Nova premijera Dragana Koprivice, “Kongres pomirenja” u Rožajama

Nova premijera Dragana Koprivice, “Kongres pomirenja” u Rožajama

Novoosnovani Dramski studio Centra za kulturu Rožaje izvešće svoju prvu premijeru, predstavu „Kongres pomirenja“, u ponedjeljak, 7. maja, u velikoj sali Centra za kulturu Rožaje, sa početkom u 12 časova, a prvu reprizu u 15 časova.

„Kongres pomirenja“ je prvenstveno predstava mladih za odrasle, u domenu alternativnog, neverbalnog teatra. Scenario i režiju potpisuje Dragan Koprivica, a komad je pripremio radeći sa mladim amaterima tokom dva mjeseca.

Po njegovim riječima, mladi iz Rožaja su s velikom znatiželjom prihvatili rad u domenu neverbalnog teatra, i odlično se snašli u povjerenim scenskim zadacima. Koprivica ističe da mladi Rožaja, shodno ispoljenom glumačkom talentu, uz predan rad i savladavanje prvih glumačkih zadataka, ne zaostaju za svojim vršnjacima u bilo kojoj sredini u Crnoj Gori, te očekuje uspješan debi novog Dramskog studija.

Predstava je nastala po projektu Koprivice na temu političkih zbivanja u svijetu odraslih, što djeca na svoj specifičan način parafraziraju kroz scenske radnje, dovodeći komične političke situacije do groteske, pokazujući lice i naličje političkog zanata.

Direktor rožajskog Centra za kulturu Sulejman Beća Kujević, koji je i odgledao kontrolnu probu, sa zadovoljstvom ističe da će ta kulturna institucija mladima iz Rožaja omogućiti da sa svojim prvim komadom gostuju u svim gradovima Crne Gore, kao i na eks-ju prostoru, i šire, i da na taj način predstave svoj grad i u sferi dramskog amaterizma.

U „Kongresu pomirenja“ igraju Armina Hot, Ibrahim Kujević, Muzafera Kujević, Ramiza Klimenta, Hana Nišić, Ajla Hodžić, Aida Gusinjac, Ema Šabović, Rejla Kuč, Fahira Kalač, Jusuf Kujević, Faik Kalač i Omer Kuč.

Majstori svjetla i tona su Eldin Bećiragić i Elsan Đozović. Produkciju predstave, kao prvog ozbiljnijeg pozorišnog projekta u Rožajama nakon nekolike decenije, potpisuje Centar za kulturu Rožaje.