RTCG cenzuriše glas naroda

RTCG cenzuriše glas naroda

Rtcg odbija da emituje reportažu sa sinoćnjeg skupa u Podgorici i traži od DF-a da izbaci djelove u kojima se skandira “Milo lopove!”

Urednički tim TVCG u pisanom dopisu obavijestio  je DF da neće emitovati reportažu sa skupa u Podgorici, ukoliko iz reportaže “ne izbacimo djelove koji sadrže skandiranje Milo lopove!”. Urednički tim ove medijske kuće, svoju odluku “pravda” tezom o kršenju člana 52. Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji se tiče “fer ponašanja koje isključuje klevete i uvrede”, očigledno svjesno zaboravljajući da redovno emituju video priloge u kojima šef DPS-a i njegov zamjenik, na račun kompletnog DF-a plasiraju teške optužbe, uvrede i klevete. Na taj način, RTCG potvrđuje da su Milo Đukanović i Duško Marković iznad Ustava i zakona i po ko zna koji put dokazuje da nisu Javni servis svih građana već medijska kuća u službi DPS-a.

Kakav je to javni servis koji zahtijeva da se iz reportaže izbaci – glas naroda?!

Takođe, ovim nedemokratskim gestom svojstvenim autokratskom političkom nervu, potvrđeno je da u Crnoj Gori nijesu obezbijeđeni uslovi za objektivno, slobodno i kvalitetno novinarstvo, te samim tim nije ispunjeno ustavno načelo o pravu građana na istinito i potpuno informisanje, na šta DF ukazuje godinama a o čemu je pisala i Evropska komisija u svojim izvještajima za prethodnu godinu. Medijska scena u Crnoj Gori je krajnje ispolitizovana, što se posebno odnosi na RTCG, koja bi trebalo da bude javni servis svih građana.

DF u svom planu i programu problematiku slobode medija tretira u poglavlju XXXV u mjerama od 557. do 568., u kojima vodeću ulogu imaju mjere koje se tiču hitne smjene direktora Javnog servisa i postavljanja vršioca dužnosti u skladu sa Zakonom o javnim radio-difuznim servisima Crne Gore, koji će zatim izabrati novi profesionalni tim urednika. Izbor novog Savjeta Javnog servisa i izmjena Zakona o radio-difuziji i Zakona o medijima, takođe su među vodećim mjerama oporavka i opšte demokratizacije medijske slike u Crnoj Gori.