Piše: Jovo Pejović

Zdrava država je ona koja uspije uspostaviti međusobni sklad i poštovanje u djelovanju svih slojeva društva. Da je Crna Gora država bolesnog društva, najslikovitije potvrđuju podjele u svim sferama. Zahvaljujući aktuelnom režimu, desilo se nešto najgore što nam se moglo desiti. Uništene su sve vrijednosti koje su naši preci vjekovima gradili. Crnoj Gori treba istina, ali kako doći do nje. Istina su činjenice. Crnoj Gori se, umjesto istine, svakim danom serviraju laži. A kada na lažima zasnivate svoje mišljenje i stavove, vi ste u velikim problemima. Naročito je opasno kada drugima laž namećete nasilno ne vodeći računa o posledicama. A sa posedicama se jednoga dana morate suočiti.

Koji bi ozbiljni državnik najveći dio svojih građana nazvao ludačkim pokretom? Kakva je to država u kojoj je najveći broj građana izložen brutalnom šikaniranju i proganjanju? Oni koji realno gledaju na stvari dobro znaju ko, šta i zašto brani nešto u Crnoj Gori. Vjerni narod brani svetinje koje su naslijedili od predaka, a koje žele ostaviti onima koji dolaze. Vlast brani fotelje koje su im potrebne da bi sačuvali enormno bogatstvo koje su stekli otimačinom od naroda. Što reče jedan od učesnika litija: „Sve su nam ukrali, ostala nam je još duša koju ne damo“. Žrtve i njihove porodice najbolje znaju istinu o našim istorijskim stradanjima. Zato vlast svim sredstvima pokušava da nam nametne tišinu da se ne bi otkrila istina o njihovim nepočinstvima.

Strah koji šire na svakom koraku neće pobijediti želju naroda da sazna istinu. Kažu da je neizgovoreni strah najjači strah. Zato se treba hitno osloboditi tog straha i javno i glasno, svuda i na svakom koraku promovisati istinu. Fascinantna je amnezija onih koji napadaju sve bivše lidere zajedničke nam države, a brane Đukanovića. Izgleda da su svi zaboravili ko je i šta je bio Đukanović u to vrijeme. Zanimljivo je kako s njim nemaju nikakav problem, a kako sve ostale povezuju s tim vremenom u negativnom kontekstu. Te vajne domaće moralne gromade, ali i one sa prostora bivše zajedničke države na prečac su zaboravile na njegovu ulogu u tom vremenu ili je u pitanju samo licemjerje. Da li je toliko moralno besprekoran da su mu stali u zaštitu ili se radi o slijepim srbofobima koji odrađuju zadatak za koji su plaćeni? Biće da je u pitanju ovo drugo. U politici i dobri plivači na kraju potonu, a kamoli ovi koji dalje od plićaka nijesu mrdnuli. Kažu mnogo pametniji od mene da ništa nije varljivije od aplauza, posebno od onog naručenog, a ni poučnije od zvižduka. Naši političari nemaju hrabrosti da se licem u lice suoče s onima koji ih ne podržavaju već bježe od njih kao đavo od krsta. Kažu da o tri stvari ne treba žuriti govoriti. O Bogu dok ne utvrdiš vjeru u njega, o tuđem grijehu dok se ne sjetiš svog i o sjutrašnjem danu dok ne svane.

Kažu da su u svim presudnim vremenima na prostoru Crne Gore stradali skoro svi vitezovi mudraci, a preživjeli kokošari i jajare koje su se skrivale po štalama, šupama, kokošinjcima i skutima diktatora. I ovo zlo vrijeme izazvano pandemijom virusa korona nije moglo proći, a da oni koji su nas na to naučili još jednom ne pokažu koliko su zadojeni sujetom, sebičlukom i primitivizmom. Zavođenje strahovlade u vrijeme pandemije je poslednji trzaj režima da i na taj način pokuša zaplašiti narod i poslati poruku na što su sve spremni radi opstanka na vlasti. Primitivizam režima predstavlja represiju zla nad čestitim ljudima. Pritom su zloupotrijebili policiju koja je postala sluškinja režima, što je više nego žalosno. Klasični primjer za to je privođenje u CB Podgorica mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i sveštenstva SPC na veliki vjerski praznik Cvijeti. Zato budite mudri, ne dozvolite da ponovo Crnom Gorom upravljaju skorojevići, jer je časnije biti član ludačkog nego kriminalnog i koruptivnog pokreta.

Ne bih želio da znam kako će se sadašnji vlastodršci osjećati kad dođu Bogu na istinu. S vremena na vrijeme treba da se pogledaju u ogledalo i zapitaju da li će se jednog dana stidjeti toga što rade sopstvenom narodu.

Izvor: DAN