Dovoljno je pročitati imena državnih funkcionera i službenika koji su u vrijeme mandata Mila Đukanovića i Duška Markovića od države dobili kredit ili stan po povoljnim uslovima, pa shvatiti zašto se prema Crnoj Gori odnose kao prema privatnoj prćiji. Nije nikakvo čudo što su sve institucije zarobljene i što se ove i njima slične osobe grčevito bore za očuvanje lika i djela šefa režima. Znam veliki broj državnih službenika i namještenika koji su pošli ili će poći u zasluženu penziju, a da od države nijesu dobili ni stan ni kredit. Neki će do kraja života ostati podstanari.

Pitam se kako režim nije sramota od građana da bez milosti krčme imovinu Crne Gore i otimaju pare da bi zadovoljavali lične potrebe i potrebe svoje rodbine? Nijedna vlast u istoriji nije ovako opljačkala Crnu Goru, i bez milosti i dalje nastavlja s pljačkom, pritom se lažno zaklinjući u neograničenu ljubav prema državi. Najveći krivci za stanje u kom se nalazimo upravo su građani Crne Gore i dio međunarodne zajednice. Prvi zato što nemaju snage da se odupru pljački režima, a drugi zato što podržavaju režim i ne reaguju na njihove zloupotrebe. Oni to rade zato što im odgovara da režim raznoraznim zloupotrebama i kriminogenim radnjama teroriše građane Crne Gore kako bi bez pogovora izvršavali njihove naloge. Zato je crnogorski režim marionetski, a Crna Gora i njeni građani objekti pljačke od strane režima i njihovih podanika.

Zapao mi je za oko komentar jednog građanina na ovu temu, objavljen na društvenim mrežama, koji napisa da smo mi najjadnija nacija na Balkanu, pa jedino nas mogu ovako „veslati“ i praviti budalama, a mi i dalje glasamo za njih. Kažu da u Sloveniji državni funkcioneri dobijaju privremeno stan dok su na funkciji, i to pod precizno utvrđenim kriterijumima, a ako hoće da ga kupe, kupuju ga pod uslovima kao i svi ostali građani. Slična je procedura u ostalim državama u okruženju.

Zato, ako smo mi po nečemu lideri u regionu, onda je to po pljački sopstvene države. Crna Gora je za ovaj režim, kako bi to slikovito rekli naši preci, „krava muzara“, koju muzu bez milosti režim i ljudi bliski njemu, a bogami i njihovi sponzori sa strane koji sve ovo podržavaju, ne bi li i oni uzeli za sebe dio kolača.

Šteta što državu kojoj je Bog dao takve prirodne ljepote i potencijale, od kojih bi svaka sposobna i poštena vlast stvorila raj na zemlji, potkradaju lopovi i kriminalci, jer kako drugačije poslije svih afera u koje su umiješani i o kojima se svakodnevno piše i komentariše, nazvati aktuelne vlastodršce i njihove mentore, komentari su koji se sve češće mogu pročitati i na društvenim mrežama, ali i čuti na javnim mjestima. Nije mali broj ni onih koji kažu da Crna Gora nigdje neće stići dok glavnu riječ budu vodili „Koritovići“. Sve više je pitanja na koja građani Crne Gore traže odgovore.

Da li ove ličnosti čija smo imena saznali proteklih dana imaju obraza i morala da pogledaju u oči građanima koji finansiraju njihove lične dohotke? Oni, izgleda, na Crnu Goru gledaju kao na lični posjed, pa sve one koji se drznu da ukažu na zloupotrebe režima, proglašavaju izdajnicima. U Boga se nada sve veći broj građana da će i njih jednoga dana stići zaslužena kazna, i da će sve što su oteli od države biti vraćeno njenim građanima. Nije nepoznato u istoriji da su kulaci morali vratiti sve ono što su oteli od države. Vjerujem da će se to dogoditi i našim aktuelnim kulacima.