Sud odluku o optužnici za državni udar donio devet dana prije nego što je rekao da još nije odlučeno

Sud odluku o optužnici za državni udar donio devet dana prije nego što je rekao da još nije odlučeno

Vijeće Višeg suda u Podgorici odluku o potvrđivanju optužnice u slučaju državni udar je donijelo 29. maja, međutim, iz suda je 7. juna, kada su mediji objavili da je optužnica potvrđena, saopšteno da odluka još uvijek nije donijeta. Iz suda su za FOS saopštili da je javnost informisana istinito.

Podsjetimo, Specijalno državno tužilaštvo je podnijelo optužnicu protiv 14 lica za više krivičnih djela zbog planiranja državnog udara na dan održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra prošle godine.

Sud nije odmah potvrdio ovu optužnicu, već je prvo ročište odgođeno na zahtjev branilaca, kako bi se upoznali sa obimnim dokaznim materijalom. Drugo ročište je održano 24. maja i na njemu su iznijeti dokazi i argumenti tužilaštva i odbrane.FOS je ostvario uvid u rješenje specijalnog odjeljenja Višeg suda, u kojem stoji da je vijeće održalo sjednicu 29. maja i donijelo odluku o potvrđivanju optužnice.

Vijeće su činili sudije Dragoje Jović, kao predsjednik vijeća i sudije Radomir Ivanović i Sonja Cvjetićanin Ognjenović, kao članovi vijeća.

Dnevni list „Dan“ je 7. juna objavio da je sud potvrdio optužnicu, što su prenijeli ostali mediji, ali je ubrzo stiglo i reagovanje suda.

“Informacija da je optužnica protiv Andrije Mandića i Milana Kneževića potvrđena, nije tačna. Odluka u vezi sa ovom optužnicom biće istaknuta na sajtu suda u zakonskom roku”, kazala je portparolka Višeg suda Aida Muzurović za portal RTCG.

Nešto kasnije RTCG je objavio i fono izjavu u kojoj je Muzurović navela da će „sud odluku da donese u zakonskom roku, a odluka će biti istaknuta na sajtu suda“.

Osim Javnog servisa i drugi mediji su objavili informaciju iz suda da odluka još uvijek nije donešena.

Dan kasnije, odnosno 8. juna Viši sud je objavio da je optužnica potvrđena, ne navodeći kada je sud donio odluku.

Viši sud: Javnost je informisana istinito

FOS se obratio Višem sudu sa pitanjem kako to da je odluka donijeta 29. maja a da je sud 7. juna, nakon pisanja medija, naveo da odluka još nije donešena, odnosno da će biti donijeta u zakonskom roku.

Odgovor Višeg suda u Podgorici prenosimo u integralnom obliku:

„Viši sud u Podgorici obavijestio je javnost da će odluka u vezi predmetne optužnice biti donijeta u zakonskom roku i istaknuta na sajt suda, kako je to i učinjeno.

Što se tiče datuma koji ste naveli, radi se o datumu kada je o optužnici vijećano i glasano, a vijećanje i glasanje je tajno i odluka vijeća poznata je isključivo predsjedniku vijeća i članovima vijeća i niko osim članova vijeća ne zna ni koliko je trajalo vijećanje niti kada je vijeće okončano, sve dok odluka ne bude otpremljena strankama.

Odluka vijeća saopštava se u skladu sa Sudskim poslovnikom i to nakon što se pismeno izradi i otpremi strankama, kako je to i u konkretnom slučaju učinjeno.

Prema tome, javnost nije pogrešno informisana u pogledu odluke o optužnici, već istinito, na način i u vrijeme kada to Sudski poslovnik, koji sud mora poštovati, dozvoljava.“

DF: Politički montiran proces

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević,na vanrednoj konferenciji nakon potvrđivanja optužnice, upitao je premijera Duška Markovića na koliko su osuđeni on i njegov stranački kolega, Andrija Mandić, te ostali osumnjičeni u aferi “državni udar”.

Knežević je, na vanrednoj pres konferenciji nakon potvrđivanja optužnice, podsjetio na razgovor premijera Markovića s ruskim prankerima kada je, kako tvrdi funkcioner DF-a, predsjednik Vlade “ustvrdio da je optužnica prihvaćena”.

“Ova dva dana ste svjedoci neviđenog foliranja u Višem sudu, kad je jedna novina objavila da je potvrđena optužnica. Onda smo dobili saopštenje da sud još vijeća, iako je Marković s Đukanovićem donio odluku da se optužnica potvrdi. Pitamo Markovića na koliko smo osuđeni, jer je ovo montirani politički proces”, rekao je Knežević.

 

FOS