Opštinski odbor Demokratske narodne partije Bijelo Polje zahtijeva od lokalne uprave u Bijelom Polju da konačno povede računa o funkcionisanju mjesnih zajednica na teritoriji Opštine. Mjesne zajednice su potpuno zapostavljene, i nalaze se na marginama odlučivanja u opštinskoj hijerarhiji. Pojedine mjesne zajednice u Bijelom Polju postoje samo na papiru, i nemaju čak ni službene prostorije, a organi upravljanja su samo formalno izabrani da bi se zadovoljile zakonske obaveze, pa od konkretnog rada na terenu nema ništa.

Ima i mjesnih zajednica koje od opštine Bijelo Polje nikada nijesu dobile ni centa, pa nije ni čudo što u većini njih nema nikakvih investicija, pa je za neke od njih veliki  uspjeh kad dobiju tokom godine i neki sat rada buldožera na terenu.

Ovakav položaj mjesnih zajednica je neprihvatljiv, i krajnje poražavajući, pa ga pod hitno treba popraviti. Ako se prije nekoliko godina ušlo u priču oko potrebe funkcionisanja mjesnih zajednica u Bijelom Polju, i ako su na čelna mjesta u njima dovedeni uglavnom ljudi od ugleda i znanja, onda im treba omogućiti da rade svoj posao, i ne praviti im razne oblike opstrukcije.

OO DNP Bijelo Polje predlaže da se što prije održi sastanak predsjednika bjelopoljskih mjesnih zajednica i čelnika lokalne uprave u cilju početka primjene nadležnosti mjesnih zajednica, kojih je dosta, ali se u praksi ne sprovode.

Za početak bi bilo od koristi da opština Bijelo Polje počne da usmjerava mjesnim zajednicama dio sredstava od naplate poreza na nepokretnosti, jer je i do sada bila u obavezi da ih uplaćuje mjesnoj zajednici, na čijoj se teritoriji nalaze ti objekti.

Tako bi se mjesnim zajednicama obezbijedila makar minimalna finansijska podrška, pa bi se moglo raditi na izgradnji manjih infrastrukturnih objekata koji mnogim naseljima nedostaju. S obzirom da u okviru opštinskog Sekretarijata za opšte upravne poslove i društvene djelatnosti postoji Služba za razvoj mjesnih zajednica, s pravom očekujemo pobojšanje odnosa između lokalne uprave i mjesnih zajednica. U protivnom, sve mjesne zajednice na teritoriji opštine Bijelo Polje bilo bi ispravnije ukinuti, jer njihovo formalno postojanje ništa i ne znači, kad već nemaju bilo kakvu svrhu u korist građana.