Da se dvoličnost režima u Crnoj Gori prenosi na zvaničnu politiku Vlade, to i nije novost, ali je frapantan podatak da se Vlada sad još i hvali saradnjom s Ruskom Federacijom, kojoj je grubo i nehumano uvela sankcije. A nije ih morala uvoditi, jer se, za razliku od Crne Gore, Srbija nije ponijela poslušnički, nego je principijelno odbila taj gnusni čin i sačuvala dostojanstvo ozbiljne i principijelne države.

U informacijii o saradnji s najvažniijim državama svijeta Vlada Crne Gore ne samo što je prećutala svoj potez dodvoravanja Zapadu na štetu Rusije, nego je istakla i opredjeljenje Crne Gore da održava dobre i prijateljske odnose s tom zemljom u svim značajnim sferama kroz politički dijalog. Nekome uvesti sankcije i pritom gajiti realni optimizam oko nastavka saradnje, to može jedino zahvaljujući Vladi Crne Gore i načinu razmišljanja u njoj.

          Možda se neko iz kabineta i sprema za Moskvu, da saopšti da nije sporno da joj je Crna Gora uvela sankcije. Ali da je osim te sitnice sve drugo idealno, i da zato Vlada ohrabruje Rusiju da još više, i to jednostrano, podržava Crnu Goru po sistemu: mi vama sankcije, a vi nama svaku vrstu pomoći.

Takvi dvostruki aršini Vlade i premijera predstavljaju eklatantan primjer kalkulantskih postupaka, uz providnu i licemjernu želju da se bez griže savjesti mirno sjedi na dvijema stolicama. Da se vjekovnom prijatelju grubo okrenu leđa kad ne treba, i od istog tog prijatelja i dalje traže usluge, razumijevanje i tapšanje po ramenu.

U informaciji Vlade apostrofiran je značaj turizma, gdje je upravo rusko tržište i dalje od najvećeg značaja za privredu Crne Gore. Dakle, ni američko, ni zapadnoevropsko, nego rusko. Vlada time očigledno poziva i ruske turiste da, u znak priznanja Crnoj Gori za nametnute sankcije, krenu ovamo u još većem broju. Da im to, što se zvanična Crna Gora direktno svrstala protiv Rusije u svjetskim okvirima, bude i dodatni stimulans. Ako je i od Vlade Crne Gore, ovakva zamjena teza, i guranje međunarodnog problema pod tepih, krajnje je providno i neozbiljno.

Ovo tim prije što je ruski premijer Dmitrij Medvedev najavio krug mogućih novih sankcija u sferi ekonomije za jedan broj zemalja, pa se nemojmo začuditi ako se među njima nađe i Crna Gora.

Zato DNP poziva Vladu da ukine sankcije Rusiji, i time prekine svoju otužnu servilnost prema SAD-u. Posebno zato što te sankcije mogu donijeti najviše štete upravo našim građanima, sve zbog jednog kruga hazardera iz Vlade, koji se kockaju sa mirom i prosperitetom ove zemlje.