Sa nevjericom i indignacijom protestujemo protiv presude kojom je predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević pravosnažno osuđen na izdržavanje kazne od četiri mjeseca zatvora za prekršaj koji teško zavrjeđuje i uslovnu sankciju.

Ova politički motivisana presuda očigledan je primjer partitokratskog jednoumlja pravosuđa, čiji najviši predstavnici svoj profesionalni angažman redukuju na izvršavanje partijskih direktiva, ne vodeći pritom računa o zaštiti prava, pravičnosti, pa ni sopstvene savjesti.
Derogiranje sudske vlasti, njeno podređivanje kapricima osvetoljubivih političkih moćnika, uvodi nas u novi vid pervertirane diktature, u kojoj se deklarativno insistira na političkim slobodama, a u praksi progone i interniraju politički neistomišljenici.
Nezavisno od ličnih preferencija i afiniteta u domenu političkog, zbog pravde, zbog moralnih i ljudskih načela, zbog etosa podrške nepravedno progonjenom (kojim se oduvijek dičila Crna Gora) nije moguće oglušiti se o politički montirane sudske procese koji su, na žalost, sve češći u ovoj našoj, već grotesknoj, društvenoj stvarnosti.
Pravnim nasiljem nad Milanom Kneževićem urušava se povjerenje građana u društveni poredak, dok se gola sila, zakon jačeg i pravna nesigurnost promovišu u načela života zajednice. Želimo ipak da vjerujemo da u državi još uvijek postoje normativni mehanizmi i elementarna institucionalna autonomija koji će omogućiti da se ova politički montirana presuda pravno preinači, a njeno izvršenje obustavi.

01. mart 2018. Potpisnici saopštenja:
PROF. DR JELISAVA KALEZIĆ
PROF. DR JELICA STOJANOVIĆ
DOC. DR DUŠAN KRCUNOVIĆ
PROF. DR GORAN RADONjIĆ
DOC. DR DRAGO PEROVIĆ
PROF. DR VLADIMIR BOŽOVIĆ
PROF. DR MIKONjA KNEŽEVIĆ