Američki Senat ponovo je odložio raspravu o ratifikaciji Protokola o članstvu Crne Gore u NATO, pošto je senator Rend Pol blokirao raspravu o tom pitanju.

Kako prenose mediji, senator Džon Mekejn zatražio je u srijedu veče od kolega u Senatu da razmotre i glasaju o protokolu u članstvu Crne Gore u NATO, ali je taj predlog odbijen.

Mekejn je, na sjednici na kojoj se, između ostalog, glasalo o novom direktoru američkih obavještajnih službi, tražio da se prihvati da se razmatranje protokola stavi na dnevni red zasijedanja, te da se o njemu glasa nakon dvosatne rasprave.

Mekejnovom zahtjevu usprotivio se senator – Rend Pol, republikanac iz Kentakija, što je bilo dovoljno da se razmatranje Protokola odloži.

Mekejn radi za kriminalni režim Đukanovića

Mekejn nije mogao da sakrije bijes, pa je optužio Pola da „radi za Vladimira Putina“.

“Nevjerovatno je da je senator koji blokira usvajanje sporazuma koji podržava ogromna većina senatora uložio prigovor i napustio salu bez ikakvog objašenjenja. Jedini zaključak koji može da se izvuče iz toga je u stvari nema opravdanje za svoje protivljenje. Senator iz Kentakija sada radi za Vladimira Putina„, ocijenio je Mekejn.

Iako su režimski i proNATO mediji u Crnoj Gori još prije pola godine najavljivali kako je ratifikacija u američkom Senatu „gotova stvar“ to se još uvijek nije desilo, a pitanje je da li će se uopšte i desiti.

Odlaganje ratifikacije svakako je povezano sa tim što je u međuvremenu Donald Tramp postao novi američki predsjednik.

Inače, senator Pol je još tokom pretresa u Spoljnopolitičkom odboru 14. septembra prošle godine izrazio rezervu u vezi sa širenjem NATO, uključujući i Crnu Goru, kada je zvaničnike Stejt Dipertmenta i Pentagona upozoravao na moguće posljedice prijema novih članica u Alijansu.

Pol: Nije pametno širiti NATO

U saopštenju koje je objavljeno nakon diskusije o Crnoj Gori, senator Pol je objasnio odluku da blokira raspravu o Protokolu stavom da „ne bi bilo pametno da se proširuju novčane i vojne obaveze SAD imajući u vidu (američki) dug od 20.000 milijardi dolara“.

SAD trenutno imaju vojnike u desetinama zemalja i učestvuju u borbenim operacijama u Iraku, Siriji, Libiji i Jemenu (uz povremene napade bespilotnim letjelicama u Pakistanu). Uz to, SAD su se obavezale da će braniti 28 članica NATO“, naveo je Pol u saopštenju.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević uputili su nedavno pismo Trampovom savjetniku Stivu Benonu i senatoru Polu u kojem ukazuju na razloge zašto Crna Gora ne treba da bude članica NATO-a.

Mandić i Knežević su u pismu naveli da je izvještaj pomoćnika zamjenika sekretara za evropska i evroazijska pitanja pri Stejt depratmentu Hojta Brajana Jia i pomoćnika zamjenika sekretara odbrane Majkla R. Karpentera, podnešen američkom Senatu u septembru, put netačnih i iskrivljenih činjenica.

Sadržaj pisma zasnovan je na dokumentu koji je pripremio istoričar Aleksandar Raković, koji je naveo da Crna Gora nije ispunila nijedan od uslova za priključenje u NATO.

Ukazuje se da Crna Gora trenutno nije u mogućnosti da osigura ni sopstvenu sigurnost, izbori se sa anti-koruptinim mjerama, dok se o organizovanom kriminalu redovno pojavljuju izvještaji u američkim medijima.

 

IN4S