Zogović o “državnom udaru”: Nije suđenje, nego podmetačina vijeka

Zogović o “državnom udaru”: Nije suđenje, nego podmetačina vijeka

Poslanik Demokratskig fronta Milun Zogović podsjetio je slučaj paljenja Rajhstaga u Berlinu 27. Februara 1933.godine i to pet dana pred parlamentarne izbore. On je, obraćajući se ministru pravde Zoranu Pažinu kazao da su njemački nacisti paljenje državnog parlamenta iskoristili za potpuno preuzimanje vlasti u kojoj je Adolf Hitler imao neograničena prava.

“Iste noći uhapšeno je više od 4000 ljudi, među kojima i komunistički poslanici i rukovodioci.Zbog progona komunista koji su prije toga imali 17% glasova, nacisti su uspjeli da ostvare rast sa 33 na 44% i da sa svojim saveznicima Njemačkom nacionalnom partijom koja je osvoila 8% dođu do većine u zapanjenom Rajhstagu. Već krajem marta počeli su da se otvaraju logori a u julu je bilo 27.000 političkih zatvorenika. U Lajpcigu je iste godine počelo suđenje čelniku srdnjoevropske sekcije Kominterne Dimitrovu, pod optužbom da je učestvovao u paljenju Rajhstaga. Razlog zbog kojeg je Dimitrov bio optužen je bila odluka nacista da za požar koji su sami izveli optuže komuniste. Dimitrov je imao i sovjetsko državljanstvo pa je samim tim bio odlična meta”, podsjetio je Zogović.
Na suđenju u nacističkoj NJemačkoj, koje je tada označeno za suđenje vijeka Dimitrov je pokazao zavidnu političku hrabrost ne prihvatajući da prizna nešto što nije počinio, pa je sud pod budnim okom svjetske javnosti bio prinuđen da ga oslobodi.
“Odmah po oslobađanju postao je generalni sekretar Kominterne a posle drugog svjetskog rata i predsjednik Bugarske vlade. A koliko su ga posthumno poštovali njegova zemnja i narod, najbolje gvori podatak, da su brojne ulice, trgovi, pa čak i gradovi dobili ime po njemu, kao i najveće odlikovanje njegove domovine. Poštovani građani u Crnoj Gori je 16. oktobra 2016. godine na dan parlamentarnih izbora Specijalni državni tužilac progasio da je spriječen pokušaj državni udara što je direktno uticalo na stepen izlaznosti glasača. Demokrtska partija socijalista je zahvaljujući tome uspjela da sa svojim koalicionim partnerima namakne veđinu u državnom parlamentu i sačuva vlast. Uhapšeni su državljani Srbije koji su samim tim bili odlična meta. A među optuženim se nalaze i lideri Demokratskog fronta, čime je otvoren neviđeni progon naše političke organizacije sa krajnjim ciljem njene zabrane. Za organizaciju se do duše ne optužuje Kominterna ali su glavne optužbe ipak usmjerene ka Moskvi. I dok je Gering stopirao slobodu štampe, crnogorska agencija za borbu protiv korupcije je blokirala pripadajuća finansijska sredstva našoj političkoj organizaciji. Da apsurd bude potpun mediji koji prenose sudjenje najavaljuju ga kao „suđenje vijeka“, kaže Zogović.
Javnost još jedino sa nestrpljenjem isčekuje krajnji ishod suđenja, koji će razriješiti dilemu da li su crnogorski sudovi spremni da urade čak i ono na šta nije bio spreman ni nacistički sud.

 

Borba.me