Koprivica: Režim pravi podjele i među policijskim službenicima

Koprivica: Režim pravi podjele i među policijskim službenicima

Povodom opravdanog protesta više od stotinu policijskih službenika, zaposlenih u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija oko povećanja ličnih dohodaka, još jednom se pokazala neodrživost pravljenja podjela režima čak i među policijskim službenicima, gdje su po materijalnom osnovu preskočeni i zaboravljeni jedino službenici ZIKS-a.

Oni s punim pravom ukazuju da inače već godinama niko iz vlasti neće ni da čuje za njihove vapaje, pa s punim pravom traže i donošenje akta o minimumu procesa rada, uredbu o povećanju koeficijenta, kolektivnog ugovora, pravo da se mogu penzionisati, kao i poboljšanje bezbjednosti i zaštite od stalnih prijetnji. Dakle, traže samo svoja osnovna prava na rad.

Ovih dana crnogorska javnost bila je neprijatno zatečena imajući priliku da od predstavnika štrajkača čuje kako su marginalizovani, i uz kakve ponižavajuće izjave tretirani kao službenici i građani drugog reda. Uostalom, to je već oprobani vokabular osionih režimskih aparatčika, koji na isti način prenebregavaju prava i obaveze svih radnika u Crnoj Gori.

Međutim, kad se vidjelo da će obespravljeni službenici ZIKS-a istrajati na svojim realnim zahtjevima, ispostavilo se da resorno Ministarstvo i te kako ima sluha da promijeni stav i vokabular. Ministar Pažin je najednom saopštio da je Ministarstvo pravde spremno da pristupi rješavanju, kako je naprečac “otkriveno”, i zakonitih i opravdanih zahtjeva zaposlenih u ZIKS-u, te postoji volja da se pristupi realizaciji konkretnih rješenja.

DNP zato postavlja opravdano pitanje: šta se čekalo svih ovih godina, i da li je upozorenje službenika ZIKS-a da su spremni, ako zatreba, i na radikalizaciju protesta, dodatno osvježilo sjećanje ministra.

Dakle, i službenici ZIKS-a su morali izvijestiti cjelokupnu javnost Crne Gore o svojim višegodišnjim problemima, ukazati na nehuman i neravnopravan tretman, da bi se režim konačno prisjetio da i oni postoje, i imaju prava kao i svi drugi. Toliko o principijelnosti ministra i Ministarstva, koji su se napokon prisjetili da i službenike ZIKS-a treba uvrstiti među sve ostale s istim obavezama, ali i pravima. DNP podržava opravdane proteste službenika ZIKS-a i očekuje povoljan konačan ishod i ostvarenje onoga što svima po zakonu i pripada.