Povodom prisutnih hvalospjeva o radu Gradonačelnika Podgorice, organa Uprave Glavnog grada i službi za 2015. godinu, adekvatan komentar su i brojni nerealizovani projekti od vitalnog značaja za Podgoricu.

Poduži je spisak neispunjenih obećanja uoči izbora, a Gradonačelnik je u izvještaju ”zaboravio” da objasni zašto se ne realizuju obećani kapitalni projekti: kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, zgrada Gradskog parlamenta, rekonstrukcija i pokrivanje velikog bazena SC „Morača“ s 2.500 mjesta, nova zgrada Gimnazije, sportska sala na Beglacima, Multimedijalni centar na obali Morače, istočna tribina Gradskog stadiona, podzemne garaže ispod otvorenih terena SC „Morača“, itd. Ne gradi se Milenijum siti-centar na lokaciji kasarne ”Morača”, ni mnogi drugi planirani i obećani objekti.

Iz izvještaja se jasno uočava da ni u 2015. godini nijesu realizovana višedecenijska obećanja iz oblasti kulture: nije izgrađena zgrada Gradskog pozorišta, izostala je sanacija rodne kuće Rista Stijovića za galeriju i atelje, rekonstrukcija Medunskog kompleksa i Duklje, itd.

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović namjerno ignoriše Strateški plan razvoja Pogorice, koji je usvojila Skupština Glavnog grada. Ali je zato ”trijumfalno” išao u posjete građanima, otkrivajući da on radi po nekom svom programu. Ako se pogleda njegov Izborni program za ravnomjeran razvoj Podgorice, „Građani na prvom mjestu“, onda je očito da se u njemu nalaze planirane aktivnosti koje su izvan Strateškog plana.

Ovaj plan nije ostvaren ni 20 odsto od zacrtanog u 2015. godini. Brojni komunalni problemi muče građane Glavnog grada, a nijesu relizovani zbog neodgovornosti gradske vlasti.

Gradonačelnik u svom Izvještaju nije objasnio ni koja problematika prati izgradnju zgrade Gradskog parlamenta, koji je trebalo da bude izgrađen još 2008. godine.

Budžet za tekuću godinu skoro duplo je manji od onog iz 2009. iako je gradska vlast podigla porez na nepokretnost i lokalne komunalne takse. Raspolaganje budžetom je netransparentno i obavijeno velom tajne, jer odbornici ne mogu dobiti valjane podatke o trošenju novca. Sredstva političke korupcije se u budžetu provlače godinama u zavijenoj a providnoj formi, kao i u 2015. godini.

Prisutan je problem organizovanog kriminala i korupcije u izgradnji stambenih i infrastukturnih objekata u Glavnom gradu zbog odsustva adekvatne kontrole. Stijepović ne preduzima mjere da se onemogući korupcija, koja je podjarmila urbanističko uređenje Glavnog grada. Zato razvoj grada uređuju klanovi i njihovi lični interesi sa snažnim uporištem u gradskoj vlasti u Podgorici, a sve zahvaljujući političkoj korupciji i prevarama.

Posebna priča o nehumanom gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću, kojem su građani navodno na prvom mjestu, dopisana je preko njegove naredbe da se tokom protesta ispred Skupštine Crne Gore u parku vandalski iščupaju daske sa klupa, ne bi li se demonstranti teško povrijedili na ekserima. Taj čin otvorene mržnje prema građanima dopisao je na najružniji način intervencijom Komunalne policije, čime je inicirano razbijanje mirnih demonstracija ispred Parlamenta. Aktiviranje Komunalne policije sigurno nije moglo proći bez zelenog svjetla Stijepovića. On zato snosi ogromnu odgovornost i za iniciranje surovih ataka policije na mirne građane, za zasipanje suzavcem, upotrebu gumenih metaka i palica, kao i za uništavanje privatne imovine građana. Tako je ”doprinos” Stijepovića bio najveći u okviru nasilja prema mirnim građanima Podgorice, gdje su mu građani navodno na prvom mjestu.