Nije lako pobrojati afere i sramne angažmane  koje se vezuju za Džona Mekejna bivšeg američkog oficira, na kojeg je šestogodišnji boravak u vijetnamskom zatvoru na žalost ostavio trajne posljedice. Ali mučenje u vijetnamskom zatvoru biće, izgleda,  zanemarljivo pri mukama koje će pretrpjeti na predsjedničkim izborima 2008. godine kada ga je Barak Obama bukvalno  pregazio i od ukupnih 538  dobio podršku 365 elektora, dok je Mekejn morao da se pomiri sa brutalnim porazom. Uključivanje u NATO kampanju  američkog senatora Džona Mekejna, poznatog po ekstremnim imperijalističkim stavovima najbolje govori o ćorsokaku u koji su upali zagovornici i promoteri priključenja ovom vojnom savezu.

Tako da se izlaz iz lavirinta pokušava pronaći čak i uključivanjem ovakvih kontraverznih ličnosti. Senator Mekejn je 1999. podržao odluku Bila Klintona  i bombardovanje SRJ, pozivajući da se bombarduju i civilni objekti, kao što su škole, bolnice prodavnice,i da ni jedan infrastrukturni objekat ne smije biti izuzet a da su civilne žrtve neizbježne.

Mnogi mediji su ga povezivali sa direktnim učešćem u organizaciji OVK i naoružavanjemšiptarskih terorista na Kosovu, dok internetom kruži fotografija na kojoj su navodno  Abu Bakr al Bagdadi, vođa Islamske države i američki Senator Džon Mekejn kao potvrda da su Amerikanci stvorili Islamsku državu. I umjesto da svjetsku javnost upozna sa rezultatima boravka u Siriji 2013. godine  i demantuje ili potvrdi  navode medija i političkih protivnika o susretu sa vođom Islamske države i o autentičnosti same fotografije, Mekejn dijeli nesuvisle savjete građanima Crne Gore plasirajući neistine o većinskom raspoloženju za priključenje NATO-u do kojih je izgleda došao odokativnom metodom.

Senator ne vidi ruski uticaj ali vidi dosta ruske imovine u Crnoj Gori i ekonomski uticaj. I to je vjerovatno najupečatljiviji utisak još iz 2006. godine, kada je u potrazi za generalnim sponzorom njegove predsjedničke  kampanje protiv Baraka Obame boravio na jahti Olega Deripaske na crnogorskom primorju i dogovarao oblike saradnje.

Mediji su još tada pisali da je Mekejn 2005. godine  izdejstvovao da glavni ruski magnat dobije vizu za SAD, pošto je Deripaski ulazak u tu zemlju bio zabranjen od 1998. zbog poslovnih prevara za koje je optuživan.

Očigledno da motive Mekejnove netrpeljivosti prema Kremlju treba uzimati sa dosta rezerve, kao i nedovoljnu količinu podrške koju je za kampanji dobio od svog poslovnog partnera pa  moždai zbog toga pretrpio fijasko na predsjedničkim izborima.

U svakom slučaju, senator Džon Mekejn ne griješi kada su u pitanju ruska ulaganja u Crnu Goru i kada govori o ekonomskim vezama koje zaista jesu jake, ali nisu ni primak duhovnim vezama građana Crne Gore i Ruske Federacije satkanim od viševjekovne bratske ljubavi i međusobnog poštovanja. I upravo zato je podrška imperijalističkom NATO vojnom savezu konzervirana na maksimalnih 30 odsto bez ikakvih realnih izgleda da se nabilduje čak i ovakvim očajničkim pokušajima.