Piše: Jovo Pejović

Ako želimo korjenite promjene u državi, moramo mijenjati pravila po kojima je odlazeća vlast funkcionisala. Ma koliko to u datom trenutku bilo bolno, više nikada ne smijemo dozvoliti da decenijama čekamo istine o događajima i ljudima koji opredjeljuju naše sudbine i sudbinu države. Koalicije ne treba da postoje da bi se greške stavljale pod tepih radi mira u kući. Na sve ono što bi moglo uticati na budućnost Crne Gore treba ukazivati odmah, ne ostavljajući prostora da stvari krenu u pogrešnom smjeru i da na kraju zbog toga što smo ćutali imamo dalekosežne posledice. Mora se na svim nivoima svoriti ambijent kontrole svih koji odlučuju o važnim pitanjima, jer svako opuštanje ili gledanje kroz prste, iz ovih ili onih razloga, nikada ne ispadne na dobro. Princip da svi moraju polagati račune, na ma kojoj funkciji se nalazili, sada i odmah mora zaživjeti.

Zato polemike koje se vode na nivou novih koalicija doživljavam kao veliki iskorak naprijed, jer onog trenutka kada one zažive možemo smatrati da je osvojena sloboda. Ja znam da će to ići teško, jer trideset godina niko iz vlasti nije smio javno ukazati na propuste šefa režima i njemu bliskih saradnika. Taj ko bi se osmjelio da javno ukaže na njihove zloupotrebe, ekspresno je uklonjen sa političke scene. To je vremenom postalo pravilo ponašanja na svim nivoima. Strah od javno izgovorene riječi postao je sastavni dio života najvećeg broja ljudi, naročito onih koji su radili u institucijama, pod neposrednom kontrolom vlasti. Novo vrijeme treba da proizvede samo strah kod nosilaca važnih funkcija u dijelu odgovornosti da ništa ne smiju uraditi suprotno zakonima, jer će u startu na to biti upozoreni. Odmah i bez ustezanja treba sve nazvati pravim imenom, borba za pozicije u novoj vlasti ne smije počivati na osvajanju monopola u onim oblastima gdje su mogućnosti za zloupotrebe radi sticanja lične koristi najveće. Ona se prvenstveno mora zasnivati na eliminisanju svih monopola koji bi mogli proizvesti novu korupciju i kriminal. Poznata su mi razmišljanja koja su ukorijenjena u svijest naših političara da je najbolje biti blizu vagana, gdje su mogućnosti da što više „omastite brke” veće. Svi bježe od praznog vagana, kao đavo od krsta. S tom praksom u startu treba raskinuti da ne bismo upali u mnogo puta viđenu zamku iskazanu u narodnoj izreci: „Sjaši Kurta, da uzjaše Murta!“

U Bibliji je zapisano: „Poštuj oca i majku, da bi ti se dani na zemlji produžili.“ Ja bih rekao da nova vlast treba poštovati sve građane Crne Gore, a naročito one koji su osvojili vlast da bi i oni poštovali nju. Čak i oni koji iskazuju negativan odnos prema njoj i koji je nijesu glasali promijeniće svoje mišljenje onog trenutka kada osjete da vlast poštuje njih. Put do slobode je dug. Tridesetog avgusta je napravljen samo jedan korak ka slobodi. Do njenog potpunog osvajanja treba napraviti još nekoliko koraka, a ključni korak je da počnemo mijenjati navike da se može živjeti na tuđ račun, ali i da se Crnoj Gori vrati sve ono što je od nje oteto i da se privedu pravdi svi oni koji su u tom prljavom poslu učestvovali, bez obzira na to na čijoj strani se nalaze i ma koliko se u hodu budu prestrojavali. Naravno, jako je važno da nova vlast račune polaže samo svom narodu, a ne nalogodavcima sa strane, jer na nedavno održanim izborima u Americi uvjerili smo se da Amerika lakše bira tuđu nego svoju vlast!

Izvor: DAN