Predsjednik DNP Milan Knežević govorio je za ruske medije o progonu DF! Intervju na ruskom možete pogledati na linku ispod prevednog teksta!

(4.02.2018.)

Igor Gaškov

Moskva, 4. februar – RIA Novosti, Igor Gaškov.

U Crnoj Gori se završava proces o „državnom udaru“. Na klupi za optužene je predstavnik najjače opozicione partije, Milan Knežević. Politički podtekst sudske istrage je očigledan. Crnogorski premijer Duško Marković, koristeći se izmišljenom „ruskom prijetnjom“, ostvario je pristupanje svoje zemlje NATO-u. Knežević, koji je u opasnosti da dobije sedam godina zatvora, smatra svoj postupak isfabrikovanim, a pristupanje Alijansi suprotnim volji crnogorskog naroda.

U zatvor posle izbora

 

Iza „ruske zavjere“ u Crnoj Gori stoji srpski kriminalac: istraga

U oktobru 2016. godine u Crnoj Gori su održani parlamentarni izbori. Pobijedile su pristalice Duška Markovića i Mila Đukanovića, političara koji su se zalagali za pristupanje u NATO. Odmah posle objave rezultata glasanja Đukanović je izjavio da su mu zamalo ukrali pobjedu. Navodno, lokalni desničari na čelu s Kneževićem i ruske specijalne službe su htjeli da iskoriste odlaganje, povezano sa izbornom procedurom, i da izvrše državni udar. Počela su hapšenja opozicionara.

 

Pozivajući se na te senzacionalističke optužbe, Marković je sproveo munjevitu kampanju oko stupanja u NATO. Desno orijentisana opozicija je insistirala na opštenacionalnom referendumu, ali odziva na to bilo nije. Prema inicijativi Markovića pitanje o pristupanju Alijansi riješeno je glasanjem u Parlamentu, gdje pristalice premijera imaju većinu. Iako su sociološka istraživanja pokazivala da je na referendumu mogla biti ostvarena sasvim druga odluka.

 

Na temelju opštenacionalne političke krize produžena je sudska rasprava Kneževiću. U konačnoj formulaciji optužbi Rusija se više ne pominje. Krivica za pretpostavljeni pokušaj državnog udara prebačena je na neku društvenu „organizaciju ruskih nacionalista“. Glavni svjedok, koji je prešao na stranu istražnih organa je desno orijentisani radikal Aleksandar Sinđelić.

 

Glavni svjedok – saradnik specijalnih službi

Kako je Crna Gora postala članica NATO, i otkud tu „ruska zavjera“

 

U razgovoru sa RIA Novostima Milan Knežević je iskazao uvjerenost u to da većina Crnogoraca ne žele da vide svoju zemlju u NATO, a da krivična istraga protiv njega ima politički karakter. „Meni su pripisali tri kriminalne radnje, koje se istražuju istovremeno: optužba za državni udar – to nije sve. Lično nijednog trenutka ne sumnjam da iza mog kriminalnog čina stoje Đukanović i sadašnji premijer Marković. Glavni svjedok Sinđelić nije poznat lično ne samo meni, neko i nikome od optuženih.“ – kaže Knežević. Po njegovom mišljenju, Sinđelić je dvostruki agent i tajni saradnik specijalnih službi.

 

Počev od 2010. godine, lice koje je razobličavalo ruske nacionaliste nekoliko puta je bivalo u Rusiji, gdje je uspostavilo kontakte sa desno-radikalnim krugovima. Sinđelića su tamo prihvatali kao svoga, a on je obećao humanitarnu pomoć nepriznatim republikama Donbasa. Ipak, kako su RIA Novosti uspjele da saznaju, među dobrovoljcima Sinđelić nije uživao povjerenje.

 

Krajnje nepovoljno o njemu su govorili posebno srpski dobrovoljci, koji su se borili na strani DNR. (Misli se na Donbasku narodnu republiku – prim. prev.)

 

Milan Knežević

Sadašnji položaj Sinđelića je potpuno dvosmislen. Kako se ispostavilo, dobijena je informacija da istražni organi Hrvatske potražuju Sinđelića po osnovu optužbe za ubistvo. Crna Gora je riješila da ne izruči Sinđelića Zagrebu dok se ne završi sudski proces o državnom udaru. U potpunosti je jasno, kaže Knežević, da svjedok, suviše zavistan od vlasti, daje iskaze kakve vlast od njega i naručuje.

 

„U aprilu u Crnoj Gori su predsjednički izbori. Presudu će, razumljivo je, donijeti ranije, da bi uticali na birače i održali na vlasti one koji podržavaju NATO. Što se tiče nas, mi prihvatamo Ruse kao naše drugove i zagovaramo ekonomski savez sa Moskvom.“ – zaključio je Knežević.

https://ria.ru/amp/world/20180204/1513884545.html