Lakušić: Tajkuni zauzimaju Vasojeviće

Lakušić: Tajkuni zauzimaju Vasojeviće

Aktuelna vlast u Crnoj Gori u poslednjih dvije decenije smišljeno, po unaprijed pripremljenom scenariju, podstiče raseljavanje Vasojevića, utvrdio je funkcioner Demokratskog fronta Zoran Lakušić.

On je istako da grupacije okupljene oko Mila Đukanovića, sprovodeći katastrofalnu politiku prema sjeveru Crne Gore, rade u interesu tajkuna, sa kriminalnim dosijeima,  koji pretenduju da u perspektivi potpuno zauzmu prostor Vasojevića.

Istakao je da je teritorija Vasojevića, zbog geografskog položaja i raspoloživih resursa, izuzetno privlačno područje i da predstavlja poseban predmet interesovanja moćnika u Crnoj Gori i izvan nje. Naglašava da ti moćnici, perfidno iseljavaju narod sa željom  da Vasojeviće pretvore u svojevrsni rezervat gdje će glavnu riječ voditi kriminalne organizacije.

„Vrijeme za nama je pokazalo koliko prostor Vasojevića, kao kolijevka najvećeg srpskog plemena i rasadnih intelektualaca i mislećih ljudi, smeta nosiocima aktuelnog režima u Crnoj Gori i njihovim prijateljima iz okruženja. Onu na putu potpunog uništenja Vasojevića sprovode strategiju  koja, po utvrđenom konceptu, ima za cilj da iz ovog područja iseli kompletno stanovništvo. Taj koncept je do sada uspješno sprovođen, jer je broj stanovnika prepolovljen, dok pojedina područja ostaju potpuno pusta. Ako se nastavi sa takvom dinamikom onda će u perspektivi teritorija Vasojevića ostati bez naroda i biće ničija zemlja koju će objeručke prigrabiti oni kojima ona nikada nije pripadala. Tako će vlasnici ovog prostora postati tajkuni koji će razgrabiti sve raspopložive resurse, dok će imovinu Vasovih potomaka krčmiti neki drugi narodi koji uživaju simpatije Mila Đukanovića i njegovih istomišljenika„, naglasio je Lakušić.

On je istakao da je iseljavanje stanovništa sa sjevera Crne Gore posebno izraženo poslednjih mjeseci i da je krajnje vrijeme da se takvim pojavama stane na kraj.

„Aktuelni režim iseljavanje Muslimana i Bošnjaka sa sjevera Crne Gore sprovodi po posebnom programu, dok za područje Vasojevića primjenjuje druge metode. Aktivisti bliski Milu Đukanoviću tajno nagovaraju ljude iz Bihora da napuštaju svoja ognjišta i da traže azil u zapadnoevropskim zemljama, dajući im precizne instrukcije kako to da urade. Sa druge strane narod Vasojevića iscrpljuju na sve moguće načine, pričajući im „u povjerenju“ da je bolje da se sele u neke srećnije krajeve nego da primaju socijale i da obrađuju imanja. I u jednom i u drugom slučaju postižu svoju zamisao, jer više nemaju dovoljno novca za socijalna davanja i kupovanje birača, a ujedno „čiste“ sjever od domicilnog stanovništa, što im je krajnji cilj. Zato smatram da je krajnje vrijeme da se ovakom beščašću DPS poglavica stane na kraj i spasi područje koje ničim nije zaslužilo ovakav status„, ističe Lakušić.

Lakušić se pita kako crnogorski vlastodržci imaju smjelosti i obraza da Vasojeviće  pogledaju u oči i da se dalje predstavljaju kao njihovi zaštitnici i dobrotvori.

„Znamo da su dobrotvori oni koji čine  dobra djela, a ne oni koji svoj sopstveni narod raseljavaju i pretvaraju u puku sirotinju. Pitam se kako mogu da se predstavljaju kao humanisti kad su svom narodu uzeli pravo na život i rad? Onu svih ovih godina prosipaju dodatnu otrov po Vasojevićima ističući da je ovo područje ugroženo od velikosrpskog nacionalizma. Međutim, svi dobro znaju, iako mnogi to ne smiju javno da kažu jer se boje da će im kriminalne horde udariti na porodice i lično dostojanstvo, da su DPS i SDP najveće zlo i za Vasojeviće i za Crnu Goru„, tvrdi Lakušić.

Ističe da samo promjena vlasti u Crnoj Gori može da zaustavi ovako negativne trendove.

Aktuelna crnogorska vlast je zaustavila privredni i ekonomski razvoj Vasojevića. Zato jedino promjena vlasti u Crnoj Gori  može da donese određene razvojne pomake. To treba da shvati i narod Vasojevića, ako ne želi da i dalje bude zarobljen u kandžama onih koji su u Crnoj Gori uništili sve što se dalo uništiti.  Da je to tako uvjeriće se svako ko se uputi prema Andrijevici i vidi da je tamo praktično vrijeme stalo i da poslednjih godina nije urađeno ništa u pravcu stvaranja uslova za neki obećani „bolji život“. Vidjeće da je i na ovom prostoru moćna familija Đukanović, preko svojih poslušnika,  uzela konce u svoje ruke i da, raubujući raspoložive resurse, postiže svoj cilj. Cilj koji se zove Crna Gora privatna država porodice Đukanović“, zaključio je Lakušić.

Autoput ne mijenja sumornu sliku

Lakušić je ustvrdio da izgradnja autoputa do Mateševa neće popraviti sumornu razvojnu sliku Vasojevića.

„Umjesto da posvete punu pažnju sanaciji puta preko Trešnjevika, rukovodeće strukture u Crnoj Gori su odlučile da grade put Gusinje – Podgorica preko Albanije. Sad zagovaraju izgradnju autoputa do Mateševa i to pod uslovima koji Crnu Goru guraju u dužničko ropstvo. Za svo to vrijeme narod iz Vasojevića će se iseljavati i postajati još siromašniji. Na kraju taj isti narod neće imati novca da plaća skupe putarine za kratku relaciju do Mateševa, nego će se i dalje voziti starim putevima, jer će mu to biti isplativije„, navodi Lakušić.

Beranski aerodrom nude za NATO baze

Lakušić ističe da je u saznanju da crnogorska vlast, u okviru dugoročno pripremljene strategije, planira da  bersanski aerodrom ustupi  NATO saveznicima kako bi na njemu stacionirali svoje baze.

Da je htjela aktuelna vlast je mogla davno da aktivira beranski aerodrom. Međutim, to bi remetilo njihovu strategiju koja podrazumijeva konstantno iseljavanje stanovništva. Uz to, postoje ozbiljne najave da će u slučaju ulaska Crne Gore u NATO beranski aerodrom poslužiti za stacioniranje njihovih baza. U tom slučaju Vasojevići bi za komšije dobili one koji su u minulim vremenima sijali smrt na našim širim prostorima„, smatra Lakušić.