Koprivica: Da predsjednik BS Husović ne daje izjave o Njegošu, koje mu pišu u pres-službi Duška Markovića

Koprivica: Da predsjednik BS Husović ne daje izjave o Njegošu, koje mu pišu u pres-službi Duška Markovića

DNP, kao građanska partija, koja se osvjedočeno zalaže za multinacionalni i multikonfesionalni sklad u Crnoj Gori, oštro se protivi kalkulantskom stavu režima da sačuva Vladu golog opstanka, uz mešetarenja vlasti čak i sa likom i djelom najvećeg pjesnika i vladara u istoriji Crne Gore, Petra II Petrovića Njegoša.

DNP konstatuje da je predsjednik Bošnjačke stranke, Rafet Husović, u namjeri da zataška flagrantnu poziciju i blamažu Vlade, poslao svoje nesuvislo saopštenje za javnost, u kojem se ne zna ni za šta se izvinjava, a koje su mu očito sročili u pres-službi Duška Markovića. Zato pozivamo Husovića da se konkretno izjasni, kao predsjednik stranke i potpredsjednik Vlade, da li je programska politika njegove partije bazirana na stavovima o Njegošu kao genocidnom pjesniku. I da saopšti ima li političkih skrupula, uz dobijene funkcije, kao i one koje slijede po vertikali uz nove ucjene, da sa svojim timom nastavi s obmanama o Njegošu.

Ako je jeftini pokušaj diskreditacije Njegoša sastavni dio politike BS-a, Husović to treba da saopšti. Ako nije, i to treba jasno da kaže pred građanima. Iz DNP-a mu poručujemo da ne može deklarativno biti za multinacionalni sklad u Crnoj Gori, a pritom na internim partijskim sastancima propovijedati mržnju prema Njegošu, i još se javno izvinjavati za ono što stvarno i misli. U DNP-u postoje i saznanja da je Husović pred Markovićem udarao šakom o sto, kao nekad Hruščov cipelom, ne dozvoljavajući da se Njegošev dan rođenja proglasi za državni praznik.

DNP nije začuđena ovim ishodom zbivanja u Vladi po svaku cijenu, čije posljedice politička javnost ima priliku da vidi krajnje ogoljene. Naplata računa već stiže uz gubljenje nacionalnog i kulturnog dostojanstva. Njegoševskim rječnikom rečeno, ova Vlada “snom mrtvijem spava”, spremna na sve moguće ustupke svojim partnerima, koji je i održavaju na aparatima u foteljama.

Nažalost, Marković nema taj kapacitet i ovlašćenja da javno istupi, odlučno se zahvali na saradnji trenutnim koalicionim partnerima, i saopšti da će i zbog grubih ataka na Njegošev lik, ali i ukupne političke krize u Crnoj Gori, raspisati nove izbore. Takav čin, kojem ovaj režim nije dorastao, sva Crna Gora bi prihvatila kao razumno razrješenje, i izlaz Crne Gore iz političkog lavirinta, ali su ovoj vlasti milije prolazne beneficije od vječnog Njegoša.

U svemu ovom jedino je dobro što DNP zna da stavovi vrha BS-a i Husovića nijesu i stavovi svih trezvenih muslimana i Bošnjaka u Crnoj Gori, koji imaju pametnija posla uz skladan suživot sa ostalim građanima. Jer svi zajedno gledaju kako da opstanu u ovom ekonomskom beznađu, zahvaljujući i ovoj, kao i prethodnoj Vladi Crne Gore.

A lično ću nastaviti svoju započetu kampanju da podgorički aerodrom ponese ime, kao što sve civilizovane zemlje svijeta čine u znak priznanja svojim najvećim ličnostima u istoriji: Aerodrom Njegoš Podgorica.