S obzirom da je već poznato i obznanjeno da je opštinska vlast u Danilovgradu „najuspješnija“ u Crnoj Gori i šire, jer se po DPS kriterijumima i totalna ekonomska katastrofa može proglasiti prosperitetom i blagodaću, htio sam samo da ukažem na nekoliko znakovitih finansijskih „virtuoznosti“ lokalnih čelnika, saopštio je predsjednik Odborničkog kluba DNP-a Veselin Marković povodom rasprave o budžetu Opštine Danilovgrad.

Opština se, pored svoje ‘uspješnosti’, našla u ogromnim dugovima koji se iz godine u godinu uvećavaju za oko 800.000 evra. U 2015. godini ‘najuspješnija lokalna vlast’ se dodatno kreditno zadužila za 2.5 miliona evra, tako da ukupan dug, koliko je barem javnosti poznato, znatno premašuje 5 miliona evra. Upućeni tvrde da je dug premašio cifru od čak 10 miliona evra!“, naglasio je Marković i dodao:

„U tako ‘konsolidovanim’ finansijama opštine, planirani budžet za sljedeću godinu je 5.5 miliona evra. U okviru ovog iznosa, sačuvano je gotovo pola miliona evra od kredita iz 2015., naravno za predstojeće predsjedničke i lokalne izbore (tj. za kupovinu glasova, otkup ličnih karata i slične „poslovne poduhvate“ DPS vlasti). U planirani budžet uračunata su i sredstva iz Egalizacionog fonda od 1.7 milion evra koja se ne uplaćuju opštini, već se njima direktno pokrivaju pojedina zaduženja lokalne uprave. Ako dakle od primitaka budžeta oduzmemo novac od kredita za koji građani Danilovgrada svake godine plaćaju veliku kamatu, te novac iz Egalizacionog fonda, preostaje nekih 2.3 miliona evra (i to precijenjenih) opštinskih prihoda. Od ove sume, samo tekući izdaci ‘najuspješnije opštine’ iznose više za gotovo 200.000 evra, a pod tekućim izdacima uračunate su potrebe DPS opštinske vojske (zarade i doprinosi, kancelarijski materijal, službena putovanja, reprezentacije, rashodi za telefone, itd.)“.

„Crne rupe“ opštinskog budžeta ne sprječavaju lokalne moćnike da sebi uvećavaju plate

Ove ‘crne rupe’ u opštinskom budžetu, koje podsjećaju na napola porušene hale nekada uspješnih danilovgradskih fabrika i preduzeća koje je DPS vlast uništila, ne sprječavaju lokalne moćnike da sebi uvećavaju plate ili da svojim ‘podobnim’ i ‘zaslužnim’ kadrovima uplaćaju čak i prevoz i putne troškove, iako pojedini žive bukvalno preko puta zgrade opštine,“ kazao je funkcioner DNP-a i istakao:

„Dugovi ‘najuspješnije lokalne vlasti’ nijesu prepreka ni za nova partijska zaposlenja u opštinskoj administraciji, uprkos činjenici da je do sada već isplaćeno više stotina hiljada evra za rješavanja tehnoloških viškova u lokalnoj upravi, te da će se i naredne godine u te svrhe izdvojiti 60.000 evra. Naprosto, sve finansije i sva sredstva poreskih obveznika u opštini Danilovgrad usmjerena su i podređena prevashodno jednom cilju: da ‘najuspješnija lokalna vlast’ ponovo pobijedi na izborima naredne godine i to tako što će svoju ‘uspješnost’ građanima dokazivati lažnim obećanjima,ucjenama, udjeljivanjem socijala i razne vrste ‘pomoći’, mahinacijama prilikom glasanja i upisa u birački spisak. U istom cilju su, mimo zakonskih procedura i odluka lokalnog parlamenta, formirane mjesne zajednice i izabrana njihova rukovodstva koja se ne staraju o interesima mještana, već služe kao izborni i mobilizacioni centri DPS-a.

On je napomenuo da u DNP-u vjeruju da će građani Danilovgrada znati da vrate dug te ovakvu vlast na sledećim izborima poslati u političku prošlost.

„Dirnula me je jedna fotografija objavljena u sredstvima javnog informisanja gdje se jedan glasač DPS-a pred lokalne izbore u Mojkovcu bacio u naručje šefu Đukanoviću i onako vlažna lica izjavio da je on, zajedno sa premijerom, najbolji čovjek u Crnoj Gori. Ovu sliku bi svakako upotpunili i ‘najuspješniji’ lokalni čelnici iz Danilovgrada koji su svojim ‘briljantnim’ ekonomskim potezima ‘usrećili’ i zadužili i još nerođene građane Danilovgrada.

Mi u DNP-u vjerujemo da će im građani Danilovgrada znati da vrate dug, te da će ih na predstojećim izborima, zajedno sa njihovim šefom, vlažna lica poslati u davno zasluženu političku prošlost“, naglasio je Marković.

 

IN4S