Zogović: Katastrofalno srozavanje Njegoševe nagrade

Zogović: Katastrofalno srozavanje Njegoševe nagrade

Na tužnu vijest iz crnogorske kulture, koja je danas i definitivno pokopana, da je, između ostalih, nakon književnih veličina, kao što su Ćopić, Davičo, Lalić, Krleža, Selimović, Pekić… dosad visoku, a sad poništenu Njegoševu nagradu dobio i Milorad Popović sa svojim preskromnim književnim atributima, Vladika Rade se sa lovćenske visine grohotom nasmijao kako li ga sve brukaju njegovi potomci i režimski montažeri nagrada za niđe i ništa.

Režimski osvjedočeni borac protiv kulturnih strujanja u Crnoj Gori, i partijski aparatčik Mila Đukanovića, koji je za pljuvanje progresivnih tokova i intelektualaca dobio i Trinaestojulsku nagradu, sad je sve skupa sa vlašću pokazao krajnji neukus i nezasitost bez presedana.

Za romančić, koji nije vrijedan ni čitanja, dobiti ovako ugledno priznanje posljednja je instanca drskosti montažera književnih nagrada u Crnoj Gori, koji su se obrukali zajedno s Popovićem, i Međunarodnim žirijem, koji su stavili u svoju već prepoznatljivu mašineriju namještaljki za sve i svašta, pa i ovako visokih priznanja, sa kojima se, da je pravde, nije igrati.

Ali u Crnoj Gori može sve, pa čak i da se rugamo najvećim ličnostima naše istorije i kulture dodjeljujući nagradu koja nosi njihovo ime apsolutnim autsajderima u svakoj pravoj kulturi i književnosti. Trebalo bi da javnost sazna i kakvu strukovnu podlogu ima Milorad Popović da bi se uopšte i mogao tretirati i kao pisac, a ne čak kao laureat ovako visokog, a sad nagrđenog priznanja.

Kulturna Crna Gora je ostala zgranuta, bez teksta. Režim progoni slobodomisleće pisce, a nagrade štancuje marginalcima i poslušnicima.

Milorad Popović, dobitnik Njegoševe nagrade?! Nevjerovatno, ali istinito… Čast i bruka žive dovijeka, a kako će ime ovogodišnjeg “dobitnika” stajati uz imena dobitnika, gromadnih stvaralaca, to zna crnogorski režim i svi njegovi pisci poslušnici, kojima se štancuju nagrade do besmisla i brukanja cjelokupne crnogorske kulture. Njegoš ostaje veličina nad veličinama, a ovaj pokušaj skrnavljenja njegovog kulturnog lika i djela samo je tragikomična farsa svojstvena DPS-u i njegovim kulturnjacima, koji su pokazali da ne cijene ni našu istoriju, ni kulturu, ni književnost.