Danas je nastavljeno suđenje pred sudskim vijećem sudije Suzane Mugoša u Višem sudu u Podgorici povodom afere Državni udar.

Danas je odbranu iznosio optuženi Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije i član Predsjedništva Demokratskog fronta.

On je najavio da će odbranu iznositi najmanje tri sata.

Na poslednjem ročištu optuženi Andrija Mandić, lider NSD-a i član Predsjedništva DF-a negirao je krivicu, i kazao da je ta akcija osmišljena kako bi se spriječila izborna pobjeda Fronta.

Krivicu su ranije negirali i Bratislav Dikić, Miloš Jovanović, Srboljub Đorđević, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Mihailo Čađenović i Dragan Maksić.

Postupak protiv Dikića je razdvojen, zbog njegovog upućivanja na liječenje.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kao i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević.

Optužnicom su obuhvaćena i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Juče su Miroslav Parović (Narodni slobodarski pokret), Vladan Glišić (Narodna mreža) i Miloš Stojković (Koalicija raseljenih sa KiM) zajedničkim saopštenjem od Vlade Srbije tražili da u najkraćem mogućem roku od državnih organa Crne Gore izdejstvuje da se pet državljana Srbije koji već godinu dana leže u zatvoru zbog više nego očigledno namještene afere Državni udar puste da se brane sa slobode.

Knežević iznosi odbranu

„Želim da iznesem svoju odbranu, a na vaša pitanja ću odgovoriti ukoliko me ne budete prekidali. Odgovaraću na svako pitanje suda ako me ne budete prekidali, na pitanja Tužilaštva neću odgovorati“, kazao je na početku iznošenja odbrane Milan Knežević.

On je negirao krivicu, dodajući da ne razumije, uz sve intelektualne napore, ono što mu optužnica stavlja na teret.

„Nijesam kriv. Ovdje se radi o montiranom procesu protiv srpskog naroda. Na optuženičkoj klupi se nalaze samo Srbi iz Srbije i Srbi iz Crne Gore. Mi treba da budemo primjer svima koji pokušaju da se bore protiv vlasti kako će završiti.“

Knežević: Istorijska uvreda mojoj porodici

Knežević kaže da je Crna Gora danas postala lavirint gori od Minotaurovog.

„Nemam dilemu da ćemo poželjeti i Turke i Austrougare i Njemce ako se ne odupremo, demokratskim sredstvima, galopirajućoj kapitulaciji naše države. Ne bih se našao u ovoj optužnici da sam htio da slušam instrukcije iz NATO ambasada“, dodao je on.

„Moja potomci su partizani. Mene povezivati danas s udbaškim vojvodoma, s nekakvim ‘Čarugama’, ‘Sinđama’, ‘Minđama’ predstavlja istorijsku uvredu za moju porodicu. Orden na mojim grudima je lenta koju sam dobio u Moskvi kao vođa antifašističke delegacije“, kazao je Knežević.

Knežević: Optužen sam zato što sam Srbin i protivnik NATO-a

„Od 129 stranica optužnice meni je posvećena stranica i po. Dakle, vrhovni komandant koji je trebalo da izazove najveće krvoproliće u istoriji Crne Gore, postaje običan kurir Sinđe i Paje, koji je zadužen da šalje kriptovane poruke. Optužnica je puna kontradiktornosti“, naveo je Knežević.

Optuženi Knežević kazao je da je „tipovan“ od septembra prošle godine za optužnicu, samo zato, što je rekao, što je Srbin i što je protiv NATO-a.

Knežević: Marković i Đukanović kazali da će optužnica biti potvrđena prije same potvrde

Knežević je kazao da su i prije potvrđivanja optužnice, Duško Marković i Milo Đukanović naveli da će biti potvrđena.

„Sve do jula nisam imao priliku da se uvjerim kakvi su to dokazi protiv nas, naveo je Knežević.

„Pa neka cijeni javnost kako je bila jednakost oružja, ja tek u septembru dobijam sve što stoji u spisima predmeta.“

Kneževićevo znanje ruskog nije dovoljno za „komandovanje preko telefona“

Knežević je istakao dio optužnice u kom se navodi da je telefon trebalo da bude predat funkcioneru DF koji govori ruski.

