Žuravljev: Progon Mandića i Kneževića jer su protiv NATO-a

Žuravljev: Progon Mandića i Kneževića jer su protiv NATO-a

Predsjednik Rodine i poslanik u Ruskoj državnoj dumi Aleksej Žuravljev pozvao je crnogorske vlasti da prekinu političke procese protiv lidera Demokratskog fronta.

Žuravljev je, kako je objavljeno na sajtu Rodine, na Kongresu svoje stranke kazao da se obratio vlastima Crne Gore da se “zaustavi politički progon protiv lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića i Andrije Mandića koji su lažno optuženi za pokušaj državnog udara”.

Osnivač Rodine je potpredsjednik ruske Vlade Dimitri Rogozin koji je jedan od saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Lideri crnogorske opozicije i Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević su optuženi za pokušaj državnog udara. Optužbe su lažne, jer su se oni zalagali protiv članstva Crne Gore u NATO i za čvrste odnose sa Rusijom”, kazao je Žuravljev.

Ruski deputat je u govoru na Kongresu naveo i da paralelno sa ovim procesom u slučaju DF-a “vise” optužbe i u drugim slučajevima, a sve je, kako tvrdi Žuravljev, u vezi sa “borbom patriotske crnogorske opozicije protiv zapadnih sila”.

U posljednjih godinu dana Milan Knežević osuđen je prvostepenom odlukom suda na sedam mjeseci zatvora zbog navodnog napada na policajca tokom razbijanja protesta pristalica DF-a ispred Skupštine Crne Gore 17. oktobra, 2015. Nedavno je drugostepeni sud skinuo Kneževiću tri meseca, ostavljajući na kraju četiri mjeseca zatvora. A sada, u svakom trenutku, jedan od lidera Demokratskog fronta može da ide u zatvor”, stoji u izjavi Žuravljeva.

Predsjednik Rodine je iskazao zabrinutost da bi osuđujuća presuda protiv Kneževića mogla da izazove čak i nestabilnosti u Crnoj Gori.

Boravak popularnog političara u zatvoru mogao bi da izazove nove nerede na ulicama i do intenziviranja unutrašnje političke krize”, zaključio je Žuravljev