Koprivica: Neznaveni stav Markovića dugoročno pravi štetu zdravstvu, nauci i visokom školstvu

Koprivica: Neznaveni stav Markovića dugoročno pravi štetu zdravstvu, nauci i visokom školstvu

Povodom upisa prve godine studija na Visokoj medicinskoj školi krajnje rigidno djeluje neznaveni stav premijera Markovića, koji politikom dekreta i diktata, bez osjećaja za realnost, dugoročno pravi štetu zdravstvu, struci, nauci i visokom školstvu u Crnoj Gori.

S druge strane, Uprava UCG je pokazala da su joj najvažniji interesi Univerziteta, jer bi ponovni upis prve godine u Beranama doprinio daljem spuštanju UCG na evropskoj rang-listi univerziteta, na kojoj ni sada, najblaže rečeno, ne stojimo baš previsoko.

Ali Vlada za tako što ne haje, jer je njen prioritet prikupljanje političkih poena po sjeveru pred predstojeće lokalne izbore, uz providnu brigu premijera za spas Berana. Marković zna da je, upravo zahvaljujući Vladi Crne Gore, sjever privredno opustošen, da narod tavori u sirotinji, a da su ogledni primjeri tog sunovrata Mojkovac, Bijelo Polje, Pljevlja i Berane. Ali, nemajući rješenja za stvarni napredak, premijer je odlučio da „spasi“ Berane tako što će zadržati VMŠ tamo gdje joj mjesto nije, i pokupiti dnevno-političke poene, jer nijedan drugi adut nema za politiku DPS-a u Beranama, kao ni na cijelom sjeveru.

Začuđuje i stav mladih da im je najbitnije da studiraju „od kuće“. Kao da svake godine stotine mladih sa sjevera ne studiraju od Nikšića do Podgorice i Cetinja. A pritom se niko ne pojavi da kaže da prva godina treba da se upiše gdje joj je i mjesto, gdje je perspektivnije po svakom osnovu, u glavnom gradu Crne Gore, pri KBC-u. Dakle, upravo tamo gdje su uslovi za sticanje znanja neuporedivo povoljniji a, uz poštovanje svih, nije svejedno ni da li na diplomi piše da je stečena u Beranama ili Podgorici.

A premijer upozorava UCG da Vladine odluke ima primiti k znanju, i da je sva priča ispričana. Ako bismo sličnim aršinima rješavali probleme visokog školstva, bilo bi smisleno jedino da Marković otvori novu jedinicu na sjeveru, u Mojkovcu, Katedru za visoko pakovanje cigareta. Ali nikako ne u okviru UCG, nego nekog privatnog, dobro uhodanog univerziteta, što bi njegovom imidžu dalo prave smjernice. Ktitor visokoškolske duvanske katedre bi po zaslugama svakako bio Markovićev prethodnik, koji je u njeno osnivanje ugradio svoja stručna i empirijska saznanja.

Marković bi ipak morao relaksirati svoj doživljaj svemoći i poslušati glas razuma s Univerziteta. Uvjeren sam da UCG može obezbijediti i besplatan domski smještaj za studente iz Berana u Podgorici, gdje će živjeti životom pravog univerzitetskog centra, i glavnog grada Crne Gore. I gdje će praksu obavljati neuporedivo kvalitetnije, u KBC-u, i u punom smislu osjećati se kao akademski građani koji žele najširi opseg znanja. Uostalom, postavlja se i pitanje šta im je značajnije za ukupan razvoj: da četiri najljepše godine svoje mladosti provedu u velegradu, ili ostanu u Beranama?  I ko se to plaši Podgorice i širih obaveza na studijama. UCG pritom nudi realan predlog da se u Beranama osnuje adekvatna Visoka škola poljoprivrednog smjera, što ima svoje puno opravdanje, ali premijer neće da čuje osim po njegovom.

Zbog svega navedenog, pozivam Markovića da relaksira osjećaj svemoći, da ispoštuje stav UCG, i lično povede razgovor s budućim studentima VMŠ, uz savjet da im je u svakom pogledu bolje u Podgorici, gdje im je pravo mjesto po svakom osnovu. Uostalom, od njihovih znanja zavisiće i životi pacijenata, pa nek premijer na svoja krhka pleća preuzme i odgovornost za zdravlje svih onih, kojima će stručnu brigu ukazivati svršeni studenti VMŠ s dobrim ili s najvišim znanjima iz struke i nauke.

A možda je u svemu ovome čak najbizarnija činjenica da, osim dekana Medicinskog fakulteta, koji opravdano podržava dalji rad VMŠ u Podgorici, i ovog apela, profesori UCG još nijesu javno i konkretnije stali u odbranu interesa i digniteta svoje matične kuće.