Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević osuđen je na sedam mjeseci zatvora jer je, prema odluci suda, 17. oktobra 2015. godine fizički nasrnuo na policajca Miljana Markovića ispred Skupštine Crne Gore.Presuda je odmah po izricanju postala predmet brojnih oprečnih komentara, uz podozrenje javnosti da se prije svega radi o nastavku političkog progona Demokratskog fronta, a naročito indikativan detalj jeste da ukoliko presuda postane pravosnažna, Knežević po zakonu više neće moći da bude poslanik.

Lider kluba mladih DNP-a Nikola Jovanović u razgovoru za Sputnjik kaže da presuda kojom je izrečena kazna zatvora Milanu Kneževiću predstavlja „brutalni progon Demokratskog fronta koji se sprovodi zloupotrebom institucija“. Kako dodaje, ona je zasnovana isključivo na „političkom diktatu onih koji žele da slome Demokratski front kao simbol otpora diktatorskom režimu u Crnoj Gori“.

„Izrečena kazna, ukoliko postane pravosnažna, dovodi to toga da prestaje mandat poslaniku i to je suština ovog procesa. Silu na sramotu, bez ikakvih dokaza žele da odstrane Milana Kneževića iz Skupštine Crne Gore. Imajući u vidu odbranu koju je iznio u montiranom procesu za ’državni udar‘, ova presuda je tempirana kako bi se amortizovao fijasko i neuspjeh sudstva i tužilaštva u tom postupku“, kaže Jovanović.

„Nemam nikakvu dilemu da se ovdje ne radi o slučajnostima. Da je sve politički motivisano potvrđuje i činjenica da je komadant SAJ-a Lješković osuđen na pet mjeseci zatvora za prikrivanje onih koji su prebijali građane tokom protesta 2015. godine, kako bi po izdržavanju kazne mogao da se vrati na svoje radno mjesto“, naglašava Jovanović.Prema mišljenju sagovornika Sputnjika, presuda Kneževiću trebalo bi da zabrine cjelokupnu crnogorsku javnost, a naročito ostale opozicione partije, „koje ako budu ćutale na tako brutalan i monstruozan progon nad svojim kolegom, onda to znači da oni u potpunosti odobravaju sve što radi aktuelna diktatorska vlast u Crnoj Gori.

„Mislim da je kranje vrijeme da ostatak opozicije prizna i uvaži realnost, da se pobuni protiv tiranskih metoda vlasti, jer koliko sjutra oni će doći u istu ili sličnu situaciju u kojoj su danas Milan Knežević i Demokratski front. Takođe, sa pravnog aspekta moram da ukažem da je ova presuda neutemeljena, jer je tog jutra 17. oktobra 2015. godine policija nezakonito upala na mjesto javnog okupljanja, što smo dokazali u drugom sudskom postupku koji sud nije uvažio. Milan Knežević je tog jutra branio Ustav i zakon Crne Gore, pravo građana na slobodu javnog okupljanja i slobodu iznošenja svog mišljenja javno, i to jedina njegova krivica“, zaključuje Jovanović.

https://rs.sputniknews.com/regioni/201710181113103265-milan-knezevic/

 

Sputnik