Novogodišnji intervju Zogovića za CdM: Htio ili ne htio, Đukanović mora pasti

Novogodišnji intervju Zogovića za CdM: Htio ili ne htio, Đukanović mora pasti

Koji je politički događaj, po Vašem mišljenju, obilježio ovu godinu?  Zbog čega?

Demokratski narodni protesti u organizaciji Demokratskog Fronta su, nesumnjivo, najznačajniji događaj koji je obilježio proteklu godinu. Buđenje naroda i spremnost građana da se dostojanstveno bore i izbore za novu vrijednost u političkom životu su najbolja potvrda ispravnosti politike protesta kao jedinog preostalog vida legitimne političke borbe da se kroz formiranje prelazne Vlade dođe do stvaranja neophodnih preduslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora u Crnoj Gori.

Koji ekonomski događaj je obilježio godinu na izmaku?

U moru ekonomskih promašaja, u ambijentu gdje ne postoji ekonomska logika i gdje se  politika stavlja ispred iza i iznad ekonomije a većina privatizcija, prodaja i poslova je predmet interesovanja tužilaštva, teško je markirati konkretan slučaj u kojem je bilo najviše zloupotreba službenog položaja, odsustva transparentnosti, korupcije i drugih oblika kršenja zakona. U takvoj konkurenciji nezahvalno je licitirati od kojeg vladinog posla su poreski obveznici zapravo  imali najviše štete. Svakako, udaranje kamena temeljca na trasi autoputa, u susret kongresu Socijaldemokratske partije po mnogima je najupečtljivije.

Šta zamjerate Vladi da je mogla, a nije učinjela?

Opašti politiko-ekonomski  ambijent u kojem se nalazi crnogorsko društvo potvrđuje da je Vlada zapravo, morala prvo da podnese ostavku, i da se u skladu sa zahtjevima učesnika velikih narodnih demokratskih protesta formira prelazna Vlada, koja bi organizovala izbore. A nova Vlada koju bi građani izabrali na demokratskim izborima čija bi organizacija bila lišena svih zloupotreba koje  su opterećivale sve dosadašnje izborne procese odmah krene u neophodnu ekonomsku obnovu Crne Gore.

Šta u politikom i ekonomskom smislu očekujete od naredne godine?

Sledeća godina   će biti godina političkog raspleta u Crnoj Gori. Vlada i premijer   će, htjeli ili ne htjeli, morati da uvaže realno stanje i većinsko raspoloženje građana Crne Gore koji su odlučni da napokon dođe do promjena. Jednostavno, talas promjena je zahvatio Crnu Goru i to više niko ne može zaustaviti. Najbolja potvrda jeste odgovor slobodnih građana na policijsku torturu i napad na mirne demonstrante, kojim je samo ubrzan  proces neminovne smjene diktatorske vlasti na zadovoljstvo i dobrobit svih naših građana. U suprotnom, ako se vlada drzne, i ne prihvati koncept prelazne vlade, objektivno i sasvim realno je očekivati bojkot izbora i radikalizaciju političkih prilika u Crnoj Gori.