Umjesto da procesuira  vandale koji su devastirali spomenik na Bojnoj Njivi i otuđili dvije bronzane ploče, Osnovni sud u Bijelom Polju proglasio je krivim predsjednika Srpskog nacionalnog savjeta Momčila Vuksanovića zbog obnavljanja spomen obilježja, izričući mu kaznu zatvora od jedne godine. Stoga se sasvim opravdano  nameće pitanje  uvođenja čudne prakse u  državi Crnoj Gori da se nadležni organi bave procesuiranjem onih  koji obnavljaju, a da vandali i izgrednici koji ruše ostaju daleko od domašaja pravde i zasluženih sankcija. Da apsurd bude potpun, predstavnici aktuelne lokalne  vlasti u Mojkovcu nijesu našli za shodno da pokrenu krivične prijave protivu onih koji su rušili i kojima su davali prećutnu saglasnost ali ih je zaboljela obnova spomenika jer bi izgleda jedino bili zadovoljni kada bi uspjeli da iz naše istorije potpuno  izbrišu slavnu Mojkovačku bitku i sva obilježja koja na nju podsjećaju.

Iza orkestriranog  napada  aktuelne vlasti na simbol neraskidivih odnosa srpskog i crnogorskog naroda krije se bolesni naum falsifikovanja istorije i osporavnja vrijednosti, uloge, doprinosa i žrtve koju je u stvaranju i odbrani države Crne Gore podnio srpski narod. Zatrovani novokomponovanom dukljanskom ideologijom, operisanom od svih relevantnih istorijskih fakata  temeljenom na političkim odlukama Demokratske partije socijalista, predstavnici aktuelnog režima bi izgleda najradije  na mjesto somenika junacima i herojima Mojkovačke bitke podigli spomenik Naseru Keljmendiju, Hašimu Tačiju ili Stjepanu Mesiću kao istaknutim serdarima  Crnogorske nezavisnost. Brine otvorena poruka Đukanovića koji preko Mojkovca očigledno  najavljuje inteziviranje napada na Srbe u Crnoj Gori i na Mitorpoliju crnogorsko-primorsku koje će orkestrirano sprovoditi njegova NATO vlada. Brine ali i obavezuje na alarm za odbranu identiteta i temeljnih duhovno istorijskih vrijednosti Crne Gore.

Poručujemo Milu Đukanoviću da se mane ovakvih bolesnih nauma koji mogu ugroziti mir i stabilnost Crne Gore i podsjećamo da naši  preci nijesu uzmicali ni od višestruko brojnije švapske sile i da su na pitanju Mojkovca mnogiobrojni kako okupatori tako i domaći izdajnici polomili zube, pa ako je uvijek bilo tako ne vidimo zašto ne bi tako i ostalo. Demokratska narodna partija najoštrije osuđuje ovakve pokušaje i biće spremna uvijek da im se otvoreno suprostavi ne prihvatajući ni jedan vid diskriminacije kako prema Srbima tako ni prema ostalim građanima Crne Gore.