Lakušić: Stijepović radio anemično, u duhu svojih neispunjeih obećanja

Lakušić: Stijepović radio anemično, u duhu svojih neispunjeih obećanja

Tokom novogodišnjih praznika oglasio se obećanjima odlazeći gradonačelnik Slavoljub Stijepović, koji je u nemilosti čak i u vrhu svoje partije, i to zbog mnogo čega. Posebno zato što za vrijeme njegove skoro četvorogodišnje promašene vladavine nije izgrađen nijedan značajniji kapitalni projekat u Glavnom gradu, pri čemu je radio anemično, upravo u duhu svojih neispunjenih obećanja.

Zato je i očekivano što se sada hvali kako će, navodno, u 2018. godini sve biti drugačije, da će kapitalne investicije, koje su još u fazi pripreme (uređaj za prečišćavanje otpadnih voda i tretman kanalizacionog mulja, Jugozapadna obilaznica i Bulevar kroz Donju Goricu) doprinijeti dinamičnom razvoju Podgorice. Uz sve ovo, ovi kapitalni projekti, kao i svi prethodni, radili bi se uz pomoć kredita, zbog kojih se grad zadužio na desetine miliona eura. A uz sve ovo jasno se pokazuju “dometi” Stijepovića po tome što su, po njegovim “čvrstim” obećanjima, ovi projekti već morali biti izgrađeni, neki čak i prije više od deset godina.

Ali je gradonačelnik smatrao za uputnije što je, prije skoro četiri godine u svom Izbornom program za ravnomjerniji razvoj Podgorice (“Građani na prvom mjestu”), te iste građane Glavnog grada zasuo lažnim i praznim obećanjima. A pritom nije realizovao brojne obećane projekte od vitalnog značaja za razvoj Podgorice, mada je u svom Programu zapisao, a da nije ni trepnuo: “Ovaj izborni program ostvarujemo u narednom četvorogodišnjem periodu!”

Svakako, poduža je lista gradonačelnikovog obećanog a neispunjenog, a na njoj su i: Nova osnovna škola u Tološima, Nova osnovna škola u Karabuškom polju, Rekonstrukcija odmarališta na Veruši i izgradnja novog kompleksa, Dječji vrtić na Zlatici, Stadion na Zabjelu i u Tološima, Istočna tribina Gradskog Stadiona, Dnevni centri za starija lica i osobe sa invaliditetom Blok VI, DUP servisno-skladišna zona i Donja Gorica, Dom na Zlatici, Pijačno-tržišni kompleks Tuzi, Pijačni kompleks Zlatica, Pijačno-tržišni centar Golubovci, Pijačni kompleks Zabjelo, Uređenje i rekonstrukcija park-šume Zlatica, Uređenje i rekonstrukcija park-šume Ljubović, Pješačka zona, koja je trebalo da bude dovršena izgradnjom, modernizacijom i dopunjavanjem posebnim sadržajima ulica u zoni: Njegoševa, Bokeška, Vučedolska, Vuka Karadžića, Ulica Slobode, Saobraćaj u mirovanju, garaže u centru grada: kapitalni projekat – izgradnja podzemne garaže u centru grada na prostoru između vojnih solitera i zgrade Beka, izgradnja moderno koncipiranih sportsko-rekreativnih sadržaja, rekonstrukcija ulice Oktobarske revolucije, Mirka Vešovića, Osmog marta, Kapadžića mosta i Tabački most, Most kod OŠ “21. maj”, izgradnja Bulevara na postojećoj ulici Oktobarske revolucije, Bulevar prema Marezi – od skretanja prema Ulici Vladike Danila do Nikšićkog puta – sa biciklističkom stazom, izgradnja podvožnjaka u produžetku Bulevara Save Kovačevića prema Bulevaru Josipa Broza, Bulevar kroz Donju Goricu sa Lješkopoljskom ulicom, Bulevar Veljka Vlahovića, modernizacija Ulice Ludviga Kube, izgradnja Bulevara Vojislavljevića, izgradnja putnog pravca Golubovci – Mataguži – Tuzi, Bulevar Radomira Ivanovića, Bulevar od skretanja za aerodrom do nadvožnjaka u Mojanovićima, Obilaznica oko Golubovaca II faza, Jugozapadna obilaznica – na prostoru Gornje i Donje Gorice do Cetinjskog bulevara preko novog mosta na Morači, dva bulevara, jedan kroz Donju Goricu, a drugi kroz Gornju Goricu do mosta na Sitnici, proširenje i modernizacija Ulice Ivana Vujoševića, proširenje i modernizacija Ulice Zmaj Jovine, uređaj za prečišćavanje otpadnih voda…

A sljedeći obećani projekti u izgradnji, koji neće biti završeni do kraja mandata gradonačelnika Stijepovića, koji je sve prethodno glatko obećao i ne ispunio, su: Gradsko pozorište, Srednja mješovita škola u Golubovcima, izgradnja stanova za lica sa socijalnim potrebama i zaposlene u strukturama lokalne samouprave na Starom Aerodromu.

Pa, umjesto da je sve obećano, ili makar dio navedenog, uradio, sagradio, realizovao, Stijepović sada promašenom pričom i galamom o kapitalnim objektima u 2018. godini na jeftin način pokušava da sakrije da nije, za razliku od svog prethodnika, pokazao sposobnost ni da pribavi sredstva i dovede strane donatore. Sedamdeset odsto nerealizovanih projekata iz olako obećanog Izbornog programa pokazuju, u stvari, da se Stijepović ponašao krajnje nedomaćinski, i da je funkciju gradonačelnika vršio katastrofalno loše. A bio je, mora se dodati, vrlo sposoban jedino u dodjeljivanju stanova svojim najbližim saradnicima, kao i u ličnom učestvovanju u zamjeni 100.000 dolara za potrebe DPS-a na izborima 2016. godine.

Umjesto da je radio na realizaciji svog obećanog, a neispunjenog Programa, bavio se marginalnim pitanjima: Podgoričkom skupštinom, edukacijom, veleizdajama, izdajama, partijskim zapošljavanjem, podizanjem spomenika, kojim je probudio nove podjele i antagonizme u Podgorici i Crnoj Gori, ružno se ponio prema liku najvećeg, slavnog crnogorskog reditelja Živka Nikolića, i bio na usluzi investitorima bliskim vrhu vlasti. Gradonačelnik Stijepović pokazao je da nije sposoban da realizuje svoj program, akamoli da odgovori na potrebe građana. Njegov rad se svodio na improvizacije, a “proslavio” se jedino lošim rezultatima i neispunjenim obećanjima, bez ijednog ostvarenog kapitalnog projekta, uz puno jeftinih marketinških trikova, svojstvenih DPS-u, i Stijepoviću lično.