror i prijetnje nad sopstvenim narodom. Milo Đukanović i njegovi saborci su, počev od momenta kad su brutalnim metodama došali na vlast, urušili sve državne institucije i stavili ih pod svoju kontrolu. To je družina koja trguje drogom, švercuje cigarete, naređuje ubistva i zavodi najstrašniju torturu nad svima ko im se suprotstavi, a glavnu polugu kojom se održavaju na vlasti čine policija, ANB i sudstvo. Dokaz za to je i ovaj apsurdni progon nas iz DF-a, koji pored našeg političkog uništenja, ima za cilj da pošalje  poruku da će svako ko se drzne da ugrozi njihov kriminalni poredak biti izložen najgorim maltretiranjima. Takvim postupanjem žele da zastraše građane kako im bilo kakav bunt ne bi pao na pamet.

Dodatnu podršku ovakvom sistemu vlasti pruža i svjesno ignorisanje diktatature Mila Đukanovića od strane međunarodne zajednice koja, zbog sopstvenih interesa, okreće glavu pred očiglednim najbrutalnijim vidovima kršenja ljudskih prava i zloupotrebom državnih resursa. Takođe, medijska propaganda koju uspješno sprovode strukture DPS-a, pored svakodnevnog bombardovanja javnosti lažnim predstavama o blagostanju i napretku, godinama gradi kult jedne ličnosti kao neprikosnovenog vladara koji jedino može da vlada Crnom Gorom. Ta opasna mašinerija je stvorila izopačena uvjerenja u dijelu stanovništva, poput onog da plate i penzije dobijaju zahvaljujući Milu Đukanoviću, a ne svom krvavom i predanom radu.

S druge strane, nepostojanje volje unutar opozicionih redova za zajedničkim djelovanjem koje bi sasvim sigurno dovelo do smjene vlasti, podstiče ubjeđenje u narodu da je svaki otpor protiv Mila nemoguć.

Svi ti činioci jasno objašnjavaju razloge vladavine ovog izopačenog režima, koji je, nakon što je rasprodao i pokrao čitavu državnu imovinu, počeo da nasrće na privatnu, otimajući stečena prava i tamničeći ljude koji ne daju ono što je njihovo. Upravo u tim otvorenim namjerama da se svi u Crnoj Gori moraju pokoriti nezajažljivim apetitima pojedinaca iz vlasti, vidim mogućnost za organizovanje sveobuhvatnog narodnog bunta. Kad prevrši dara mjeru i građani ustanu u odbranu golog života, onda ni najbeskrupulozniji metodi koje je DPS do tančina razardio neće biti od pomoći.

Standard: Pored predsjedničkih izbora sledeće godine su i  izbori u Podgorici. Da li tu vidiet šansu da pobijedite DPS i poljuljate njihovu vlast na državnom nivou?

KNEŽEVIĆ: Mi očekujemo ubjedljivu pobjedu opozicije na predstojećim izborima u Podgorici, jer su rezultati rada tima DPS-a na čelu sa Slavoljubom Stijepovićem toliko katastrofalni da ni marketinški trikovi u obliku pompeznih govora o projektima koje nikad nisu realizovali i međusobnih dijeljenja plaketa za nemjerljive doprinose kojih nema, ne mogu maskirati njihovu nesposobnost da upravljaju Glavnim gradom. Pored direktnog učestvovanja u krađi izbora i političkoj korupciji zahvaljujući kojoj je i došao na vlast, Migo Stijepović je nizom radnji kojima je zloupotrijebio službeni položaj  poslao jasnu poruku građanima da je Podgorica teren za zadovoljenje ličnih interesa grupe ljudi koji su okupljeni oko njega. Bez ijednog realizovanog projekta u Glavnom gradu i uz obilje neispunjenih obećanja, jasno je da aktuelni gradonačelnik nema šta da ponudi građanima Podgorice, zbog čega je poraz vladajuće partije na lokalnim izborima sasvim izvjestan. Naravno da u tome vidim priliku za smjenu vlasti na državnom nivou i, zarad dobrobiti građana i odbrane nacionalnih interesa, nadam se da ćemo tome brzo svjedočiti, kao što se nadam da će ostatak opozicije do tada uspjeti da konačno definiše kurs sopstvenog djelovanja.

Portal Standard