Koprivica: DNP poziva na opoziciono jedinstvo

Koprivica: DNP poziva na opoziciono jedinstvo

Demokratska narodna partija upućuje pohvale povodom današnje izjave lidera Demokratske Crne Gore, Alekse Bečića, da njegova stranka ne podržava ostanak Ranka Krivokapića na mjestu predsjednika Parlamenta, i da je konačno vrijeme da ode, smatra šef medijskog centra Demokratske narodne partije, dr Dragan Koprivica.

Koprivica je izjavio da takav stav Bečića je pragmatičan, i označava prihvatanje nove političke realnosti nakon 27. septembra i odbijanja Krivokapića da se priključi protestima i drugim direktnim oblicima rušenja režima Mila Đukanovića, na šta je DNP i pozivao Krivokapića.

DNP istovremeno izražava zadovoljstvo što sada i ostali opozicioni politički subjekti uočavaju jasnu odgovornost Krivokapića u razvodnjavanju opozicione energije kroz njegovo jalovo i fiktivno insistiranje na parlamentarnom dijalogu. Ali nimalo nije slučajno što je, nakon kraha parlamentarnog dijaloga, najveću korist od toga, osim Đukanovića, imao upravo Krivokapić, koji po ocjeni DNP-a i dalje samo vegetira na funkciji predsjednika Skupštine”, naveo je u saopštenju dr Koprivica.

“Upravo zbog toga i imamo sljedeću situaciju: Đukanovićeva Vlada je dobila povjerenje 27. januara, ali bez jasno definisane većine, a uz jasnu političku korupciju, što bi u svim normalnim evropskim zemljama bilo dovoljno za jedinstveno djelovanje opozicije”, naveo je dr Koprivica I dodao da nažalost, zabrinutost postoji.

U ovom trenutku imamo opoziciono djelovanje u tri pravca. Najjači dio opozicije insistira na kontinuiranim protestima, drugi dio opozicije još uvijek se nada nastavku parlamanternog dijaloga sa Đukanovićem, a trećem dijelu opozicije su prihvatljiva oba ova prethodna djelovanja, ali se još uvijek ne odlučuje da konkretno prihvati prvo ili drugo, ili nijedno”, ističe on.

On još u tome dodaje i potpuno nedefinisana uloga Krivokapića u ovom trenutku, koji još uvijek nije odlučio da li je opozicija, ili vlast, ali dominantno želi da upravlja određenim opozicionim procesima, jasno se nameće zaključak da je opoziciji u Crnoj Gori potrebno snažno akciono jedinstvo, kako smatra dr Koprivica.

Zato je Demokratski front i predložio Akcioni plan, kojim se na cjelovit i logičan način podrazumijeva koordinirano djelovanje opozicije kroz jasno naznačene faze koje bi sigurno rezultirale padom Djukanovićeve Vlade. Ovaj naš Akcioni plan, inače, ne predstavlja nikakav ultimativni dokument, i mi smo spremni da na bazi zajedničkog cilja i opozicionog kompromisa, a sve u interesu građana, razgovaramo, kako bismo zajednički došli do cilja, do održavanja prvih slobodnih i fer izbora. Ono što DNP pritom primjećuje, jeste da bez obzira na konceptualne razlike u opoziciji, među nama postoji zajednička uporišna tačka, a to je spremnost za organizovanjem velikih i kontinuiranih protesta. Jer i opozicioni subjekti, koji su učestvovali u parlamentarnom dijalogu, sve češće ne isključuju mogućnost organizovanja protesta” izjavio je šef medijskog centra DNP-a.

S obzirom na to da se DF nalazi u kontinuiranim protestima još od 27. septembra, upravo na ovoj političkoj platformi i vidimo najveću mogućnost opozicionog saglasja i budućeg djelovanja, jer je svakome u Crnoj Gori jasno da samo putem protesta, kao legitimnog i demokratskog modela političke borbe, možemo doći do organizovanja fer i slobodnih izbora”, zaključio je dr Dragan Koprivica.

 

Izvor: IN4S