Pejović: Čemu izbori?

Pejović: Čemu izbori?

Piše: Jovo Pejović

To što je sestrama Jovović zabranjen ulaz iz Srbije u Crnu Goru na graničnom prelazu Dobrakovo i time im onemogućeno da prisustvuju sahrani svog oca u Baru, i pored toga što su posjedovale svu potrebnu medicinsku i drugu dokumentaciju, još jedan je u nizu primjera koliko je u svakom pogledu posrnula crnogorska vlast. Nama koji duže pamtimo dobro je poznato da bi u istinskoj Crnoj Gori ovakvo ponašanje zabrinulo sve i pred svima postavilo pitanje kakvo je mentalno zdravlje onih koji donose takve skandalozne odluke. Crnogorci su vjekovima datume sahrana svojih najdražih prilagođavali i tome da se omogući dolazak članovima familije koji su daleko da zajedno sa porodicom budu u najtežim trenucima.

Čekali su svoje najbliže iz daleke Amerike da s njima zajedno podijele bol i da se poklone sjenima svojih najdražih. Ovaj primjer će ostati upamćen kao jedan od najnehumanijih u brojnim nehumanim odlukama ove vlasti. Na ovom primjeru jasno se može sagledati kuda se zaputila Crna Gora. Uoči 13. jula mediji su zabilježili da je u Budvi ispred zidina Starog grada u prisustvu velikog broja građana, uprkos mjerama takozvanog Nacionalnog koordinacionog tijela, upriličen vatromet, a na drugom kraju Crne Gore iste noći u Bijelom Polju su privođeni učesnici auto-litije. Režimski mediji prvi skup ocjenjuju dostojanstvenim, a drugi osuđuju.

Tako bez osude režima prolazi i skup pristalica režima ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja, koji je imao za cilj da isprovocira sveštenstvo i vjerni narod, a i prisustvo vozila sa registarskim oznakama Tuzi imalo je za cilj slanje poruka koje ne idu u prilog smirivanju tenzija. Da slika o režimu bude potpuna, pobrinule su se patriote iz Kotora koje su, na opšte oduševljenje a potom i odobravanje čelnika lokalne vlasti i države, izazvale požar na brdu San Đovani, za koji unaprijed znamo da niko neće odgovarati.

Dvostruki aršini vlasti postali su dio naše svakodnevice, ali i tempirana bomba za izazivanje podjela i obesmišljavanje pravnog poretka države. Za režim i njegove pristalice, sve je dozvoljeno i oni su van pravnog poretka države. Suočen sa ovakvim ponašanjem režima moj prijatelj, zabrinut za budućnost Crne Gore, pita me: „Čemu izbori?” Odgovorih mu: „Zavisi kako za koga.” Za mene su izbori veoma važni jer sam svjestan da bez smjene režima ova država ne može napredovati. Ako pitaš one koji pristaju da svoj glas prodaju za džak brašna ili paket ulja, njima izbori znače samo to, jer su im pokloni bitni da na jedan dan ublaže svoju tešku materijalnu bijedu. Duhovnu neće, jer ona njima nije bitna, zato što je njihov horizont sužen.

Čak su spremni da nas progone i biju za dodatni paket koji dobiju od vlasti. Birati između takve Crne Gore i one poštene je naizgled lak zadatak, ali u stvarnosti nije tako. Nažalost, danas je Crna Gora puna onih koji ćute na laži i nasilje zbog ličnih interesa i samo njima bitnih sebičnih motiva. A svi znamo da dok je ove vlasti neće biti civilizacijskih vrijednosti niti demokratskih, fer i slobodnih izbora. Narod je ljut i na opoziciju. U velikom dijelu s pravom. Zbog nejedinstva i sujeta, ali i zbog nedoraslosti trenutku u kome živimo. Zbog grešaka koje su pravljene u prošlosti. Neki su na greškama učili. Neki lovili u mutnom. Neki ostali dosledni i kristalno čisti. Nekima je pružena šansa. Neki je nikada nijesu dobili. Neki su se vješto ukrivali, pa ovih dana pokazali pravo lice. Neki nudili sve za pobjedu. Neki pravili tajne dogovore s režimom i fingirali zalaganje za opoziciono jedinstvo. Zato sve treba dobro izvagati, jer to što je neko dugo u politici ne znači da ga treba eliminisati, niti nekog novog bez pokrića podržavati, jer smo se mnogo puta na tome opekli. Mnogo čega sam se nagledao baveći se političkim radom, ali nikada nijesam zažalio što sam podržao one koji su sve žrtvovali za slobodnu i istinsku Crnu Goru. Vrijeme je da takve podržimo svi. To je odgovor na pitanje mog prijatelja: „Čemu izbori?”, ali i da odgonetnemo zašto nije bilo jedinstvene opozicione liste i šta se krije iza kulisa. Poslije 30. avgusta će biti kasno. Što prije padnu maske, izbor će nam biti lakši