On je otkrio da je u novembru 2016. dao intervju na ruskom jeziku, ali da ga solidno govori, a ne perfektno, i da je dobio pitanja unaprijed i da je čitao spremne odgovore.

Konstatovao je da njegovo solidno znanje ruskog nije dovoljno za komande preko telefona, kako stoji u optužnici.

Knežević: Kada sam se sretao sa Šavivom, s nama nije bilo Rusa

Knežević je naveo da je Aron Šaviv vodio kampanju Demokratskog fronta i da mu je kazao da će njegov rival biti savjetnik Demokratske partije socijalista.

Naveo je da se u junu sreo sa njim u Moskvi, a zatim i u julu, takođe u Moskvi, i da se uopšte nije sretao sa Rusima tada.

Knežević: Nikića sam sreo triput, s njim se sastajali i drugi lideri opozicije

„Ananija Nikića sam ga tri puta u životu sreo. Ono što sam mogao da zaključim je da se radi o časnom i poštenom čovjeku koji živi u Makedoniji, i čovjek za koga ni u najluđim konstrukcijama ne bih pomislio da se radi o ruskom agentu“, objasnio je Knežević.

Knežević kaže da su i drugi lideri opozicije imali kontakte sa Nikićem, a da mu on nema ni broj telefona.

„Pa da sam išao u Moskvu da kujem državni udar, ne bih kupovao kreditnom karticom usred Moskve knjigu Josipa Brodskog“, poručio je Knežević.

Knežević: Pored Mandića i mene, i Medojević bio na sastancima sa Šavivom

„Ako Nebojše Medojevića nema u ovoj optužnici, onda ne bi trebalo da bude ni nas“, kazao je Knežević, ističući da je na satancima sa Šavivom u vezi sa kampanjom DF-a bio i Nebojša Medojević, lider PzP-a, pored Kneževića i Mandića.

On je naglasio da je došao do zaključka da su njega i Mandića optužili isključivo zato što su Srbi, a da Nebojšu Medojevića, kao Crnogorca, optužuju za navodno pranje novca, te da očekuju novi proces već sredinom novembra.

Knežević je kazao da je jedino što je tačno u optužnici, a što se odnosi na njega, jesu njegovi politički govori, na koje, kako kaže, ponosan.

Knežević: Da hoću da napustim Crnu Goru, ne biste me gledali u sudnici

„Ja sam napuštao Crnu Goru i poslije 16. oktobra“, kazao je Knežević, dodajući da poštuje zakon, da je dolazio na svako ročište, te da, u slučaju da želi da napusti Crnu Goru, to bi učinio za manje od 12 sati.

Ističe da nema od čega da se krije, kao i da želi da u sudnici demontira ovaj sudski protest.

„Svaki skup smo uredno prijavljivali. Neka nam kažu ko je to od nas zakazao skup za veče 16. otkobra. Prvo, zakon nam zabranjuje skupove na dan izbora, a drugo nijesmo ni bili u mogućnosti za to. Nikad niko od funkcionera DF-a nije najavio skup za 16. uveče“, naveo je Knežević.

Knežević je ocijenio da je optužnica nelogična i nepismena, govoreći posebno o terminima „ekstrakcija i evakuacija“.

„Stavlja mi se na teret ekstrakcija i evakuacija. Optužuju me da sam trebao da evakuišem ljude koji su trebalo da izvedu državni udar. Volio bih da mi se kaže koga sam to evakuisao iz Crne Gore nakon 16. oktobra“, dodao je on.

Knežević, kako kaže, misli sve najgore o Đukanoviću, ali ni on ni bilo ko od lidera Fronta nije pomislio na fizički obračun s njim. On ističe da se DF-u upravo ne može oprostiti demokratska borba protiv Đukanovićeve vladavine.

Knežević: Od 12. oktobra Paja, Sinđa i tužilaštvo pripremaju dva plana

„Od 12. oktobra Velimirović zajedno sa Sinđelićem i u koordinaciji sa tužilaštvom pripremaju dva plana“, navodi Knežević, dajući rekonstrukciju događaja od 12. do 16. oktobra, u , kako je kazao, Tolstojevom maniru „dva plana“.

