Zogović: Filip iz 2007. tendenciozno diskriminiše Filipa iz 2003. godine (VIDEO)

Zogović: Filip iz 2007. tendenciozno diskriminiše Filipa iz 2003. godine (VIDEO)

Svako ozbiljno razmatranje Predloga Zakona o predsjedniku Crne Gore nameće mnogobrojne primjedbe i to prvenstveno na  sistematiku zakona, odnosno odsustvo iste u  predlogu  koji je pred nama, kazao je danas u toku svog izlaganja u Skupštini Crne Gore poslanik DF Milun Zogović.

„U obrazloženju se kaže da su korištena iskustva u zakonima ‘naročito iz Srbije i Hrvatske’, dok u predloženom tekstu nijesu iskorišćena ta uporedna rešenja. U Hrvatskoj postoji Zakon o posebnim pravima predsjednika republike Hrvatske po prestanku obnašanja funkcije. To je potpuno zasebna materija u odnosu na nadležnosti predsjednika određene Ustavom.  Naše iskustvo je i poseban zakon o Statusu dinastije Petrović Njegoš. Zbog toga je pogrešna i neodrživa odredba  Člana 2 u predlogu koji razmatramo jer su nadležnosti predsjednika propisane Ustavom, naglasio je Zogović i dalje dodao:

„Drugi veliki problem  je uzimanje dana 3. jula 2006. godine kao graničnika u istoriji postojanja države. Period monarhije je zaključen uspostavljanjem republike 1945. godine, mada do 1992. godine nije postojala funkcija predsjednika Republike Crne Gore. Ali su posebna prava nosioca funkcija uređena takođe posebnim zakonom.“

Kako dalje naglašava Zogović „epohalni apsurd donosi ovaj predlog zakona, najbolje potvrđuje podatak da Filip Vujanović izabran 2003. godine za predsjednika Crne Gore koja je tada bila u državnoj zajednici sa Srbijom , može crpiti prava  iz  druge polovine svog mandata nakon referenduma i obnove nezavisnosti 2006. godine a iz prve kada je i izabran ne može“

„Ovaj pravni galimatijas,  je nešto sa čime se planetarno pravna nauka  dosada nije sretala. Jer Filip Vujanović iz 2007. godine  ima veća prava, i otvoreno i tendenciozno diskriminiše Filipa Vujanovića iz 2003. godine kada su oboica izabrana za predsjednika.  Ova odredba će siguran sam dodatno povećati i stepen duševnih bolova vašeg sugrađanina Svetozara Marovića, kojeg takođe diskriminiše  ovaj drugi Filip iz 2007. godine. Jedna od rijetkih održivih odredbi ovog predloga zakona, a koja ne sadrži  kontradiktornost, je odredba o upotrebi rodno senzitivnog jezika iz koje jasno proizilazi da je gospodin Filip Vujanović pripadnik ženskog pola zvao bi se predsjednica a ne predsjednik“ kazao je danas Zogović.

Ostaje  i velika enigma o čijem će se trošku sahranjivati predsjednici, jer i oni gospođo ministarka umiru ko i drugi ljudi, pa su to Hrvati lijepo riješili.  I prije nego što zaključim  da pomenem  da u članu jedan ne može stajati formulacija prava Predsjednika  po prestanku funkcije, nego prava po prestanku funkcije Predsjednika, zaključio je Zogović.