Zogović: Izborom Ivane Jelić za sudiju iz CG, Knežević pomogao da se izbjegne skandal

Zogović: Izborom Ivane Jelić za sudiju iz CG, Knežević pomogao da se izbjegne skandal

Odluka Komiteta za izbor sudija Evropskog suda za ljudska prava  da Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope predloži  Ivanu Jelić za sudiju iz Crne Gore, je najbolja potvrda opravdanosti predstavke koju je  predsjednik Demokratske narodne partije i član Predsjedništva Demokratskog Fronta, a u svojstvu člana Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, Milan Knežević, uputio  predsjedniku Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, Generalnom sekretaru i predsjedniku komiteta za izbor sudija Evropskog suda za ljudska prava .

Snaga argumenata koju je Predsjednik Knežević naveo u predstavci  pomogla  je  da se spriječi kaljanje ugleda  Evropskog suda za ljudska prava eventualnim izborom Borisa Savića, čime je  od kompromitacije sačuvana  pravosudna institucija planetarnog značaja. Očekivano  je što je Komitet uzeo u ozbiljno razmatranje kandidature dvije kandidatkinje , jer su argumenti koji diskredituju Savića zaista neumoljivi.

Sudija Boris Savić bio je aktivni učesnik u brojnim političkim procesima koji se vode pred Višim sudom u Podgorici. Posebno se ističe njegova uloga u aktivnosti nezakonite i maliciozne promjene identiteta svjedoka u postupku tzv. ‘državni udar’,  osobe koja se nalazi na crvenoj interpolovoj potjernici. Podsjećamo javnost, radi se o osobi čije je pravo ime i prezime Saša Sinđelić, a predsjednik Višeg suda mu je odredio status svjedoka-saradnika pod imenom Aleksandar Sinđelić rešenjem Kvs. Br. 146/16, a sa ciljem da se ovo lice zaštiti od zatvorske kazne od 21 godine zatvora u Republici Hrvatskoj zbog krivičnog djela teško ubistvo. U zamjenu za ovu uslugu svjedok-saradnik je preuzeo na sebe ulogu lažnog svjedočenja za pravljenje konstrukcije i režije tzv. ‘državnog udara”.

Sudija Boris Savić, odbio je zahtjev predsjednika DNP-a Milana Kneževića za odlaganje izvršenja kazne zatvora, čime je onemogućio da on aktivno učestvuje kao predsjednik jedne parlamentarne stranke u kampanji za Predsjednika Crne Gore i u kampanji za lokalne izbore. Time je kandidat Savić direktno pružio pomoć u ove dvije političke kampanje Predsjedniku DPS-a i vladajućoj partiji, jer je Milan Knežević jedna od ključnih političkih ličnosti u izbornim kampanjama DF-a i opozicije.

Članovi Komisije, ministar pravde Zoran Pažin, kao i Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, neskriveno su u javnim nastupima komentarisali sudski postupak na štetu gospodina Kneževića i ostalih nevino optuženih, i time se potpuno delegitimisali kao potencijalni predlagači kandidata za ESLJP. Opšte poznato je da su te iste postupke javno komentarisali Predsjednik DPS-a koji je i najavio ‘obračun’ sa gospodinom Kneževićem i drugim liderima, kroz sudske postupke, a aktuelni Predsjednik Vlade, pored toga što u kontinuitetu javno komentariše sudske procese, je i u više navrata javno najavljivao potvrđivanje optužnice za predmete koji su tada bili u fazi ispitivanja optužnice.

Komitet za izbor sudija  Evropskog suda za ljudska prava, i gospodin Milan Knežević spriječili su prvorazredni skandal, čuvajuči  ugled pomenute institucije demonstrirajući javno odgovoran odnos i potvrdjujući da politički egzekutori aktuelnog režima ne mogu biti dostojni da reprezentuju čak ni pravosudni sistem zarobljene Crne Gore. Pogubno je da kandidati sa ovakvim referencama i eksperti za progon političkih neistomišljenika mogu obavljati visoke sudijske funkcije u Crnoj Gori, ali na žalost to je naša društveno-politička realnost, koja se može prevazići samo neophodnim opštim reizbormom sudija i tužilaca kao neophodnim preduslovom za izgradnju pravne države i slobodnih institucija.

Zarobljene institucije, kao paradigma višedecenijske diktature, na čelu sa političkim egzekutorima za progon neistomišljenika i boraca za demokratizaciju Crne Gore suštinski se mimoilaze sa integrativnim procesima kojima teži naše društvo i oko kojih postoji makar verbalni konsenzus. Sa ovakvim SDT-om, i sa ovakvim predsjednicima sudova ne može se u Evropu, a ako je neko i sumnjao evo i konkretne potvrde.