Krah kriminalne farse: Sinđelić osuđen na 21 godinu, trenutno u bjekstvu!

Krah kriminalne farse: Sinđelić osuđen na 21 godinu, trenutno u bjekstvu!

Svjedok-saradnik Saša Sinđelić, na čijem iskazu Milivoje Katnić gradi kompletnu priču oko „državnog udara“, osuđen je u Hrvatskoj 2012. godine na 21 godinu robije, obznanjeno je danas na pres-konferenciji Demokratskog fronta.

Sinđelić je pravosnažno osuđen 2012. godine, zbog ubistva Mirka Fotesa 2002. godine, kao i zbog krađe njegovog traktora. Presuda je postala pravosnažna, što se može vidjeti iz zvaničnog dokumenta suda u Vukovaru, 28. februara 2012 godine, a Sinđelić je od dana ubistva bio u bjekstvu.

„Saša V. Sinđelić, rođen 11. jula 1980 godine, u Štajeru, u Austriji, državljanin Srbije, ubio je Mirka Fotesa i ukrao njegov traktor. On je 06. oktobra 2002. godinedošao svojim automobilom mercedes, oznaka VK 612-AR, na zemljišni predio ‘Cerije’, koji se nalazi u katastarskoj opštini Drenovci. U to vrijeme je na imanju zemlju orao Mirko Fotes. U namjeri da ga usmrti i uzme mu traktor, Sinđelić mu je prišao s leđa, i iz automatske puške ‘Crvena zastava’, model M70AB2, tv. broja 68941, ispalio u Fotesa četiri hica“, navodi se u obrazloženju presude.

Za krivično djelo teško ubistvo Sinđelić je osuđen na 20 godina zatvora, a zbog teške krađe na godinu i dva mjeseca. Sinđelić se osuđuje na jedinstvenu kaznu u trajanju od 21 godine zatvora, navodi se u pravosnažnoj odluci suda u Vukovaru.

Naloženo je da Sinđelić mora porodici Fotes vratiti ukradeni traktor, a oni su upućeni da u parnici ostvaruju imovinskopravni zahtjev.

Županijsko državno tužilaštvo u Vukovaru optužnicom od 14 avgusta 2006. godine optužilo je Sašu Sinđelića, zbog dva krivična djela i to teško ubistvo i teška krađa. Tužilaštvo je tražilo da se osudi za oba djela, što se i desilo, a Sinđeliću je suđeno u odustvu.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić prvo je u aferi „državni udar“ osumnjičio Sašu Sinđelića da je vođa krimilane grupe koja je trebala da izvede terorističke napade u Podgorici, u noći izbora 16. oktobra prošle godine. Ubrzo nakon toga, Katnić je otišao Vladinim avionom u Beograd za Sinđelića, doveo ga u Podgoricu i dao mu status svjedoka saradnika, a samim tim mu i prekvalifikovao krivično djelo, jer kao vođa kriminalne grupe ne može dobiti pomenuti status.

Iako je u Hrvatskoj pravosnažno osuđen na 21 godinu robije, Sinđelić se i dalje nalazi pod zaštitom specijalnog tužioca Milivoja Katnića, a prema nekim informacijama, on je i dalje u Podgorici., gdje ga čuvaju pripadnici specijalnog poliicijskog tima.

Radunović: Hitno uhapsiti ili razriješiti Katnića

Ne postoji sud na planeti koji bi ovakvog svjedoka prihvatio za kredibilnog“, istakao je na presu DF-a Slaven Radunović, koji je i prezentovao novinarima dokumente iz vukovarskog suda. On je dodao da DF nije sjedio skrštenih ruku na optužbe Milivoja Katnića već se i te kako potrudio da dođe do dokaza i raskrinka ovu farsu. On je predao novinarima dokumente koji se odnose i na pređašnje postupke Siđelića, posebno ističući optužbu za ratno dezerterstvo.

„Ako je SDT znao koga proglašava svjedokom-saradnikom, onda treba hitno uhapsiti Milivoja Katnića. Ukoliko nije znao, onda to govori o njegovoj nesposobnosti da obavlja funkciju i treba da bude razriješen“, naglasio je Radunović, dodajući poziv predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici da se hitno izjasni o ovom slučaju.

Bulatović: Umiješanost određenih NATO službi, kao i države Hrvatske

Funkcioner DF-a Predrag Bulatović, kazao je da će taj politički savez nastaviti sa istraživanjima ovog slučaja do konačnog utvrđivanja svih činjenica.

On je naglasio da, nakon objelodanjivanja činjenice da je Sinđelić osuđen na 21 godinu zatvora, ovom licu prema zakonskom članu 130 KZ mora se oduzeti status svjedoka-saradnika.

On je takođe naglasio i moguću umiješanost određenih NATO službi, kao i države Hrvatske u cijeli slučaj, a s obzirom na težnju vlasti da nasilno ugura Crnu Goru u NATO.

 

IN4S