Na sastanku sa Venecijanskom komisijom Dr Vera Bulatović ukazala na obaveze ispunjenja prethodnih uslova

Na sastanku sa Venecijanskom komisijom Dr Vera Bulatović ukazala na obaveze ispunjenja prethodnih uslova

U sastavu delegacije Demokratskog Fronta   na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije učestvovala je dr. Vera Bulatović, poslanik i član Predsjedništva Demokratske Narodne Partije. U prilogu Vam dostavljamo glavne akcente njenog izlaganja na tom sastanku:

 

Ja predstavljam Demokratsku Narodnu Partiju čiji se Predsjednik, Milan Knežević nalazi u zatvoru od 20. marta ove godine, jer je osuđen u političkom procesu na četvoromjesečnu zatvorsku kaznu. Na ovu kaznu je osuđen zbog navodnog napada na policajce koji su u Oktobru 2015-te godine razbili, u ranim juatrnjim časovima tokom vikenda, dvadesetodnevne cjelodnevne proteste Demokratskog Fronta. To jutro je suprotno Ustavu, Zakonu i međunarodnim konvencijama policija pogazila naše pravo na mirne proteste, a Predsjednik Milan Knežević, koga je osoba koja se zove Nikolaj Dragović, koji nije ni službenik policije ni službenik komunalne policije, a koji je profesionalni MMA borac i član DPS-a, dva puta udario i nanio mu tjelesne povrede, o čemu postoji medicinska dokumentacija i video snimak napada. I umjesto da Dragović bude procesuiran i nalogodavci razbijanja naših protesta, u zatvoru je moj Predsjednik koji je i poslanik Skupštine CG i član Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope.

 

Ovo sam saopštila da sagledate ambijent u okviru koga vršite razgovore sa nama, kada u Crnoj Gori imate političke zatvorenike i prvi put da je Predsjednik jedne Parlamentarne opozicione partije u zatvoru. On je tražio od pravosudnih organa da mu se odloži izdržavanje zatvorske kazne zbog zdravstvenih problema, jer je imao povredu ramena, i zbog obaveza koje je imao u predsjedničkim izborima i predstojećim lokalnim izborima. Odbijen je njegov zahtjev sa obrazloženjem da u zatvoru može imati zdravstvenu njegu, i ja vas obavještavam da već više od četrdeset dana nije posvećena pažnja njegovom zdravstvenom problemu i postoji opasnost težih posledica njegove povrijeđene ruke. Očigledno je da je on sklonjen iz izbornih kampanja samo zato što je jedan od najuticajnijih opozicionih političara i ličnost velikog ugleda u našoj državi.

 

Smatram da prije bilo kakve rasprave o rešavanju krize izbora Sudskog savjeta, postoje prethodna politička pitanja koja se moraju riješiti. To je pitanje prekida progona DF-a, njegovih lidera i naših članova, zato što je konstruisano više krivično-pravnih procesa protiv nas. Taj progon se sprovodi kako bi se neutralisao naš politički program i ideologija koju mi zastupamo, a za koju smo zavrijedili na poslednjima neregularnim izborima, 20% podrške birača. Pored zaustavljanja progona DF-a, drugo važno prethodno pitanje jeste održavanje prijevremenih fer i demokratskih izbora, a čega nema bez dogovora o uslovima za njihovo održavanje, kao i zadovoljavanje stava da te izbore pripremi jedna široko koncipirana Vlada.

 

U DNP-u koji predstavljam nemamo povjerenje u Venecijansku komisiju. Pod vašim okriljem usvojeni su Amandmani na Ustav preko kojih je pojačana kontrola na pravosudne i tužilačke strukture od strane partije na vlasti i njihovog lidera Mila Đukanovića i Premijera Duška Markovića. Oni kontrolišu Ustavni sud, Vrhovni sud, Sudski Savjet, Tužilački savjet, kompletno tužilaštvo, a posebno Vrhovnog državnog tužioca i Glavnog specijalnog tužioca. Ovaj poslednji sprovodi naloge i podiže optužnice u nekoliko procesa koji su izmišljeni i montirani protiv DF-a. Vaša stručna pomoć omogućila je da Zakon o Vrhovnom državnom tužilaštvu i Zakon o Specijalnom tužilaštvu budu tako koncipirani da npr. nije moguće smijeniti Glavnog specijalnog tužioca bez odobrenja Predsjednice Vrhovnog Suda koja je u svoje vrijeme bila istaknuti član DPS-a.

 

Zakon o sprječavanju korupcije je još jedan od zakona koji je omogućio da se i ova oblast kontroliše od strane dps-a preko direktora Agencije za sprječavanje korucije koji je u prijateljskim i rodbinskim vezama sa Predsjednikom Vlace Duškom Markovićem.

 

Crna Gora klizi u sve dublju političku krizu i sukobljavanje i ja saopštavam da je pitanje Sudskog savjeta jedno pitanje koje zahtjevija, što se DF-a tiče, da se riješi niz prethodnih pitanja. Ako to ne bude, imaćete moguće neželjene političke i svake druge posledice.