Vlast u Crnoj Gori se po ko zna koji put obrukala. Nekada sam s ponosom isticala da sam iz Crne Gore. Danas me je stid“, napisala je jedna Maja povodom glasanja Crne Gore na Generalnoj skupštini Interpola, na kojoj lažnoj državi Kosovo nije odobreno članstvo u toj organizaciji.

Naša slavna prošlost i herojska borba za slobodu nastoje se svim silama prekriti lažima, a Srbija i srpski narod pokušavaju se predstaviti najvećim neprijateljima Crne Gore u njenoj istoriji. Režim je udario na istinu. Na sceni je strašno zamagljivanje naše prošlosti.

Zato se čini da se nikad kao danas nije potrebno oslanjati na slavne pretke i u njihovom djelanju i podvizima sakupljati snagu i tražiti oslonac u sadašnjosti i budućnosti. Samo istina može dovesti do izlaska iz krize u kojoj se nalazimo. Sve ostalo je agonija. Ništa u odnosu prema srpskom narodu nije se promijenilo od strane onih koji su nas kroz vjekove tlačili.

Za kvaziprijatelje tada, kao i sada  Srbi su sredstvo za ostvarivanje njihovih ciljeva. Za mene je ta strašna spoznaja i suočavanje s njom ključ našeg opstanka u budućnosti. Mi moramo otvoriti oči građanima Crne Gore i upozoriti ih, dok smo još na vrijeme, da ne pravimo prijatelje od onih koji to ne mogu, ne smiju i neće da budu.

Novost u odnosu na prošla vremena je jedino u tome što su se potomci crnogorskih Srba u velikom broju okrenuli protiv svojih korijena i svoje braće, ne shvatajući da time sebe guraju u provaliju. Tako se odnositi prema Kosovu i Metohiji, zemlji svojih predaka, ratnika i svetaca, zemlji svojih najvećih svetinja, mogu samo oni kojima Crna Gora i njena istorija ništa ne znače, i koji su se odrekli sebe da bi slijepo služili interesima velikih sila. Lobiranje jednog broja zemalja da Kosovo uđe u Interpol opomena je da jednom neprijatelj uvijek ostaje neprijatelj.

Fascinira činjenica koliko truda ulažu zapadne zemlje oko priznavanja Kosova, i kako pošto-poto žele da zacementiraju svoj zločin prema srpskom narodu i Srbiji. Koji je i koliki to interes da vlast u Crnoj Gori slijepo slijedi njihovu politiku, ne osvrćući se na posledice koje te i takve odluke nose sa sobom, valjda je jasno svima kojima je stalo do istine.

Zbog svega što se dešava Crnoj Gori, razočaran sam do bola činjenicom da se najveća energija na političkoj sceni na svim nivoima djelovanja između vlasti i opozicije, unutar vlasti i unutar opozicije vodi oko prevlasti ili što boljeg pozicioniranja grupa i pojedinaca uprkos svekolikoj degradaciji najsvetijih vrijednosti crnogorske istorije i njenih vrijednosti.

Traženje ozbiljnih rješenja za izlazak iz duboke političke i ekonomske krize u kojoj se Crna Gora nalazi za političke elite je sporedna stvar, kojoj se pridaje malo ili nimalo pažnje. Zato na političkoj sceni glavnu riječ uglavnom vode ličnosti nedorasle vremenu i trenutku u kom se Crna Gora nalazi.

Zato se onima malobrojnim koji imaju viziju kako dalje podmeću klipovi i odvlači se pažnja s krucijalnih na sporedna pitanja. U takvom ambijentu građani ravnodušno gledaju na moralni sunovrat svoje države, u koji ih suludim odlukama gura režim i ne slute kako ćemo vrlo brzo prekrajanjem istorije i prodajom najatraktivnijih nekretnina vjekovnim neprijateljima postati stranci u sopstvenoj državi i najamna radna snaga u fabrikama i kompanijama čiji su gospodari strani tajkuni.

Zato i odluka izvršne vlasti Crne Gore da glasa za ulazak Kosova u Interpol za dobro upućene nije nikakvo iznenađenje, jer oni koji su se odrekli sopstvene istorije više i nijesu sposobni procjenjivati važnost odluka koje donose i težinu posledica koje te odluke imaju za budućnost Crne Gore i njenih građana. Iznenađujuće je kako im to godinama prolazi, a da ih građani ne kažnjavaju na izborima. No, i pored svega, poručujem svima koji se ovih dana srame Crne Gore da našu zemlju ne spajaju s režimom…

Njegoševa Crna Gora se samo na trenutak sklonila na nebo od zlovremena koje je pritislo, spremna da svakog časa vaskrsne. Ovo vrijeme, ma koliko ga režim nastojao učiniti antisrpskim, duboko je i anticrnogorsko. Njega bi se stidjeli i oni rijetki Crnogorci koje režim želi iskoristiti kao inspiraciju za asimilaciju Srba u Crnoj Gori.