Danas je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović na RTCG iznio epohalno otkriće da je glavni grad najatraktivniji u državi za investicije. Pritom je izobećavao investicije, biciklističke staze, koridore… Naveo je i da su turisti hrlili u Podgoricu ove godine za 25 posto više nego prošle, što se podudara s njegovim mandatom, a što ih je valjda najviše i privuklo. Najavio je i izgradnju bazena, ali ne ove, nego one tamo zime, itd: obećanja na poček, i tvrdu DPS-riječ.

Svoj spektakularni nastup završio je upornom tvrdnjom da su njemu građani na prvom mjestu, što, kako reče, pokazuje – u svakom dijelu Glavnog grada, jer su mu svi građani, vjerovali ili ne: isti.

Ali, uz teatralna obećanja, realnost Podgorice je drugačija, i ni blizu svijetla kako to gradonačelnik svih građana montira u emisiji. Zato postavljam pitanje Stijepoviću – zna li on da rijeka Ribnica teče kroz Podgoricu, da i ona predstavlja jedan od djelova Glavnog grada? I da li mu je obaveza da se nekad prošeta i tuda, ili zaduži nekog, pa da se umjesto obećanja pred kamerama nešto konkretno i preduzme.

A da je prošetao uz Ribnicu, morao bi vidjeti kako izgleda isušeno korito, već čitavih mjesec, dva, i to u sred glavnog grada Crne Gore. Kao obično gradsko smetlište, razvučena deponija, prepuna najružnijih slika “ekološke” Crne Gore. A ako je sve to i vidio pa prećutao, onda je još gore, a ni to nas ne bi iznenadilo. Suvim koritom Ribnice na sve strane leže razbacane tone plastičnih flaša, rasute plastične kese, od kojih mnoge kao u horor-filmovima vise sa vrba duž cijelog toka, svud je razbacan svakakav šut, prljavo granje i oborena stabla kao nakon kataklizme.

Zahvaljujući nemaru gradonačelnika, koji uz prazna obećanja ne haje za lice Podgorice, imamo naličje Glavnog grada, i pravo lice gradske aljkave i nemarne vlasti, kojoj je najbitnije da se hvališe pred kamerama.

Zato ga pozivam da se okane demagogije, i naredi nadležnim službama da napokon, za početak, očiste korito Ribnice, da ne čekaju dok opet krenu vode, da im one završe posao noseći šut i smeće prema Jadranskom moru.

Stijepović ne haje ni što se uz Ribnicu nalaze i značajne institucije, među kojima i Evropske unije. Migo bi iz punih usta u Evropu, koja se sa svojih prozora u Podgorici može direktno nagledati pravog stanja stvari, ekoloških prizora smetlišta, zvanog korito rijeke Ribnice, kao znak drskog nemara gradskih službi pod Migovom upravom.

Međutim, možda se iz stančića u Budvi od koju stotku kvadrata, koji malo jeste, a malo i nije Migov, teže vide gradski problemi u Podgorici. Ovo tim prije, što Migo tamo i dalje premotava filmove Živka Nikolića, kao dokazani filmski kritičar.

Stijepoviću, pozivam Vas, kao odbornik DF-a u Skupštini Glavnog grada, kojem je stalo do izgleda Podgorice, da izdate naredbu da se konačno očisti ruglo od korita Ribnice i drugih vodotokova kroz Glavni grad, dok ne dođu kiše. Vaša nebriga za ekološku sredinu i rijeke Podgorice predstavlja sramotu za glavni grad Crne Gore, i sve njegove građane, koji su Vama tobož na prvom mjestu. A i to 25 odsto turista više, ako su prošli kroz Podgoricu, mogli su takođe vidjeti ova ružna obilježja Vašeg nemara na funkciji gradonačelnika.