Demokratska narodna partija upućuje pohvale povodom današnje izjave lidera Demokratske Crne Gore, Alekse Bečića, da njegova stranka ne podržava ostanak Ranka Krivokapića na mjestu predsjednika Parlamenta, i da je konačno vrijeme da ode, smatra šef medijskog centra Demokratske narodne partije, dr Dragan Koprivica.

Koprivica je izjavio da takav stav Bečića je pragmatičan, i označava prihvatanje nove političke realnosti nakon 27. septembra i odbijanja Krivokapića da se priključi protestima i drugim direktnim oblicima rušenja režima Mila Đukanovića, na šta je DNP i pozivao Krivokapića.

DNP istovremeno izražava zadovoljstvo što sada i ostali opozicioni politički subjekti uočavaju jasnu odgovornost Krivokapića u razvodnjavanju opozicione energije kroz njegovo jalovo i fiktivno insistiranje na parlamentarnom dijalogu. Ali nimalo nije slučajno što je, nakon kraha parlamentarnog dijaloga, najveću korist od toga, osim Đukanovića, imao upravo Krivokapić, koji po ocjeni DNP-a i dalje samo vegetira na funkciji predsjednika Skupštine”, naveo je u saopštenju dr Koprivica.

“Upravo zbog toga i imamo sljedeću situaciju: Đukanovićeva Vlada je dobila povjerenje 27. januara, ali bez jasno definisane većine, a uz jasnu političku korupciju, što bi u svim normalnim evropskim zemljama bilo dovoljno za jedinstveno djelovanje opozicije”, naveo je dr Koprivica I dodao da nažalost, zabrinutost postoji.

U ovom trenutku imamo opoziciono djelovanje u tri pravca. Najjači dio opozicije insistira na kontinuiranim protestima, drugi dio opozicije još uvijek se nada nastavku parlamanternog dijaloga sa Đukanovićem, a trećem dijelu opozicije su prihvatljiva oba ova prethodna djelovanja, ali se još uvijek ne odlučuje da konkretno prihvati prvo ili drugo, ili nijedno”, ističe on.

On još u tome dodaje i potpuno nedefinisana uloga Krivokapića u ovom trenutku, koji još uvijek nije odlučio da li je opozicija, ili vlast, ali dominantno želi da upravlja određenim opozicionim procesima, jasno se nameće zaključak da je opoziciji u Crnoj Gori potrebno snažno akciono jedinstvo, kako smatra dr Koprivica.

Zato je Demokratski front i predložio Akcioni plan, kojim se na cjelovit i logičan način podrazumijeva koordinirano djelovanje opozicije kroz jasno naznačene faze koje bi sigurno rezultirale padom Djukanovićeve Vlade. Ovaj naš Akcioni plan, inače, ne predstavlja nikakav ultimativni dokument, i mi smo spremni da na bazi zajedničkog cilja i opozicionog kompromisa, a sve u interesu građana, razgovaramo, kako bismo zajednički došli do cilja, do održavanja prvih slobodnih i fer izbora. Ono što DNP pritom primjećuje, jeste da bez obzira na konceptualne razlike u opoziciji, među nama postoji zajednička uporišna tačka, a to je spremnost za organizovanjem velikih i kontinuiranih protesta. Jer i opozicioni subjekti, koji su učestvovali u parlamentarnom dijalogu, sve češće ne isključuju mogućnost organizovanja protesta” izjavio je šef medijskog centra DNP-a.

S obzirom na to da se DF nalazi u kontinuiranim protestima još od 27. septembra, upravo na ovoj političkoj platformi i vidimo najveću mogućnost opozicionog saglasja i budućeg djelovanja, jer je svakome u Crnoj Gori jasno da samo putem protesta, kao legitimnog i demokratskog modela političke borbe, možemo doći do organizovanja fer i slobodnih izbora”, zaključio je dr Dragan Koprivica.

 

Izvor: IN4S