Knežević je kazao da su 12. oktobra dobili informaciju da će ANB i DPS izazvati nerede na dan izbora, u majicama DF napasti Pink i zgradu DPS i prekinuti izbore.

„O tome je Nebojša Medojević obavijestio Milivoja Katnića u 13 časova. U 13.30 se pojavljuje ‘vojvoda’ Paja Velimirović (ovo ‘vojvoda’ govorim u pežorativnom kontekstu) odlazi u CB i saopštava da se planira nešto slično onome što smo mi poslali Katniću. U tom trenutku Velimirović postaje agent-provokator, on drži javnu kuću u Zubinom potoku“.

Istog dana, tvrdi Knežević, Saša Sinđelić pod mjerama tajnog nadzora zbog vjerske i rasne netrpeljivosti, postaje dio ove šeme.

Knežević kaže da je 14. oktobra bio završni skup DF u Podgorici, ali da je istog dana zaduženo oružje od strane tužilaštva koje je potpisao Dragan Pejanović, sekretar u mup-u, NATO-kooordinator. Revers je, naglašava on, izdao Vladan Lazović, bratanić Zorana Lazovića“, dodao je Knežević.

„Šta će im oružje ako se sve zna? Samo je trebalo da se ode u Mojanoviće, u kuću Kneževića, pobiti pse ako pruže otpor i uhapsiti me. Zatim poći do Andrije Mandića, pobiti njegovu paščad i njega uhapsiti.“

On kaže da se narednog dana pojavilo saopštenje policije da su mogući neredi 16. oktobra. Slavko Stojanović je, kako kaže, pripremio teren za naredne događaje.

Uoči svakih izbora, rukovodstvo DF ide pod Ostrog da se pomole, objasnio je Knežević. On tvrdi da je ispred gornjeg manastira u Ostrogu bio i agent ANB koji je kontaktirao njegovu djevojku. Potom su se sreli sa mitropolitom Amfilohijem i da su o izborima razgovarali samo u smislu da sve prođe fer i demokratski.

Knežević: U trenu kad razvaljujemo DPS, od nas traženo da zaustavimo svoje birače

Knežević je kazao da je Andrija Mandić obavijestio predsjedništvo DF da im je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović prenio saznanja od Milivoja Katnića da građanski rat niko ne može da spriječi i da je traženo od njih da pozovu članove i pristalice da ostanu kućama.

Sve se to dešava u, kako je kazao, 15.00 časova, kada je bila nezapamćena izlaznost.

On navodi im je rečeno da su oko njihovih prostorija postavljena snajperska gnijezda i da su svi potencijalna meta.

Knežević navodi da je mislio da je u Crnu Goru došao general Ljubiša Diković i da ga je to čudilo, a da je iz medija prvi put čuo za Bratislava Dikića. Navodi da je Aron Šaviv zadržan na Božaju kada je probao da uđe iz Albanije i da su ga isljeđivali i vikali na njega.

On ističe da su nakon informacije od Danilovića, obišli sva izborna mjesta i zatražili od svojih aktivista da spriječe svaki mogući incident, kao i da ne slave pobjedu.

„Otkud u doba blokade Vajbera i Vots-apa stiže cirkularna poruka od DPS-a: ‘Odbranili smo Crnu Goru!’„, napomenuo je on.

Plan A i plan B

„Oni koji su ovo planirali su znali da će to spustiti izlaznost i da postoje dva plana. Da smo ostvarili većinu došlo bi do plana A, došlo bi do oružja koje su uzeli na revers. Oni koji su nas batinali 24. oktobra bi nam poubijali rođake i nekog od nas. Pristupilo se planu B jer DPS nije imala većinu bez podrške manjinskih stranaka“, tvrdi Knežević.

Knežević navodi da je zbog toga što je opozicija mogla da formira vladu sa manjinskim partijama, Katnić 19. oktobra javno iznio državne tajne da bi se napravio pritisak na manjinske stranke.

