Mislim da je Mekejn pravi, ali zaista pravi primjer za ograničavanje mandata. Mislim da je on prevazišao svoj vrhunac, da je sada malo izglavljen.

(Rend Pol)

Američki senator Rend Pol koji je juče blokirao raspravu Senata na temu učlanjenja Crne Gore u NATO, kazao je američkim medijima da je jedan od argumenata da CG ne bude dio Alijanse činjenica da narod to ne želi.

„Još jedan od argumenata je da, ako pitate narod Crne Gore, samo 40 odsto ili nešto manje od toga je za ulazak u NATO“, kazao je Pol, dodajući tome brojne razloge, kao što je nemiješanje u unutrašnju politiku.

Pol je istakao da je „spoljna politika koju sugeriše Džon Mekejn pogubna“ po SAD, navodeći da je vojska već dovoljno „istrošila“ Mekejna. Sličnu izjavu dao je godinama ranije ruski predsjednik Vladimir Putin, kazavši da ne čudi način na koji se ponaša Mejkejn, s obzirom na to da je imao teško iskustvo kao ratni zarobljenik.

 

Podsjetimo da je Američki senat u srijedu ponovo odložio raspravu o ratifikaciji Protokola o članstvu Crne Gore u NATO, pošto je senator Rend Pol blokirao raspravu o tom pitanju. Senator Džon Mekejn zatražio je u srijedu veče od kolega u Senatu da razmotre i glasaju o protokolu u članstvu Crne Gore u NATO, ali je taj predlog odbijen. Mekejnovom zahtjevu usprotivio se senator – Rend Pol, republikanac iz Kentakija, što je bilo dovoljno da se razmatranje Protokola odloži. Mekejn nije mogao da sakrije bijes, pa je optužio Pola da „radi za Vladimira Putina“.

Iako su režimski i proNATO mediji u Crnoj Gori još prije pola godine najavljivali kako je ratifikacija u američkom Senatu „gotova stvar“ to se još uvijek nije desilo, a pitanje je da li će se uopšte i desiti.

 

IN4S