Uspješno pjesničko veče Milana Kneževića, na kojem je bilo riječi o njegovim zbirkama poezije, „Deponija snova“, „Avlija bivših“ i „Dnevnik sitnih grehova“, održano je 23. marta u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici, uz prisustvo brojnih ljubitelja pjesničke riječi.

O poeziji Kneževića govorili su književnici i književni kritičari Ilija Lakušić i dr Dragan Koprivica, gost večeri bio je mladi pjesnik Đorđe Šćepović, a veče je vodila glumica Adriana Žolja Bošković.

Knežević je rođen 24. marta 1980. godine u Podgorici. Završio je Filozofski fakultet u Nikšiću, Odsjek za srpski jezik i književnost. Dosad je objavio tri zapažene zbirke poezije: „Deponija snova“ (2007), „Avlija bivših“ (2011) i „Dnevnik sitnih grehova“ (2014). Zastupljen je i u dvijema kolektivnim zbirkama „Dan poslije budućnosti (1999) i „Predio u praskozorje“ (2008), a jedan je od autora s prostora bivše SFRJ, zastupljenih u antologiji „Van kutije“ (2009).

Ilija Lakušić je u svom afirmativnom govoru naglasio da mu je prvi susret sa stihovima Kneževića skrenuo pažnju kao na visoko pozicioniranog autora na našoj književnoj sceni, a da se u tri poetska rukopisa prepoznaje “uobličavanje novog, autentičnog glasa, uočljivog u prvom redu svoje generacije”. Po Lakušiću, u knjigama  poezije Kneževića, u rasponu od sedam godina, ispoljila se višestruka duhovnost. Autor je, po ocjeni kritičara, u prvoj zbirci odgonetao ozbiljna i tragična egzistencijalna pitanja deklarišući se kao izuzetan pjesnik, a drugom knjigom transponovao humorno viđenje stvarnosti u paradoksalne slike na ironijskoj osnovi. Lakušić je ukazao i na bogat priraštaj značenja naslova zbirke “Avlija bivših”, kao metafore za groblja, a za treću knjigu “Dnevnik sitnih grehova” istakao da Knežević podjednako dobro vlada vezanim i slobodnim stihom.

Profesor Koprivica je ocijenio da se Knežević svojim poetskim troknjižjem legitimisao kao najtalentovaniji crnogorski pjesnik srednje generacije, da je prvu ljubav prema književnosti formirao u porodičnom krugu uz svoje roditelje, prosvjetne radnike, a potom i završio studije srpskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, učeći se na temeljima srpske i crnogorske poezije. Knežević je, po Koprivici, svojim zbirkama uspješno zaokružio prvu fazu predstavljanja našoj kulturnoj javnosti, uz osjećaj dijagnostičara stvarnosti na profinjen, literaran način. Koprivica je dodao da autor ima polazišnu tačku u romantičarskom pristupu poeziji, ali da isto tako značajan broj njegovih pjesama govori o snazi čovjeka sa naših prostora da se smijehom oprašta od svoje prošlosti, pokazujući time svoju širinu ljudskosti i veličinu postojanja u svakom, pa i našem vremenu.

Knežević je u drugom dijelu večeri govorio svoje pjesme, prekidan čestim aplauzima prisutnih, i najavio svoje književne promocije i u drugim gradovima Crne Gore.vece knezevica 2 (Small)vece knezevica 1 (Small)