SDT je prije neki dan kazao da neće biti proširenja optužnice, naveo je Knežević, ali niko nema namjeru da istraži Četnički ravnogorski pokret iz Kolašina.

On je pomenuo Miletu Jelića, četničkog vojvodu iz Kolašina koji je trebalo da organizuje skup, pokazujući fotografije na kojima je Jelić sa Sinđelićem i Velimirovićem.

Dakle, zaključuje Knežević, četničke nazovivojvode u Crnoj Gori poznaje samo Jelić i specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

Knežević: SDT mi rekao da će Lavrovu i Šojguu *** majku, ako mu ne isporuče optužene

Knežević je ispričao da mu je prilikom saslušanja SDT Milivoje Katnić poručio:

‘Reci tim tvojima, Lavrovu i Šojguu, da ću im *** majku, ako mi ne isporuče Šišmakova i Popova’, kazao mi je Katnić“, naveo je Knežević.

Nakon ovoga prvi put je burno reagovala sudija Suzana Mugoša, spriječivši ga u daljem izlaganju. Nakon kratke prepirke, Knežević je nastavio odbranu.

Pitanja Kneževiću

Dušan Milosavljević, branilac Kneževića, pitao je Kneževića o okolnistima povreda prilikom protesta DF-a 2015.

Knežević je, uz prekidanje sudije, kazao da je Nikolaj Dragović, profesionalni MM-borilac, lice koje mu je nanijelo povrede.

On je, odgovarajući na pitanje advokata, kazao da je protiv NATO-a jer je to alijansa vojni, agresivni savez čija je svrha prevaziđena od razbijanja Varšavskog pakta, zato što gdje god da interveniše uslijedi globalni i geopolitički haos, a sama intervencija ’99. imala je za cilj da razbije SRJ, otme Kosovo i održavanje referenduma u Crnoj Gori.

„Nemam dilemu da mi je život ugrožen negdje od septembra 2015. do današnje dana“, kazao je on.

Na pitanje da li je preduzimao u tom smjeru određene radnje, Knežević je kazao da je nakon informacija 16. oktobra poslao poruku Daniloviću da se stavlja na raspolaganje kako ne bi došlo ni do kakvog incidenta.

Medijska satanizacija – tako je Knežević opisao navode medija u Crnoj Gori nakon tih događaja, i dodao da su njemu i kolegi Mandiću tada crtane mete na čelo.

Povodom inkriminacije „grupa formirana radi proglašenja izborne pobjede DF-a“ on navodi da, u slučaju da je DF želio da napravi nešto što bi rezultiralo okupljanjem naroda, DF bi to uradio prije okončanja izbornog procesa.

DF nikad nije organizovao antinatovski protest zato što u sebi ima konstituente koji se ne protive NATO-u, pojasnio je Knežević.

„Nisam imao zadatak da prenosim poruke kriminalnih organizacija. Ne poznajem nikog od optuženih sem Mandića i Čađenovića.

Katnić: Nikad nisam nikom opsovao majku

SDT Milivoje Katnić saopštio je nakon pitanja odbrane da nikada nikome nije psovao majku, a pogotovo ne Lavrovu i Šojguu, ruskim visokim zvaničnicima, koje i ne poznaje.

Kneževićevu odbranu opisao je kao književnu fikciju, što je, prema njegovom mišljenju, opasno.

„Te književne fikcije su sjajne. Književna fikcija je jako opasna ako su u nju počne vjerovati.“

On je istakao da je Kneževićeva besjeda politička, na šta je reagovao Kneževićev branilac Milosavljević, rekavši da je odbrana politička u onom domenu u kojem je politička i optužnica.

Odbrana tvrdi da Katnić svakog ročišta pomene nove dokaze

Advokat Milan Petrović je kazao da je nakon svakog saslušanja zbunjen.

„Posle svakog saslušanja tužilac iznosi nove činjenice.“

Suđenje se nastavlja 25. oktobra u 9 časova. Naredni pretresi su zakazani za 25, 26. i 27. oktobar, te 7, 8, 9, 15, 16, 17, 22, 23 i 24. novembar.

 

IN4S