Žene DNP podnijele inicijativu Ustavnom sudu za poništenje smanjenja naknada majkama

Žene DNP podnijele inicijativu Ustavnom sudu za poništenje smanjenja naknada majkama

Asocijacija žena Demokratske narodne partije Crne Gore danas je Ustavnom sudu podnijela inicijativu za ocjenu saglasnosti odredaba Zakona o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj i dječjoj žaštiti zbog smanjenja naknada majkama sa troje i više djece. U DNP smatramo da je pomenuto smanjenje naknada urađeno u suprotnosti sa Ustavom jer je propisano da  će se primjenjivati retroaktivno na majke koje su već ostvarile ovo pravo, što je i suprotno pravilima Evropskog prava i principu pravne sigurnosti kao jednom od najvažnijih. Jednom stečeno pravo je zagarantovano i jemči se najvišim pravnim aktima a u Crnoj Gori koja je formalno kandidat za ulazak u EU se to prava ukida i to na potpuno neustavan način.

Podnošenjem ove inicijative želimo da ispravimo nepravdu koju je aktuelna vlast uradila prema majkama i to samo par mjeseci nakon izbora. Ovo smanjenje nije samo velika nepravda prema majkama već i najava da su moguća ukidanja i smanjenja raznih drugih prava što treba da zabrine sve građane Crne Gore, jer neodgovorna ekonomska i svaka druga politika koju vlast sprovodi sigurnim korakom vodi Crnu Goru u finansijski i drugi kolaps. Nedopustivo je da prvi na udaru u uštedama u budžetu budu majke ako znamo da postoji višemilionski nenaplaćeni poreski dug koji se toleriše biznismenima koji su bliski vrhu režima.

Ova mjera ne pogadja ne samo majke, vec citave porodice u Crnoj Gori koje su i onako osiromasene i dovedene na ivicu egzistencije, pa će ovaj udar Vlade na kućni budžet uticati i na položaj velikog broja građana. Ako znamo da je osnovna celija drustva porodica a stub svake porodice jeste upravo žena, čiji položaj u Crnoj Gori nije na ni malo  zavidnom nivou, ovim se dodatno degradira i otežava položaj žene kao majke jer je svrha uvođenja naknade bila stimulacija rađanja. Ove izmjene zakona, ukoliko  ostanu na snazi imaće potpuno suprotan efekat po natalitet kao i na položaj žene u našem društvu.

 

Asocijacija žena Demokratske narodne partije Crne Gore