Odbrana zatražila izuzeće Katnića i Čađenovića

Odbrana zatražila izuzeće Katnića i Čađenovića

U Višem sudu je nešto posle devet časova počelo suđenje liderima Demokratskog fronta i grupi ruskih i srpskih državljana za navodni pokušaj državnog udara na dan izbora 16. oktobra prošle godine.

Proces vodi vijeće sudije Suzane Mugoše, a pretres je trajao svega deset minuta jer je odbrana zatražila izuzeće Milivoja Katnića i Saše Čađenovića od  VDT Ivice Stankovića.

Objavljivanje transkripta razgovora advokata i njegovih klijenata neprimjeren je potez Specijalnog državnog tužilaštva, ocijenili su advokati odbrane, i zamolili vrhovnog državnog tužioca, Ivicu Stankovića, da se u kratkom roku izjasni o njihovom zahtjevu za izuzećem Glavnog specijalnog i svih tužilaca u specijalnom tužilaštvu.

Advokat Milan Petrović rekao je da ne želi da prejudicira.

“Mi smo ipak dvije stranke u postupku, a favorizovanje jedne strane, vršenje pritiska na odbranu, okrivljene i svjedoke apsolutno je neprimjereno i dovodi nas u neravnopravan položaj, pa smo tražili da se ova očigledna pristrasnost SDT provjeri od Stankovića i odluči da takvo tužilaštvo ne može da postupa u ovoj predmetu”, rekao je Petrović novinarima.

Advokat Miroje Jovanović naveo je da se “Katnić drznuo da špijunuira ne samo klijente i advokate, nego i komentariše i špijunira međusobnu advokatsku korepsondenciju”.

Kako je rekao, nisu oni advokati nikakva sekta, ali imaju pravo da bez uznemiravanja dogovoraju odbranu i razgovaraju na koji će način pribaviti dokumentaciju, koja je na kraju pribavljena.

“Sad je tužilac pokazao šta ga boli, boli ga dokumentacija o njegovom poznanstvu sa Sinđelićem i nije mogao da izdrži i i prešao je liniju profesionalnosti i racionalnog tužilačkog ponašanja”, saopštio je Jovanović.

On je poručio da od Stankovića očekuju da se izjasni da li podržava, kako je rekao, prisluškivanje i špijuniranja advokata i klijenata i međusobne komunikacije advokata.

Jovanović je naveo da je potez Tužilaštva da objavi transkripte razgovora advokata i klijenata jasna poruka svim građanima.

“Ako se prate ljudi čija je komunikacija zakonom zaštićena, onda obični građanin nije siguran što će mu biti napakovano i da li završiti u sudu ili pritvoru samo zato što je tužilac našao za shodno da snimi njegov privatni razgovor”, rekao je Jovanović.

On je kazao da Tužilaštvo nema nikakve svjedoke.

“Mi imamo dokaze da je afera montirana. Nastavljamo da ove ostatke ostataka optužnice demontiramo“, dodao je Jovanović.

Oni su, kako je rekao, zamolili Stankovića da u kratkom roku odluči s obzirom na to da je suđenje u toku. „Mene iskreno čudi što on kada je to objavljeno nije podnio zahtjev za razrješenje Katnića“

Advokat Dušan Radosavljević ocijenio je da je optužnica činjenično neutemeljena, logički neodrživa i politički motivisana.

On je saopštio da njegov branjenik Milan Knežević ne želi opstrukciju procesa.

“To radi tužilaštvo”, kazao je Radosavljević, koji je kao branilac zamijenio advokata Gorana Rodića.

 

Izvort: Vijesti