Vijeće sudija prijavilo Kneževića: “Samo još da me živog zazidaju u Viši sud”

Vijeće sudija prijavilo Kneževića: “Samo još da me živog zazidaju u Viši sud”

Poslanik Demokratskog fronta kaže da mu nije poznato da postoji mogućnost da se protiv njega pokrene još jedan u nizu postupaka, ali uočava paradoks.

“Ja samo želim procesno da skratim ovu farsu i da vi izvučete tu presudu iz fioke i da mi idemo polako kućama. Prijatno.”

Zbog ovih riječi optuženog lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića, kako pouzdano saznaje Televizija Vijesti, Vijeće sudija specijalnog odjeljenja, u kome su Suzana Mugoša, Vesna Pean i Dragica Vuković, obratilo se dopisom sredinom februara Osnovnom tužilaštvu.

U tom dopisu se navodi da je Knežević javno iznio optužbe na rad sudskog vijeća zbog čega postoji potreba da se njegovi navodi ispitaju jer navodno narušavaju autoritet i dostojanstvo suda, kao i njegovu nezavisnost.

Povodom dopisa, prema saznanjima TV Vijesti, Osnovno tužilaštvo formiralo je predmet početkom aprila, ali odluku nije donijelo, već je sredinom ovog mjeseca Osnovni državni tužilac Miroslav Turković, uz priložena dva CD-a spise predmeta dostavio Specijalnom tužilaštvu kako bi njegove kolege ocijenili da li u radnjama optuženog Kneževića ima elemenata bića krivičnog djela iz njihove nadležnosti.

Milan Knežević kaže da mu nije poznato da postoji mogućnost da se protiv njega pokrene još jedan u nizu postupaka, ali uočava paradoks

“Ono što je paradoksalno u čitavoj ovoj situaciji je da sudije, koje mi sude po optužnici Milivoja Katnića zbog mojih jasno iznesenih stavova u sudnici, se obraćaju Milivoju Katniću da provjeri ima li elemenata krivičnog djela i da, eventualno, što je samim izvjesno, pokrene krivični postupak protiv mene. Meni je samo ostalo da predložim i Osnovnom sudu i Tužilaštvu i da me živog zazidaju u Viši sud i možda će se na taj način riješiti i svi problemi u crnogorskom pravosuđu, zaustaviti kriminalni obračuni, zaustaviti mafijaška ubistva. jer očigledno je da sam ja najveći problem u Crnoj Gori”, kazao je Knežević.

Ovo nije jedina odluka na koju čeka Knežević. Nedavno je sudija za istragu odbio zahtjev Specijalnog tužilaštva da ovaj lider DF-a bude osuđen na dva mjeseca zatvora zato što je odbio da kaže ime sudije koji mu je kazao da sa deset hiljada eura može pozitivno de se riješi njegov slučaj napada na policajca 2015. godine.

Međutim, kako nezvanicno saznaje TV Vijesti, na ovu odluku Specijalno tužilaštvo već je napisalo žalbu.

“Očigledno je jasna namjera SDT nakon mojih diskusija u Skupšini da uđem u istoriju crnogorskog pravosuđa kao prvi svjedok koji će biti osuđen na dva mjeseca zatvora zato što nije želio da saopšti određene detalje i svoja saznanja zbog toga što bi mu bila ugrožena bezbjednost”, kaže Knežević.

Već početkom naredne sedmice očekuje se da vijeće podgorickog Višeg suda donese odluku povodom žalbe Specijalnog tužilaštva.