U specijal-emisiji TV IN4S „Tužilačka farsa“ o „državnom udaru“ govorili su potpredsjednik Nove srpske demokratije i funkcioner DF-a Slaven Radunović, univerzitetski profesor i predsjednik Upravnog odbora Matice srpske – društvo članova u Crnoj Gori Vladimir Božović i novinar Dana Dražen Živković. Razgovor je vodio urednik portala IN4S Gojko Raičević.

Učesnici emisije su otvorili više pitanja vezanih za ovu temu, ukazali na brojne nejasnoće koje su javnosti plasirane od momenta zbivanja tzv. državnog udara i ponudili odgovore za rješenje ukupne situacije.

Raičević je u uvodu emisije istakao činjenicu da je posledica „državnog udara“ volšebno izvojevana još jedna pobjeda DPS-a na izborima, što je opšteprihvaćen stav opozicije i sveukupne javnosti.

Radunović: Panika SDT-a

Poslanik Slaven Radunović je podsjetio na „panično saopštenje“ tužilaštva na dan izbora 16. oktobra 2016. i obavijest da je „uhapšen dio terorista“ koji su planirali „udar“. On je istakao da je „državni udar“ bio poslednji adut DPS-a koji je mogao preokrenuti ishod izbora u njihovu korist.

On je ocijenio da Katnić, ne samo što slabo radi svoj posao, već slabo radi i onaj režiserski u koji se odmetnuo.

Radunović je u emisiji ispričao susret sa majkom jednog od optuženih, koja je samo jedna od brojnih rođaka optuženih u slučaju „državni udar“ koji su, ne znajući kome da se obrate, posjetili NSD.

„‘On će na kraju morati da potpiše ono što su mu rekli jer, znate, on vozi ambulantna kola u našem gradu i ako šest mjeseci bude odsustvovao, izbaciće ga s posla’, kazala nam je majka optuženog,“ svjedoči Radunović, zaključujući da se o takvim „teroristima“ radi u ovom slučaju.

Podsjetio je da DF nije ni zakazao protest o kojem se govori u dokumentima SDT-a, ni formalno ni neformalno, već potpuno suprotno – danima unazad pozivalo se iz DF-a da se ne izlazi na ulice.

Posebno je istakao da Mihailo Čađenović leži u zatvoru „zato što treba ‘neko’ da upre prstom u Andriju Mandića i to se pokušava metodom ucjene.“

Božović: Srbija ubjeđivala svoje državljane da priznaju „krivicu“

Raičević je, postavljajući pitanje Vladimiru Božoviću, prokomentarisao da je država Srbija trebalo da obezbijedi branioce svojim državljanima, što se nije desilo, već su svim optuženima dodijeljeni branioci iz Crne Gore.

„Ukoliko vas svakodnevno ubjeđuju iz matične države da treba i da je dobro po vas da priznate neko djelo, a to su činili i zvanični branioci, onda je zbilja najlogičnije da uradite ovo što su uradili ovi ljudi,“ istakao je Božović, izražavajući sažaljenje za ljude koji su se našli u nemiloj situaciji i da je svjedočenja bilo mučno gledati.

Božović je na pitanje Raičevića da prokomentariše djelovanje SDT-a, koji je osim uobičajenih, postao „novi fenomen“ izbornih zloupotreba u režiji DPS-a kazao:

Nije bilo saopštenja SDT-a, koje bi naznačilo proces hapšenja toga dana, već su se te informacije pojavile, gle čuda, u jednom sasvim lojalnom i kontrolisanom mediju – TV Pinku. Samo saopštenje SDT-a je bilo tako dizajnirano da je bilo potpuno jasno da je potrebno mobilisati dodatne tzv. patriotske, državotvorne snage, a unijeti paniku u redove onih opozicionih snaga u Crnoj Gori,“ kazao je prof. Božović, dodajući da je razlika između izlaznosti u Podgorici i Nikšiću bila po prvi put drastična, u poređenju sa svim ostalim izbornim procesima.

„To dovoljno govori o stepenu koju su, prije svih, osjetili građani Podgorice“, kazao je on.

O svjedoku-saradniku Saši Sinđeliću, a s obzirom na sve materijalne činjenice koje su date javnosti u ovom slučaju, Božović je ocijenio da ne postoji zemlja na svijetu, osim, svakako Crne Gore, koja bi dala kredibilitet ovom čovjeku u ovako važnoj okolnosti.

Živković: Sinđelić nije dao izjavu, već čeka da mu Katnić saopšti šta da kaže

Novinar Dana Dražen Živković komentarisao je izjavu optuženih u ovom slučaju da je trebalo da u Skupštinu „uđu na šake“.

„U montiranoj aferi sve može, pa je onda moguće i na šake probiti policijski kordon i ući u Skupštinu Crne Gore,“ kazao je on, podsjetivši na hronološki slijed informacija serviranih iz Tužilaštva Crne Gore, počevši od oružja za koje se ispostavilo da je nepostojeće, pa se zatim prešlo na „peckalice i praćke“, a kada ni to nije prošlo u javnosti – došle su i šake na red.

Na ocjenu Raičevića da je Mirko Velimirović ključni svjedok u cijeloj priči, Živković je dodao:

„Mirko Paja Velimirović definitivno je igrač službi bezbjednosti Srbije i Crne Gore. To je čovjek za kojim je raspisana potjernica zbog ubistva na teritoriji KiM, za koje nikad nije odležao kaznu i koji se, vjerovatno, ponudio na uslugu službama bezbjednosti, kako Srbije tako i Crne Gore da upravo u ovakvim situacijama odradi najprljavije poslove,“ kazao je on, naglašavajući da je Velimirović dao u Tužilaštvu potpuno različite verzije priče.

Nekoordinisanost u slučaju Velimirovićevih instruiranih izjava, prema sudu Živkovića, samo je dokaz da su pomenute bezbjednosne službe loše odradile posao, da su „napravile glupost koja košta sve nas“.

„Iskaz Saše Sinđelića nedostaje u cijeloj priči,“ potencira novinar Dana, i ističe:

„Nijedan od advokata optuženih i osumnjičenih nisu dobili taj iskaz. To nije moguće, osim u slučaju da Sinđelić još uvijek nije dao svoj iskaz i da Katnić osluškuje šta se dešava sa strane i tek na kraju će, kad se sve ovo završi, da sjedne sa Sašom Sinđelićem i da napiše to što treba.“

U emisiji TV IN4S „Tužilačka farsa“ upoznajte se sa dugim nizom (ne)koordinisanih detalja koji svjedoče o tragikomičnim postupcima SDT-a da nas ubijedi u stvarnost „državnog udara“.

 

IN4S