Nemoć domaćih NATO promotera da utiču na dominantno većinsko raspoloženje crnogorskih građana koji se eksplicitno protive učlanjenju naše države u ovaj vojni savez, ovih dana se pokušava nadomjestiti uvozom  strane „pameti“ kroz neviđeni medijski presing. Uključivanje sirena za uzbunu i crvenog alarma potvrdili su češki general i predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a Peter Pavel i direktorka direktorka Centra za evroatlantske studije iz Beograda Jelena Milić koji su se otvoreno i brutalno uključili u izbornu kampanju i promovisanje Demokratske partije socijalista.

Posebno je iritirajuće da NATO oficiri i to preko Javnog servisa, proriču sudbinu budućih izbornih procesa u Crnoj Gori gazeći princip suvereniteta nezavisne države i otvoreno pokazujući kolonijalno poimanje Crne Gore kao neuređene teritorije sa aspekta NATO vojnog saveza. Generala Pavela podsjećamo da je Crna Gora nezavisna država i da će u skaldu sa tim odluke donositi samostalno bez bilo kakvog neprimjerenog uticaja sa strane. Poželjno je da se general prevshodno pozabavi iskustvom Češke sa NATO-m, koje nije dalo ni približno proklamovane i očekivane rezultate, jer  dok češki general nama proriče sudbinu, anti-NATO raspoloženje u njegovoj zemlji svakim danom, sasvim opravdano, sve više raste.

Što se tiče direktorke Centra za evroatlantske studije iz Beograda Jelene Milić nije prvi put da se svojim kvazi-ekspertizama, nalik uličnim promoterkama koje spopadaju slučajne prolaznike nudeći parfeme i  fenove po ulicama, stavlja u službu odbrane aktuelnog crnogorskog režima. Na svu sreću njena analitička težina i uticaj njenih dostignuća u Crnoj Gori identična je težini Františeka Lipke.

Da ne govorimo koliko  je degutantno mišljenje nalogodavaca da se na ovakav način postiže željeni efekat. U stvari, ovo je jasna poruka da podrška NATO-u  u Crnoj Gori opada i da moraju uvoziti promotere kako bi vještački oživjeli podršku.

Izražavamo zadovoljstvo što NATO promoterima fali odgovor na naše anti-NATO aktivnosti na kojim je prisutana dominantna većina građana koja je protiv učlanjenja i što se spas traži u ovakvim uvezenim analitičko-oficirskim infuzijama u očajničkom pokušaju popravljanja krvne slike pred izbore. Upravo zato smo sada još sigurniji da na referendumu njihov NATO koncept ne može  prebaciti maksimalnih 30 %  podrške.