Najoštrije osuđujemo montirani sudski proces i presudu kojom je na četiri mjeseca zatvora osuđen predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević, nalazi se u zajedničkoj podršci koju potpisuje više srpskih udruženja iz Crne Gore i Srbije.

Podršku Kneževiću, prenosimo u cjelini.

Uvjereni smo da se ovdje radi o politički motivisanom i unaprijed isplaniranom progonu srpskog političara koji već godinama jasno, dosledno i istrajno štiti srpske nacionalne interese u Crnoj Gori, kanonsku i istorijsku Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski jezik i ćirilično pismo, a uz to se zalaže da Crna Gora poništi sramnu odluku o priznanju lažne države Kosovo i snažno se protivi predaji svete srpske zemlje Kosova i Metohije i srpskih manastira kosovskim Albancima.

Upozoravamo da montiranim procesima protiv političkih predstavnika srpskog naroda u Crnoj Gori, vlast dodatno produbljuje podjele u crnogorskom društvu, ali i ponižava i progoni srpski narod u cjelini. Presuda Milanu Kneževiću predstavlja atak na sve one koji brane istorijsku Crnu Goru, na njene duboko ukorijenjene veze sa Rusijom, na temeljne vrijednosti i principe do kojih je stalo srpskom narodu u Crnoj Gori.

Sa velikom zabrinutošću konstatujemo da dok se sprovodi progon srpskih političara u Crnoj Gori i praktično onemogućava i zabranjuje njihovo političko djelovanje, krupni kriminalci, nosioci visoke korupcije i istinski nasilnici bivaju pošteđeni.

Još jednom upozoravamo nadležne da ovom presudom dodatno utiču na potencijalna sukobljavanja i tenzije i pozivamo ih, a posebno one koji u skladu sa zakonom i ustavom imaju nadležnosti, da stave van snage presudu ili nađu neki drugi modalalitet kako bi se zatvorska kazna za Milana Kneževića promijenila.

Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“ Pljevlja, predsjednik Božidar Jelovac

Srpska narodna odbrana Vasojevića i Limske doline – Berane, predsjednik Goran Kiković, istoričar

Srpsko istorijsko kulturno društvo „Nikola Vasojević“ – Berane, predsjednik Živko Bjelanović, dipl. pravnik

Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, regionalna organizacija Berane, predsjednik Miličko Trifunović, ekonomista

Srpski kulturni centar „Župan Prvoslav“ – Berane, predsjednik Branislav Vešović

Centar za ravnopravnost i konstitutivnost srpskog naroda u Crnoj Gori – Berane, predsjednik Vladimir Boričić, profesor

Srpsko udruženje književnika i pjesnika Crne Gore „Gorska vila“, predsjednik protojerej Rade Radović

Pravoslavna omladina hrama Svetog Dimitrija iz Kolašina, predsjednik dr Veselin Miladinović

Udruženje srpskih književnika u otadžbini i rasejanju za Crnu Goru – Andrijevica, predsjednik Branislav Otašević, književnik

Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca opštinska organizacija Andrijevica, potpredsjednik David Lalić, pjesnik